Augusztus 1-től beadható a harmadik oltás, életkortól függetlenül

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.16. 08:06

Orbán Viktor péntek reggel arról is beszámolt, hogy kötelező lesz az oltás beadatása az egészségügyben, és a tanévkezdés előtt oltási kampányt szerveznek az iskolákba.

Augusztus 1-től beadható a harmadik oltás, életkortól függetlenül

„Ha az emberek ettől nagyobb biztonságban érzik magukat, miért vennénk el tőlük ezt a lehetőséget?”

– ezzel érvelte meg Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kormány miért teszi elérhetővé a harmadik oltást életkortól függetlenül, mindenki számára. Mint elmondta, a harmadik oltás kárt okozni biztosan nem fog, a vita inkább arról szól, hogy az mennyire hatékony.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfós szavaival összhangban a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy az Európában már terjedő, és várhatóan hozzánk is elérő delta-variáns miatti negyedik hullámra készülve milyen járványügyi intézkedéseket hozott a kormány.

Az orvos dönti el, milyen vakcinát kapjunk harmadiknak

Ez alapján a harmadik, ismétlő, a koronavírus elleni védettség kialakulásának egy újabb lökést adó oltásra életkortól függetlenül mindenki jelentkezhet és kaphat augusztus 1-től, azaz a korábbiaktól eltérően nem lesz oltási rend, hogy ki kapja meg először az oltást, és az oltó orvos dönti el, hogy ki milyen típusú (mRNS-, vektor- vagy elölt vírusos) vakcinát kapjon harmadikként.

A harmadik oltást kérni legkorábban a második oltás beadatása utáni negyedik hónapot követően lehet – ettől azonban a háziorvos vagy az oltóorvos ajánlása alapján el lehet térni.

Orbán Viktor elmondta, hogy a cél a harmadik oltás kapcsán, hogy az minél kevesebb adminisztrációval járjon, így – a készenléti oltási rendtől eltérően, ahol csak bizonyos kijelölt oltópontokon lehet koronavírus ellen oltatni –

mindenki, aki kéri, ott fogja megkapni a harmadik oltást, ahol az első kettőt megkapta.

Kötelező oltás az egészségügyben, oltási kampány az iskolákban

Beszélt a miniszterelnök ezen felül arról is, hogy az oltatlanok a leendő negyedik hullámban lesznek a legnagyobb veszélyben a járvány eddigi ideje alatt. Éppen ezért több döntést is hozott a kormány az átoltottsági arány emelése érdekében:

  • az egészségügyi dolgozók számára – egyébként francia mintára – kötelező lesz a koronavírus elleni oltás beadatása. Mint Orbán ezt indokolta, az egészségügyben betegekkel foglalkoznak, és az oltatlanság az egészségügyi dolgozók részéről emberéletekbe kerülhet;
  • a 60 év feletti lakosság 15 százalékának, aki még nem oltatta be magát, személyes kampányt szervez a kormány: ennek keretében háziorvosok, rezidensek és orvostanhallgatók személyesen fogják felkeresni az érintetteket annak érdekében, hogy meggyőzzék őket az oltás beadatásáról;
  • a 18 év alattiak körében tapasztalt viszonylag magas oltási hajlandóságból kiindulva a kormány a tanévkezdés előtti két napban, augusztus 30-31-én (hétfő-kedden) oltási kampányt szervez a nevelési-oktatási intézményekben: ennek keretében a 12-15 év kor közötti gyerekek számára lesz lehetőség az oltás beadatására.

Mint Orbán Viktor hozzátette, jelenleg a 16-18 év közötti fiatalok 45, a 12-15 év közöttiek esetében pedig 13-14 százalék körüli az átoltottsági arány.

NYITÓKÉP: Mivel nincs életkori kötöttség, a Sinopharmmal oltott, most 58 éves miniszterelnök is jogosult lesz a harmadik oltásra. Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek