Élőben kelt ki a járványügyi rémisztgetés ellen Németország legnagyobb bulvárlapjának főszerkesztője

2021.07.16. 17:20

A Bild első embere szerint mostanra bebizonyosodott, hogy a felelős német politikusok covid-ügyi rémisztgetése alaptalannak bizonyult, de aki erről beszél, arra továbbra is úgy néznek, mintha egyenesen gyilkos lenne, ebből pedig elege van.

Élőben kelt ki a járványügyi rémisztgetés ellen Németország legnagyobb bulvárlapjának főszerkesztője

Egy évvel és négy hónappal azután, hogy Németországba is hivatalosan megérkezett a Vuhanból származó covidjárvány, és emiatt az ottani vezetők is országszerte lezárásokba kezdtek, az ország legnagyobb bulvárlapja, a Bild élő adásban idézte fel, miféle túlfokozott pánikkal álltak ezek a politikusok a járványhoz.

A lap bejátszáson mutatta meg például Merkel kancellár érzelmesre sikeredett karácsony előtti beszédét a Bundestagban 2020-ból, amikor arról beszélt,

tudja mennyi szeretettel építették meg a forraltboros standokat a karácsonyi vásárban, de ezeket el lehet felejteni, sőt a nagymamát és nagypapát is békén kell hagyni,

ha nem akarunk napi 590 áldozatot.

Emellett a Bild emlékeztetett arra is, ugyanekkor a lockdownt mellett ugyancsak kiálló berlini szociáldemokrata polgármester, Michael Müller is elkezdett kemény érzelmi zsarolást alkalmazni, amikor úgy kiáltott fel:

„Mégis hány halottat ér meg nekünk egy bevásárlás, vagy egy kellemes étteremben eltöltött este?”

Miután július közepére a mindkét vakcinát megkapó németek száma 40 százalék fölé, míg az egy dózist megkapóké 58 százalékra kúszott föl, és ezzel párhuzamosan pedig nincs olyan németországi régió jelenleg, ahol a vírusfertőzések száma meghaladná a napi 50-et, a Bild stúdiójában

maga a lap főszerkesztője, Julian Reichelt élőben hívta a szőnyeg szélére a szerinte túlhabosított pánikkeltésben részt vevő politikusok összességét.

Ahogyan Reichelt fogalmazott, már nyilvánvaló, hogy a német vezetők és politikusok 2020 folyamán végig tudományosan nem elég megalapozott érvelés mentén

egyfajta toxikus tömegpszichózisba kergették a társadalmat felfokozott retorikájukkal és a szerinte túl szigorú vírusvédelmi intézkedésekkel is.

Külön kiemelte, hogy Merkel mellett felelős városvezetők, mint éppen Müller is felugrottak erre a rettegés-vonatra, a helyzetet pedig a főszerkesztő szerint súlyosbította, hogy a járványidőszak egybeesett Merkel utolsó évével kancellárként és egyben a választási szuperévvel is, ez pedig azt jelentette, hogy a kancellár 16 év kormányfőség után végre

a történelem részének akarja érezni magát, történetileg is egységesen emlékezetes, hősies tetteket akar véghezvinni,

és 2020 decemberi beszéde is egy erre tett kísérlet volt.

Reichelt szerint azonban egyáltalán nincsen rendben az, hogy mindennek következtében a Merkel-érát éppen úgy kell az országnak lezárnia, hogy lényegében a társadalmat érintő egyik legfontosabb kérdésről, a covidjárványról nem indulhatott el szabad tudományos- és közéleti vita, sőt, aki a lezárások idején ellenvéleményt, kritikát fogalmazott meg, egyenesen felelőssé tették a halálozásokért.

A komoly, hosszan tartó problémák pedig Reichelt szerint ott kezdődnek, ha tömegek komolyan elhiszik, hogy „pusztán az eltérő vélemény is halálos lehet”

– mondta a főszerkesztő hozzátéve, hogy számos fősodratú német médiában ezt az antidemokratikus gondolatot és hozzáállást örömmel és élvezettel fogadták, pedig a propaganda szerinte éppen ilyen alapgondolatokkal kezdődik.

Reichelt élőben elmondta, a pánikkeltő politika része volt az is, hogy

a politikai elit mintha valamiféle örömét is lelte volan az egész katrasztrófahelyzetben, mintha élvezte volna saját fontossága és hatalma megnövekedését.

Ezalatt a szabadságjogokat áthágó intézkedés-sorozat végrehajtása közben semmiféle komoly információt nem kapott arról sem a média, sem a társadalom, hogy mégis miféle feltétel, mekkora átoltottság kell pontosan ahhoz, hogy a korlátozásoknak, a lezárásoknak, az üzletbezárásoknak vége legyen. 

Noha korábban az Azonnali is beszámolt arról, hogy egyetemi tanárok, közéleti személyiségek és színészek Németországban egymás után figyelmeztettek a szabad véleménynyilvnítás szabadságának fontosságára éppen a pandémia okozta egysíkú gondolkodás alatt, 

a fősodratú médiában erről a jelenségről kritikusan szinte csak a legolvasottabb német lap feje beszél rendszeresen a kormányzattal szemben.

Julian Reichelt nyilatkozata itt nézhető teljes terjedelmében vissza.

NYITÓKÉP: Julius Reichelt főszerkesztő (bal szélen) egy tévéműsor vendégeivel 2018-ban / FOTÓ: Superbass, Wikipédia

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek