Hiába indul el az olimpia, nagyon alacsony a támogatottsága

2021.07.23. 10:03

Japánban mindössze a társadalom 22 százaléka támogatja az ötkarikás játékokat.

Hiába indul el az olimpia, nagyon alacsony a támogatottsága

Július 23-án startol el hivatalosan a 2020-as tokiói olimpia, amit a koronavírus-járvány miatt 2020 helyett idén rendeznek meg. 

Annak ellenére, hogy a tokiói olimpiát korábban úgy aposztrofálták a rendezők, hogy majd az idei torna lesz az emberiség szimbolikus győzelme a koronavírus-járvány felett, az ötkarikás játékok pont, hogy a koronavírus-járvány szimbóluma lettek:

a tornát úgy rendezik meg, hogy közben Japánban a nyugati átlaghoz képest alacsonyabb átoltottság miatt nőnek az esetszámok,

és emiatt szurkolók nélkül, zárt kapusan fogják megrendezni a játékokat. Még az érmeket nyerő sportolók is maguknak adják majd át az érmeket, tilos lesz az ölelkezés és a kézfogás is.

Az Ipsos július 23-án közölt egy közvélemény-kutatást, amiben 28 országból 19 510 válaszadóval mérték fel a 2020-as tokiói olimpia támogatottságát.

Annak ellenére, hogy a válaszadók 80 százaléka szerint az ötkarikás játékok pozitív társadalmi üzenetet hordoznak, és 62 százalék úgy látja, hogy segít minket visszaterelni a koronavírus előtti életünkhöz,

globálisan az embereknek mindössze 42 százaléka támogatja, hogy megrendezzék a mostani olimpiát.

Mint azt a fentebbi ábrán is látni, az átlagtól egy kicsivel eltér a magyarok véleménye: a kutatás szerint a magyarok mindössze 40 százaléka támogatja a játékok megrendezését, amivel a vizsgált 28 ország középmezőnyébe tartozunk. Az olimpia megtartását leginkább Törökországban (71 százalék), Szaúd-Arábiában (66 százalék), Oroszországban (61 százalék) és Lengyelországban (61 százalék) támogatják,

míg például a rendező Japánban mindössze 22 százalékos az olimpia támogatottsága 78 százalékos elutasítottság mellett,

azonban leginkább Dél-Koreában elégedetlenek az emberek a játékok megtartásával: a dél-koreai válaszadók mindössze 14 százaléka látja úgy, hogy meg kellene tartani az olimpiát úgy, hogy a koronavírus-járványnak még nincs vége.

Nem meglepő, hogy azzal az állítással, miszerint az olimpia egy jó lehetőség arra, hogy az emberiség kilábaljon a koronavírus teremtette lelki válságból, és újra összehozza az embereket, a rendező országban nem sokan értenek egyet.

A vizsgált országok közül mindössze három ország lakói gondolják úgy, hogy ez az állítás nem igaz: Németországban (válaszadók 46 százaléka gondolja így), Japánban (31 százalék) és az olimpiát leginkább ellenző Dél-Koreában (26 százalék). E szám tekintetében a magyarok szintén elmaradtak a 62 százalékos átlagtól, de még így is többen gondolják így – a magyar válaszadók 55 százaléka.

Se nem tartják jó ötletnek, se nem annyira érdeklődnek az emberek az olimpia iránt

A 28 országban zajló kutatás eredményei szerint mindössze 9 államban vannak többségben azok, akik valamelyest érdeklődnek a 2021-ben megtartott 2020-as játékok iránt: leginkább Indiában (37 százalék nagyon érdeklődő, 33 százalék valamennyire érdeklődő), Dél-Afrikában (26 és 33 százalék), illetve Kínában (16 és 41 százalék) várják leginkább a játékokat,

de a vizsgált országok átlagában mindössze 46 százaléknyian mutatnak érdeklődést az ötkarikás játékok irányába.

Belgiumban a megkérdezettek mindössze 28 százaléka érdeklődik az olimpia iránt (5 százalék nagyon, 23 százalék valamennyire), ami csak egy hajszálnyival jobb a délkoreai számoknál (5 és 25 százalék), de a rendező Japánban sem túlzottan lelkesednek az olimpiáért: a megkérdezetteknek mindössze 8 százaléka érdeklődik nagyon, 24 százalékuk valamennyire.

Ha nemek szerint vizsgáljuk, akkor a férfiak megosztottak: ugyanakkora arányban érdeklődnek a játékok iránt, mint akiket egyáltalán nem érdekel, míg a nőknél többségben vannak azok, akiket hidegen hagy az olimpia. Az ő esetükben mindössze 41 százalék érdeklődik nagyon vagy valamenyire az ötkarikás játékok iránt.

A legnépszerűbb sportág globálisan még mindig a labdarúgás, amit az atlétika, majd a vízi sportok követnek,

míg legkevésbé az új olimpiai sportágként debütáló sportok, így a sportmászás, a golf és a gördeszkázás érdekli az embereket.

A magyar válaszadók között leginkább a vízi sportokat (37 százalék), a kézilabdát (23 százalék), a labdarúgást (21 százalék) és az evezősportokat várják (16 százalék), míg a golf, a rögbi és a baseball iránti érdeklődés 0 százalék, aminél csak egy kicsivel nagyobb a sportmászás, a gördeszka, a sürf és a tollaslabda iránti érdeklődés – ezeket a sportágakat a válaszadók mindössze 1 százaléka sorolta a 3 leginkább várt esemény közé.

A kutatás mintavétele május 21 és június 4-e között történt, 28 országból összesen 19 510 felnőtt válaszadóval. A hibahatár 3,5, illetve 5 százalék.

A teljes kutatás angolul itt olvasható, a rövid magyar kivonatot pedig itt lehet elérni.

NYITÓKÉP: Az olimpiai emlékmű a tokiói éjszakában még 2021 áprilisában. FOTÓ: Dick Thomas Johnson / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek