Megfigyelt újságíró az Azonnalinak: Három telefont is listáztak, ami a nevemen volt

2021.07.19. 17:34

A volt azonnalis Dercsényi Dávid egyike azoknak a magyar újságíróknak, akinek a Direkt 36 szerint a magyar kormány egy izraeli kémszoftverrel megfigyelte a telefonját. Dercsényi 2019-ben kerülhetett célkeresztbe, amikor a HVG-nél dolgozott. Arról kérdeztük, hogyan fogadta a megfigyelésére vonatkozó információkat, mikor keresték meg, és mit gondol, lesz-e következménye a megfigyelési botránynak.

Megfigyelt újságíró az Azonnalinak: Három telefont is listáztak, ami a nevemen volt

A HVG-n Hasszán F. ügyéről írtál, és a Direkt36 és a Telex cikke erre vezette vissza a megfigyelésedet. Mi volt ez az ügy pontosan?

Hasszán F. egy Magyarországon átutazó személy volt, először embercsempészés miatt kapcsolták le a magyar hatóságok. Csak később derült ki, hogy emberiesség ellenes bűntettekhez is köze lehet, méghozzá Szíriában. Erre én az egyik hírügyeletemben találtam egy görög weboldalon egy angol nyelvű cikket, ami arról szólt, hogy Hasszán F-et a görög titkosszolgálatok már korábban kiszúrták, és küldtek is róla figyelmeztetést az európai társszolgálatoknak.

Ennek akartam utánajárni, és kérdéseket is írtam a Belügyminisztériumak 2019-ben. Ez lehetett szerintem az indok, amiért esetleg megfigyeltek,

hiszen akkoriban a pert is közvetítettem, és Hasszán F. ügyvédjével is rendszeresen beszéltem.

Egy másik érintett újságíró, Panyi Szabolcs esetében merült fel, hogy a kormánynak különböző ügyekben küldött sajtókérdéseinek mintegy fele után kapott támadási kísérletet. Esetedben is a Belügyminisztériumhoz küldött emailekhez lehet ezt kötni?

Ezeket a tényeket már nem tudtuk megállapítani, vagy nyomokat rögzíteni, mert már az érintett telefon sem volt meg. Mivel a kiszivárgott listán szerepelek, ezért tippelni és találgatni tudtunk arra nézve, hogy miért kerültem fel rá. Hogy konkrét megfigyelés történt-e, azt esetemben pontosan nem lehet tudni.

Erre vonatkozik a Direkt 36 cikkében az a kitétel, hogy közvetett bizonyítékok kerültek elő a kormány érintettségére?

Igen.

Magával az üggyel mikor kerestek meg az újságírók?

Május végén szólt Szabolcs, hogy találkozni akar velem, mert bizalmas ügyről van szó – ezután

összefutottunk egy kávéra, és elmondta: úgy tűnik, lehallgattak.

Meglepődtél azon, hogy megfigyelési listán szerepel a számod?

Nem igazán lepődtem meg, ez abban az időben eléggé benne lógott a levegőben a HVG-nél is. Jöttek figyelmeztetések, hogy valahonnan folyamatosan próbálnak behatolni a rendszerünkbe, folyamatosan voltak ilyen támadások, a biztonsági protokollokat is lecseréltük.

Nyilván más, ha az ember sejti, hogy ilyesmi történik, és más, ha pontosan tudja is, hogy célpont volt.

Főleg úgy, hogy még a volt feleségem is belekerült ebbe az egészbe, hiszen az egyik listázott telefonszámot ő használta, de az én nevemen volt.

Ha jól értem, akkor több, átalad használt telefon is a listára került tehát.

Egészen pontosan három. Az egyik egy céges, amit gyakran használtam, ezt a számot írtam be az emailjeim végére, és így a kormányzati szereplők cikkekkel kapcsolatban is ezen kerestek. De a listán rajta volt volt a saját és a volt feleségem száma is.

A nyilvánosságra került célpontok száma elég széleskörűnek tűnik, az ellenzék kezdeményezte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, a Fidesz szerint erre nincs szükség. Mi lehet szerinted ebből?

Szerintem ezt a kormánynak csak tagadni lehet, semmiféle szín alatt nem lehet egy ilyet bevallani.

Ha nem tagadák le az egészet, akkor nincs más hátra, kiírják magukat a civilizált világból.

Én azt látom, hogy Szijjártó Péter szerint a Pegasust meg sem vették. Lehet, hogy igazat mond – de akkor meg más úton vásároltak valakik ebből, és megfigyeltek. Arra kíváncsi leszek, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban mi lesz, ezt majd meglátjuk. A lényeg az lenne, hogy a bizottság üljön össze – ha nem fog, az tényleg erősen azt a látszatot kelti, hogy kilóg a lóláb.

Vársz eredményt amúgy a bizottságtól – akár mint érintett, akár mint újságíró?

Hogy behívnak és lesznek meghallgatások, rendes vizsgálat, arra őszintén szólva nem számítok. A kormány szerintem ezt nem fogja engedni, hiszen sosem engedi, hogy az ellenzék kihasználja ezt a kommunikációs teret. A zárt ülések miatt nyilván sohasem mondhat el senki semmit, ezért kiállnak az ellenzéki politikusok majd, és hunyorognak, hogy durva dolgokat hallottak, de nem mondhatnak el semmit belőle.

De azt gondolom, valamit csinálni fognak, mert ebben a helyzetben mind a kormánynak, mind az ellenzéknek érdeke valamit lépni – még ha a kormánypárti politikusok meg is próbálják majd úgy kommunikálni, hogy megnyugtató válaszokat kaptak a zárt ülésen.

Számítasz más természetű következményre?

Én nagyon kíváncsi vagyok, hogy emiatt össze tud-e állni egy tüntetés, ilyen mértékű ügyben ez indokolt lehetne. Azt nem tudom, hogy a bizonytalan szavazókra hogyan hat majd ez, mert ez nyilván olyan ügy, ami képes áttörni a médiabuborékokat. Talán ez az ügy olyanokhoz is eljut majd, akik nem olvasnak független médiát. Lehet, hogy a Borkai-ügyhöz hasonlóan ez is kicsit tovább jut, mint az átlag. Legalábbis én azt gondolom, kellene legyen ilyen hatása.

NYITÓKÉP: Álcázott fényképezőgéppel készített megfigyelési fotó. Képkocka a Belügyminisztérium Filmstúdiójának az álcázás technikai részleteit oktató filmjéből. / FOTÓ: Fortepan, BM Filmstúdió

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek