Márki-Zay Péter a megfigyelési botrányról: Mi ez, ha nem diktatúra?

Szerző: Rédl Boglárka
2021.07.19. 16:07

A hódmezővásárhelyi polgármester a vasárnap este kirobbant megfigyelési botránnyal kapcsolatban közölte, biztos benne, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzatot is lehallgatják.

Márki-Zay Péter a megfigyelési botrányról: Mi ez, ha nem diktatúra?

Vasárnap este robbant ki minden idők egyik legnagyobb megfigyelési ügye, a Pegasus-botrány. Magyarország is vastagon érintett az ügyben: több magyar újságírót, köztük Dercsényi Dávidot, az Azonnali korábbi munkatársát is megfigyelhették okostelefonján keresztül – a nyomozásban részt vevő Direkt 36 közvetett bizonyítékai szerint pedig minden bizonnyal a magyar kormány áll a dolog mögött.

Az már a Direkt36 vasárnapi cikkéből is kiderült, hogy egy vidéki városvezető is érintett az ügyben.

Azóta azt is megírták: ez a vezető nem más, mint az egykori MDF-es Gémesi György, Gödöllő polgármestere, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztáson a Gémesi mellett sokszor támogatását kifejező Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben a miniszterelnök-jelöltségért induló hódmezővásárhelyi polgármester sajtótájékoztatót hívott össze az ügyben, ahol elmondta:

  • Biztos benne, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzatot is megfigyeli a kormány. A polgármester erre számos példát hozott. Megemlítette például azt az esetet amikor az egyik fideszes önkormányzati alkalmazott az ellenzéki kollégáiról jelentett a Fidesznek. Felidézte azt is, hogy egy, Lázár János egyik rokonához köthető cég közbeszerzési kiírásban nem szereplő kamerákat telepített az utcájába. Márki-Zay több esetet is felsorolt, amelyekből kiderült, hogy kamerákon keresztül figyelik. Az önkormányzati választás napján például egy fideszes újság közzé tette: az amerikai nagykövetség autója áll a háza előtt. Valamint több alkalommal is került fel fotó kormányközeli portálokra olyan ellenzéki aktivistákról akik a házába látogattak. A hódmezővásárhelyi polgármester azt az ügyet is megemlítette, amikor a volt fideszes polgármester fia, Ifj. Rapcsák András kémszoftvert kísérelt telepíteni az önkormányzat rendszerébe. Mint ahogy az Azonnali megírta, a néhai polgármester fiát elsőfokon bűnösnek találták a hackertámadásban.
  • Mi ez, ha nem diktatúra?  – tette fel a kérdést Márki-Zay. A polgármester számos esetet sorolt fel, amely szerinte egyértelműen mutatja, a jogállamiság hiányát. Amellett, hogy négyévente 5 percet szerepelhet egy ellenzéki politikus a közmédiában, még pénzért sem kap óriásplakátot – mondta el a polgármester, aki azt is hozzátette, egy jogállamban következménye lenne annak, hogy gyermekgyilkosság és adócsalás vádjával folytatnak hazug lejáratókampányt a felesége ellen.
  • Orbán Viktor egyféleképpen bizonyíthatja be, hogy Magyarországon demokrácia van: ha lemond a miniszterelnöki posztról, amennyiben bebizonyosodik, hogy a kormánynak valóban köze van a Pegasus-botrányhoz – jelentette ki végül Márki-Zay.

Márki-Zay Péter egyébként a hétfő reggel megjelent, Azonnalinak adott interjújában sok más dolog mellett elmondta: egy bűnözőktől megszabadított Fideszre szerinte egy új alkotmány megalkotásában is számítani lehetne.

A sajtótájékoztatót teljes terjedelmében itt lehet visszanézni:

Posted by Márki-Zay Péter on Monday, 19 July 2021

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Rédl Boglárka
Rédl Boglárka gyakornok

Nemzetközi tanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató, akit egyre jobban elvarázsol az újságírás világa. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek