Egymillió forinttal nőtt a használt autók átlagára, az új sláger a Suzuki Swift

Szerző: Rédl Boglárka
2021.07.20. 17:53

Több mint egymillió forinttal emelkedett a használt autók átlagára a Használtautó.hu elemzése szerint. Az Octavia már nem szexi, az új sláger a Suzuki Swift.

Egymillió forinttal nőtt a használt autók átlagára, az új sláger a Suzuki Swift

Az előző évhez képest közel 50 százalékkal nőtt a használt autók ára –  derül ki a Használtautó.hu szerkesztőségünknek eljuttatott piacelemzéséből. A náluk árult autók átlagára ugyanis 2,5 millió forintról 3,8 millióra emelkedtek egy év alatt – ez több mint egymillió forintos áremelkedés. 

Az áremelkedést elsősorban a forint árfolyamának emelkedése okozta

– leginkább ez vitte fel az új és az importált használt autók árát is, és ezekhez igazodtak a hazai használtpiaci árak – mondta el megkeresésünkre a Használtautó. Az euró-forint árfolyam ugyanis több mint 20 forinttal nőtt az elmúlt évhez képest.

A Használtautó.hu azonban azt is hozzátette:

az új autók árát (és ez által közvetetten a használt autók árát is) nemcsak az árfolyamváltozás, hanem az egyre szigorúbb emissziós és biztonsági előírások, illetve legutóbb a chiphiány is felfelé vitte.

A sokat emlegetett chiphiány, amely a Portfólió szerint elsősorban a pandémia miatt megváltozott fogyasztói szokásoknak volt köszönhető (leálltak a gyárak, majd hirtelen megnövekedett a kereslet az elektronikus eszközök iránt), komoly kínálati hiányt eredményezett az autópiacon.

A kínálati hiányhoz ráadásul 2021-ben megnövekedett kereslet is társult. Ez a Használtautó forgalmában is megmutatkozott, az oldal üzemeltetői szerint

a felületen indított keresések száma mintegy 45 százalékkal nőtt az idei első félév során a tavalyi azonos időszaki adatokhoz képest.

A pandémia előtti intenzitást azonban még így sem sikerült elérni az új autók eladásánál. Itt a 2019-es félévhez mérten még mindig 13 százalékos elmaradás látható.

Az idei kedvenc: a Suzuki Swift

A piacelemzésből az is kiderült:

a 2020-ban még legnépszerűbbnek számító Škoda Octaviát idén felváltotta a Suzuki Swift a ranglistán.

A tendenciát az magyarázza, hogy idén megnőtt az olcsó, belépő autók iránti kereslet.  A Suzuki Swift pedig  „az olcsó, megfizethető, mégis korrekt autó szinonimája”. 

Az áremelkedés egyébként a Suzuki Swift esetében is tetten érhető:

az előző évhez képest 35 százalékkal emelkedett a Swift ára.

A Swift átlagos hirdetési ára 2020 első felében még 600 ezer forint alatt volt, ez a következő félévre 685 ezer forintra nőtt, idén pedig már több mint 800 ezer forintért kel el átlagosan egy ilyen modell.

Mindenki BMW-ről álmodik

A kereséseknél persze mindig tetten érhető az álmodozás: az Audi A4-, A6-széria és a BMW 3-as sorozat továbbra is a Használtautó.hu-n keresők kedvencei között szerepel –  írja közleményében a cég. A valós eladások azonban nem a prémiumautók dominanciáját tükrözik – még az importált használt modellek esetében sem, ahol pedig 2020-ban még erősen domináltak a prémiummodellek.

Idén látványos a józanodásaz Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf vezeti a versenyt az importált autók terén.

Az importált autók száma egyébként – az határzárak és a kedvezőtlenebb euróárfolyam miatt – még a tavalyi, jelentősen lecsökkent mennyiségtől is elmarad.

Mire számíthatunk a jövőben?

Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője szerint az árak rövidtávon stagnálni fognak – áll a cég közleményében. Katona szerint hosszútávon akár további drágulásra is lehet számítani, hiszen „a szerényebb környezeti terhelésű, ám magasabb vételárú autók előtérbe kerülése a használt autók piacán további árfelhajtó hatást eredményezhet”.

NYITÓKÉP: Suzuki Swift, a slágermodell. Wikimedia Commons / order_242

Rédl Boglárka
Rédl Boglárka gyakornok

Nemzetközi tanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató, akit egyre jobban elvarázsol az újságírás világa. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek