Belement az USA, hogy befejezzék és üzembe helyezzék az Északi Áramlatot

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.21. 14:30

Cserébe Németország segít Ukrajnának. A Biden-adminisztráció emiatt kritikákra számíthat otthon.

Belement az USA, hogy befejezzék és üzembe helyezzék az Északi Áramlatot

Megegyezett az USA és Németország az Északi Áramlat 2 befejezéséről

írja a Neue Zürcher Zeitung az amerikai lapok keddi értesüléseire hivatkozva.

Kölcsönös engedmények

A megállapodással mindkét fél engedett: a Biden-adminisztráció elveti a gázvezetékkel kapcsolatos fenntartásait – az USA az oroszok európai befolyásának növekedésétől tartott –, Németország pedig segítséget nyújt Ukrajnának az energiával kapcsolatos projektekben és a diplomáciában. A segítség része egy egyelőre nem részletezett összegű beruházás az ukrajnai alternatív energiaforrásokba.

Merkelnek azt is sikerült elérnie, hogy Biden beleegyezzen:

nem építenek a vezetékbe olyan kapcsolót, amivel szankciószerűen le lehetne zárni azt, ha Moszkva fenyegetné a szomszédos országok területi integritását

– Berlin egyébként biztosította Washingtont, hogy a jövőben támogatni fogja a szűkebben értelmezett orosz energiaszektor elleni gazdasági szankciókat.

A megegyezés nem volt váratlan. Bár az USA Oroszország elleni szankciós politikájába beleillene, hogy fellépjen az Északi Áramlattal szemben, Biden már tavasszal is tartózkodott az gázvezeték miatti szankcióktól – az Azonnali ezzel részletesebben is foglalkozott –, és inkább arra kereste Merkellel a megoldást, hogy elejét vegyék annak, hogy az oroszok zsarolni tudják Ukrajnát az őket kikerülő Északi Áramlattal.

Azóta pedig sor került egy Biden-Putyin csúcstalálkozóra is Genfben, ahol a végső, közös sajtótájékoztató ugyan elmaradt, de a keménykedő, hidegháborús retorika sem éledt fel az oroszokkal szemben. Ahogy erről szintén beszámoltunk, ennek fő oka az USA új eurázsiai stratégiája lehet, ami elsősorban Kínára mint fő globális ellenfélre koncentrál, Oroszországot pedig engedményekkel próbálja meg rávenni arra, hogy ne álljon Kína mellé.

Otthon és Ukrajnában sem fognak örülni Biden engedményének

Az NZZ szerint a megállapodás – aminek hivatalos bejelentése szerdán várható – ugyanakkor kemény kritikákra számíthat a Kongresszusban mind a demokratáktól, mind a republikánusoktól amiatt, hogy szerintük

Biden és Merkel megállapodása elsősorban Putyinnak kedvez.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor szerint Biden Oroszország-politikája abban merül ki, hogy Putyinnak mindent megad, amit csak akar, beleértve azt a több milliárd dolláros ajándékot is, amit az Északi Áramlat 2 miatti szankciókról való lemondással nyújt át az oroszoknak.

Cruz szerint ez egy történelmi geopolitikai baklövés.

Ukrajna az Északi Áramlattal jelentős tranzitdíjtól esik el, hiszen az orosz gáz Ukrajna területén keresztül érkezett Európába, a Balti-tengerben futó Északi Áramlat azonban elkerüli az országot. Az emiatti bevételkiesések mérséklése a célja az egyezségben említett beruházás mellett annak az EU és Ukrajna közötti megállapodásnak is, miszerint az Unió az ukránoktól vásárolna akkumulátor-nyersanyagot – ezáltal a saját Kínától való függését is csökkentve.

NYITÓKÉP: Joe Biden / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek