Rejtélyes SMS-ben értesültek a diákok arról, melyik egyetemre vették őket fel

2021.07.22. 21:06

Idén nem írták le a felvételiző középiskolásoknak, hova vették föl őket, csak azt, hányadik helyre a megjelölt intézmények közül. De legalább a tavalyi járványügyi korlátozások után újra lehetett pontváró bulikat tartani.

Rejtélyes SMS-ben értesültek a diákok arról, melyik egyetemre vették őket fel

Hosszú évek gyakorlatától eltérően az idei felsőoktatási felvételin résztvevő diákok ma este olyan SMS-t kaptak, amelyben nem szerepel, hogy konkrétan melyik egyetemre vagy főiskolára vették fel őket, pusztán az, hogy az általuk hányadik helyen megjelölt intézménybe. Az üzenet ezt követően azt írja, a leendő egyetemisták nézzék meg a Felvi.hu portálon, ez pontosan melyik intézmény.

A felvételiről régóta hagyományosan SMS-ben kapnak értesítést a jelentkezők. Ilyenkor akit felvettek, általában örömmel posztolja az üzenetről készült képernyőfotót a közösségi médiában. Most az egyetemi közösségi felületeken inkább a szűkszavú üzeneten meglepődött bejegyzések dominálnak. 

„Ilyen jött másnak is?” - írja egy diák az egyik Facebook-csoportban, mire a kommentelők jelzik: ők is ilyen üzenetet kaptak.

Rangsorolni kell

A felsőoktatási felvételin ugyanis a Felvi.hu rendszerben, ahová ügyfélkapus regisztráció után lehet bejelentkezni, prioritási sorrendet adnak meg a középiskolások. Ebben kiválasztják, mely intézménybe szeretnének leginkább bekerülni, ha ott nem érik el a szükséges ponthatárt, akkor abba a listán következő intézménybe nyernek felvételt, ahová van elég pontjuk.

A pontok az érettségi eredményéből és az utolsó két év végi jegyekből tevődnek össze. Emellett pluszpontot lehet még kapni a nyelvvizsgáért, tudományos versenyekért, sporteredményért, illetve esélyegyenlőségi jellegű plusz pontokat kapnak például a fogyatékkal élők. Az adott év friss pontszámai is a Felvi.hu-ra szoktak felkerülni, ez már elérhető.

Az ELTE-re jelentkeztek a legtöbben

Az Eduline listája szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg a legtöbb diák, több mint 26 és félezren, amelyet 16 ezerrel a Debreceni Egyetem, illetve 14-14 ezerrel a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követett. 

Összesen több mint 102 ezren jelentkeztek felsőoktatásba, ami a minisztériumi összesítés szerint 11 százalékos összesítés.

A felvételi estéjének hagyományos rendezvényét a pontváró bulik adják, melyet országszerte megtartanak. Az óriáskivetítőn a bekerüléshez szükséges pontszámokat felvonultató rendezvények tavaly a koronavírus miatt elmaradtak, idén azonban újra megtarthatták őket.

CÍMLAPKÉP: HÖOK - Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek