Putyinbábozza az Európai Néppárt Kaczyńskit, Salvinit és Le Pent, de megfeledkezik Orbánról

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.16. 18:23

Az EPP frakciójának sajtófőnöke azonban biztosította az Azonnalit, hogy a magyar miniszterelnök is része a „gyűlölet koalíciójának”.

Putyinbábozza az Európai Néppárt Kaczyńskit, Salvinit és Le Pent, de megfeledkezik Orbánról

Július elején a Fidesz is csatlakozott a lengyel jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński által közzétett, Európa jövőjéről szóló felhívásához. A felhívás névleg azért született, mert még májusban megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia, de Kaczyński szerint annak nem világosak a céljai.

Az európai jobbosok dokumentuma az EU reformját sürgeti, elveti az európai szuperállam gondolatát és a hagyományos társadalmi struktúrák – mint amilyen a hagyományos családmodell – lerombolását.

A felhívás azonban egyúttal előrevetítheti egy új pártcsalád és EP-frakció megalapítását is: az aláírók közé 16 párt csatlakozott, amelyek – az EP-ben épp frakció és pártcsalád nélküli Fideszen kívül – mind vagy a mérsékeltebben euroszkeptikus jobboldali-libertariánus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vagy az euroszkeptikus-széljobbos Identitás és Demokrácia (ID) nevű frakciók tagjai. 

Kaczyński felhívásához csatlakozók között van Matteo Salvini jobboldali-populista Legája, a Giorgia Meloni-féle neofasiszta Olaszország Testvérei, a Marine Le Pen-vezette radikális Nemzeti Tömörülés vagy az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt.

Ezt a kezdeményezést kritizálja az Európai Néppárt a Twitteren.

A párt EP-frakciójának hivatalos Twitter-csatornája azt írja, Kaczynski, Salvini, Le Pen és az európai szélsőjobboldali pártok más vezetői Moszkvában írt forgatókönyv szerint játszanak, és az a közös bennük, hogy utálják és el akarják pusztítani az EU-t. El is nevezte őket az EPP a „gyűlölet koalíciójának” („Coalition of Hate”), és egy mémet is megosztott:

A képen szerepel Kaczyński, Salvini és Le Pen,

de érdekes módon lemaradt róla Orbán Viktor,

aki amellett, hogy ennek a mezőnynek az egyik legjelentősebb játékosa, a 2020 végi jogállamisági vita egyik főszereplője volt, az Európai Néppárttal pedig még egy szakításon is túl van. Először a párt európai parlamenti frakcióját, majd a pártcsaládot is otthagyta a Fidesz, és azóta egy új pártcsalád létrehozásán munkálkodik, a Kaczyński felhívását aláíró pártok közül többel is egyeztetett is már.

Az Azonnali rákérdezett az Európai Néppártnál Orbán Viktor feltűnő hiányára a mémen, azonban az EPP-farkció sajtófőnöke, Pedro López de Pablo annyit válaszolt az érdeklődésünkre, hogy

„mindenki, aki részt vesz a »gyűlölet koalíciójában«, Putyin kottájából játszik, Orbánt is beleértve.”

Az EPP posztja alatt a kommentelők azonban nemcsak Orbánt hiányolják a képről, hanem arra is emlékeztetnek, hogy nem az EPP által a „gyűlölet koalíciójának” nevezett politikusok építik Oroszországgal az orosz gázt Németországba szállító Északi Áramlat 2 gázvezetéket, hanem Németország német cégekkel, és van, aki szerint Angela Merkelnek is helye lenne a képen Putyin bábjai között.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs, képek forrása: Adrian Grycuk / Wikimedia Common, MS / FB, MLP / FB, OV / FB

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek