Élő adásban térdelt le a brit jobbos hírtévé műsorvezetője, azonnal kirúgták

2021.07.16. 21:01

Korlátlan szólásszabadságot ígértek, most azt mondják, akciójával Guto Harri mégis átlépett egy határt.

Élő adásban térdelt le a brit jobbos hírtévé műsorvezetője, azonnal kirúgták

Június 13-án még nagy hír volt Angliában, hogy GB News néven független, jobboldali hírtelevízió alakult, azzal a felvállalt céllal, hogy ellensúlyozza a BBC és a privát televíziók vélt baloldali túlsúlyát és teret engedjen a szólásszabadságnak a brexit utáni Nagy-Britanniában.

Mindezt a brit konzervatív újságírás legnagyobb alakja, a BBC-től átvándorló Andrew Neil jelentette be a csatorna indulásakor, ő lett volna annak fő arca.

Neil azonban nem sokkal az indulás után tisztázatlan körülmények között, határozatlan időre szabadságra ment a GB Newstól.

Mostanra a csatorna azzal, hogy a július 11-i angol-olasz EB-döntő után teret engedett az angol válogatott politikai kritikájának - például Nigel Farage szélsőjobbos politikai fenegyerek is kritizálta őket a Black Lives Matter melletti kiállásuk után - lényegében majdnem összes nézőjét elveszítette a független mérések szerint.

Ennek ellenére mégis futotta az ifjú, és eddig mintegy 60 millió fontos vállalkozásnak még nagyobb botrányra. Guto Hari, a csatorna egyik műsorvezetője ugyanis a döntő után éppen a tizenegyeseket kihagyó fekete bőrű angol játékosokat ért rasszista online zaklatásról beszélt a tévében, amikor váratlanul felállt székéből,

és a BLM-hez kötődő gesztust elismételve letérdelt a GB Newson, élő adásban.

A walesi származású Harri korábban a BBC-nél dolgozott, és például Boris Johnson miniszterelnöki tanácsadójaként is szolgált. nem lehet tehát azt mondani, hogy különösebb köze lenne a baloldalhoz.

Ennek ellenére a GB News szerkesztősége az eset után elbocsátotta a műsorvezetőt, közleményben pedig arról írtak, akciója ellentmondásos, és nem fér bele a hírcsatorna értékrendjébe, mert az egy specifikus szervezet melletti kiállás volt, de a csatorna továbbra is teljes mértékben elutasítja a rasszizmust.

Harri a maga részéről annyit reagált a médiának a dologra, egyszerűen, szembesülve Marcu Rashfordot, Bukayo Sakát és Jadon Sanchót ért abúzussal, nem volt más választása, mint így kifejezni a tiszteletét hármójuk iránt, a zaklatásukat pedig visszataszító, undorító rasszizmusnak minősítette. A GB News közleményére úgy reagált, eredetileg a tévé éppen a szólásszabadság elősegítése érdekében jött létre, és szerinte ő, ahogyan az angol nemzeti tizenegy is, a rasszizmus elleni gesztusnak szánta mindezt, nem speciálisan a BLM-et akarta támogatni.

A GB News amúgy valóban bajban van, egy héttel ezelőtti hírek szerint a hírcsatorna programigazgatója is távozott, így a vállalkozás jövője, amit körülbelül a brit Echo TV-nek, vagy Hír TV-nek lehet tekinteni, egy hónap múltán máris kétségessé vált.

NYITÓKÉP: GB News, Youtube

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek