5+1 telefon, amit nem annyira könnyű megfigyelni

2021.07.22. 07:09

A Pegasus-kémszoftver, amit a magyar kormány is használhatott újságírók és ellenzékiek megfigyelésére, okostelefonokat támad. De hogyan védekezzünk? Butatelefonnal!

5+1 telefon, amit nem annyira könnyű megfigyelni

Vasárnap este robbant ki az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya: egy izraeli kémszoftver, a Pegasus segítségével magyar újságírókat, Gödöllő jelenlegi polgármesterét, az MDF korábbi tagját és ügyvédeket is megfigyelhettek. És hogy kicsoda? A sztori magyar szálát feldolgozó Direkt 36 közvetett bizonyítékai szerint magyar állami szervek állhattak a dolog mögött, a magyar kormány persze kategorikusan tagad.

A Pegasus-szal okostelefonokat lehet támadni: a program iOS-t vagy Androidot futtató eszközök sebezhetőségét kihasználva férkőzik a célszemélyek telefonjába, hogy aztán hozzáférjen a telefonon gyakorlatilag minden fontos funkcióhoz és adathoz – smsekhez, e-mailekhez, fotókhoz, videókhoz, kontaktokhoz, mikrofonhoz és a kamerához is.

És hogy hogyan tudunk ez ellen védekezni? Radikális, de igen stílszerű megoldás lehet, ha visszarepülünk az időben két évtizedet, és újra elővesszük a kétezres évek jóval egyszerűbb telefonjait. Fontos, hogy a lehallgatástól persze ez sem véd meg teljesen, hiszen a hívások lehallgatására a titkosszolgálatoknak évtizedek óta megvannak az eszközeik. A „butatelefonokat” viszont a Pegasushoz hasonló, okostelefonokra fejlesztett kémszoftverek biztosan nem tudják betámadni. Mutatjuk a legstílusosabbakat!

1. Nokia 3310

Mennyibe kerül? Használtan 9 és 18 ezer forint közötti áron lehet megvásárolni.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik gyakran ejtik el a telefonjaikat, nem használnak mobilinternetet vagy mindig panaszkodnak, hogy pont akkor merül le a telefonjuk, amikor azt épp használni szeretnék.

Miért menő? Mert rajta van minden idők egyik legkedveltebb játéka, a Snake, de ha szerencsénk van, a kék hátlapot más színekre is le lehet cserélni!

2. Nokia 6310i

Mennyibe kerül? Használtan 9 ezer és 19 ezer forint közötti áron lehet megvásárolni.

Kinek ajánljuk? Leginkább olyan embereknek, akik munkájuk miatt sokat telefonálnak, ugyanis a Nokia 6310i volt az első ún. tri-ban telefon, ami a 4 legelterjedtebb GSM-hálózatból legalább hármon is működik, így szinte a világ minden pontjáról lehet vele telefonálni!

Miért menő? Mert a 2002-ben bemutatott telefont néhány Mercedes autóhoz is lehetett plusz tartozékként kérni, így korának igazi luxustermékének számított a 2005-ben kivezetett modell.

3. Sony Ericsson W800i

Mennyibe kerül? Használtan 12 és 21 ezer forint közötti áron lehet megvásárolni, viszont Magyarországon már nem kapni.

Kinek ajánljuk? Akinek mindene a zene, a bluetooth, az infravörös port és az USB-csatlakozó!

Miért menő? Mert bővíthető memóriájával a gyári 512 megabyteos tárhelyet akár 2 gigabyteig lehet turbózni! A repülőmód miatt pedig még csak ki sem kell kapcsolni repülés közben – ellentétben a lista első két telefonjával. 

4. Siemens A50

Mennyibe kerül? Használtan akár 3 ezer forintért is lehet kapni, újonnan 7 990 forintba kerül.

Kinek ajánljuk? Ha nem igazán szoktál telefonálni, vagy ha fejből tudod mások számát, hiszen maximum csak 50 névjegyet lehet elmenteni a belső memóriában – megfigyelésmentes munkához pont ideális!

Miért menő? A narancssárga háttérvilágítás a szemet nem annyira bántja, emellett a készülék nagyon könnyű (mindössze 95 gramm!) és az akkumulátor is viszonylag sokáig bírja.

5. Alcatel OT300

Mennyibe kerül? Sajnos ritka, így nagyon nehéz találni belőle.

Kinek ajánljuk? Aki biztosra akar menni, hogy csak hagyományosan tudják csak lehallgatni: telefonáláson kívül tényleg semmire sem lehet használni, még WAP sincs rajta.

Miért menő? Antennás telefon 2021-ben? Naná!

+1. Nokia 5510

Mennyibe kerül? Használtan 5 és 25 ezer forint közötti áron lehet megvásárolni.

Kinek ajánljuk? Aki nagyon sok SMS-t ír, hiszen a QWERTY-billentyűzettel jóval gyorsabban lehet bepötyögni egy üzenetet, mint a hagyományos billentyűzetekkel.

Miért menő? A Nokia első olyan telefonja, amin zenét is lehetett hallgatni, és a Space Invaders mellett a Snake II játék is a gyári beállítás része. 

NYITÓKÉP: davef3138 / Flickr

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek