Kemény választ adott Joe Biden egy étteremtulajdonosnak arra, mit csináljon a munkaerőhiánnyal

2021.07.23. 20:31

Ha dolgozókat akar, fizessen óránként 15 dollárt! – javasolta az elnök a cincinnati nagyvállalkozónak.

Kemény választ adott Joe Biden egy étteremtulajdonosnak arra, mit csináljon a munkaerőhiánnyal

Eltelt fél év Joe Biden amerikai elnök covidjárvány alatt induló kríziskormányzásából, egyelőre azonban a problémák minimális része mérséklődött csak. Az elnök fél év után a CNN kábelcsatorna szervezésében klasszikus amerikai townhall vitán vett részt, ahol egy tévéstúdióban a választóit reprezentáló közönség kérdéseire kellett válaszolnia mintegy két órán keresztül, élő adásban.

Sok téma felmerült, így Biden megemlítette azt is, hogy az oltási kampány ugyan lelassult, de jelenleg „nincs is pandémia” Amerikában, hiába növekszik elég meredeken a korábban indiainak nevezett deltavariáns által megfertőzöttek száma. Egy másik, elég vitatott témakör ma az Egyesült Államokban az, hogy a Bidenék által beígért óriási infrastrukturális, költségvetési tervezet és az új, választójogot kiterjesztő és biztosító törvényjavaslat sem ment még át a Kongresszuson – utóbbira addig nincs is esély, amíg a Szenátusban a legalább 60 szavazatot megkövetelő szabály (filibuster) érvényben van.

Egy kérdésre Biden lényegében megvédte a történelmi, 60 szavazatos intézményt, és úgy érvelt, azzal manapság a republikánus ellenzék rendre visszaél, de „az egy bevett, régi szokás”, amit szerinte lehet normalizálni.

Kifejezte azt is, nem csupán a republikánusokkal akar egyezkedni, a saját pártjában is békét akar végre. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták között „mind a szélsőbalnak, mind a liberálisoknak, mind pedig a konzervatívoknak sokat kell engedniük”, és így lehet jól kormányozni.

Aggódó vendéglátósok

A vita közben a műsorvezető Don Lemon egyszercsak „aggódó vállalkozóként” bemutatta az Ohio állambeli Cincinnatiből érkezett étteremtulajdonost, John Lannit, azt viszont nem tették világossá, hogy nem a sarki pékről vagy egy kiskávézó tulajdonosáról van szó, Lanni ugyanis a 39 éttermet felölelő Thunderdome-lánc tulajdonosa. Kérdése az elnökhöz úgy szólt:

„Keményen dolgozó csapattagok százait alkalmazom szerte Ohio államban és az országban is. Mindennap még több embert szeretnénk felvenni dolgozni, mivel újra kell indítanunk az éttermes vállalkozásunkat. A teljes iparág – más iparágakkal együtt – még mindig küszködik azért, hogy dolgozókat találjon. Hogyan tervezi ön és kormánya újból a munkához való visszatérésre ösztönzi azokat, akik még nem tértek vissza a munkaerőpiacra? A munkaerő-felvétel nekünk jelenleg a legfontosabb.

A kérdésre Biden is kifejtős válasszal szolgált, megemlítette például, hogy a pandémia után sokan, akik a turizmusban és vendéglátásban dolgoztak, most másfelé keresnek munkát, mivel az iparág értelemszerűen jelenleg csak döcög, ezért nem gondolja, hogy a kormánya által tavasszal kiküldött, fejenként 1400 dolláros csekkek miatt nincs elég jelentkező a munkahelyekre.

Hozzátette azonban,

talán segítene, ha Lanni és a hozzá hasonló vállalkozók végre nem 7-8 dolláros, tényleges minimálórabért, hanem az általa javasolt, 15 dolláros, dupla minimálórabért fizetnének. „Tudja, 15 dollár több, mint 8, és akkor talán találna dolgozókat is!” – tette hozzá az elnök, ezzel jelentős tapsot kiváltva a közönségben.

A vita után pár nappal a helyi érdekeltségű Cincinnati Enquirer megkereste a kérdező John Lannit, aki viszont azt mondta, egyáltalán nem volt elégedett Joe Biden válaszával. Lanni ugyanis közölte, ha a 15 dolláros, dupla minimálbértervet veszi alapul, amit Biden is említett (de végül ezt a tervét sem szavazta meg a Kongresszus – eddig még) akkor kijelentheti,

dolgozói 80-90 százaléka már régen efölött keres.

Ezért fenntartja: egyszerűen a szövetségi kormánynak több, jelenleg munkát nem vállaló embert kellene különböző eszközökkel ösztönözni arra, hogy minél előbb térjenek vissza a piacra.

Biden azonban azt is megemlítette, hogy a Thunderdome-étteremlánc 39 intézménye a Biden-kormányzattól 2021 folyamán rengeteg állami támogatást nyert (az Enquirer megnézte, áprilisban pontosan 5,9 millió dolláros hitelt kaptak, aminek törlesztését azóta elengedték, majd még 1,9 millió dollár most is futó szövetségi kölcsönt), és az elnök szerint „ezt eddig az adófizetők állták, szóval most Johnnak kéne magasabb bért adnia ahhoz, hogy találjon dolgozót.”

A Trump-kormányzat utolsó évében, épp a pandémia előtt, 2020 februárjában volt a legtöbb amerikai aktív dolgozó a munkaerőpiacon, összesen 164 millióan dolgoztak, 2021 júniusában a hivatalos jelentések szerint ez a szám 161 millió fő volt, ami még mindig 3 millióval marad el a csúcstól. De például a 2020. júniusi 142 millióhoz képest már óriási növekedést lehet elkönyvelni. Ugyanakkor az is igaz, hogy a számos segélycsomag és a csekkek, valamint az általános munkaerőhiány miatt a fogyasztói árak is jócskán elszálltak az országban.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek