Orbán szövetségesein bukhat el, hogy Olaszországban is csak védettségi igazolással lehessen étterembe menni

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.15. 15:51

Matteo Salvini és Giorgia Meloni a magyar miniszterelnökkel szemben elutasítják a szolgáltatások igénybevételének védettségi igazolványhoz kötését.

Orbán szövetségesein bukhat el, hogy Olaszországban is csak védettségi igazolással lehessen étterembe menni

A következő héten tárgyalja a Mario Draghi-vezette olasz kormány azt a javaslatcsomagot, ami az új járványügyi intézkedéseket tartalmazza – írja a Corriere della Serra.

A javaslatcsomag két újabb hónappal meghosszabbítaná a július 31-ig tartó szükségállapotot, az ottani védettségi igazolványt – a Green Pass Italiát – pedig csak a második oltás után állítanák ki, és úgynevezett francia mintát követve kötelezővé tennék azon helyeken és rendezvényeken, amiken magasnak ítélik a fertőzésveszélyt –

ide tartoznak az éttermek, sportesemények és a lakodalmak is, de akár a tömegközlekedési eszközök használatát is a védettségi igazolványhoz köthetik.

A javaslatok a Demokrata Párttól származnak, Roberto Speranza miniszter azzal szeretné elkerülni az újabb lockdownt, hogy az oltatlanokat nem engedi be a nyilvános, beltéri helyekre.

Ez jelentős szigorítás lenne a jelenleg érvényben lévő szabályokhoz képest. Mint arról az Azonnali is beszámolt,

június másodika óta bármilyen korlátozás, teszt vagy igazolvány nélkül bárki beülhet az éttermekbe

– addig ezt az emberek csak az éttermek gyakran kreatívan értelmezett teraszain tehették meg.

Az ötlet azonban máris feszültségeket szült: a kormány szélsőjobboldali tagja, a Lega vezetője, Matteo Salvini és az ellenzékben ülő, neofasiszta Olaszország Testvérei párt elnöke, Georgia Meloni máris kategorikusan elutasítják a javaslatokat.

Orbán Viktor olasz szövetségesei – akikkel egy új európai pártcsalád létrehozását tervezgetik – ebben a kérdésben egészen másként gondolkodnak, mint a magyar miniszterelnök.

Magyarország kormánya onnantól fogva, hogy április 30-tól lehetővé tette az éttermek és a szolgáltatások széles körének újranyitását, azok látogatását egyből a védettségi igazolványhoz kötötte, és ez így is maradt két hónapig, amikor az 5,5 millió beoltott elérése, június 3. óta már ezeken a helyeken sincs szükség a védettségi igazolványra.

Georgia Meloni szerint – akivel Orbán a müncheni német-magyar Eb-meccs nézése helyett Brüsszelben vacsorázott - a javaslattal kapcsolatban közölte,

az igazolás kötelezővé tétele az éttermekben és a tömegközlekedésben az utolsó lépés lenne az orwelli társadalom kiépítése felé.

Matteo Salvini pedig

azzal kommentálta az ötletet, hogy „ne vicceljünk”.

Rajtuk kívül még az ugyancsak a kormánykoalícióban részt vevő, Öt Csillag Mozgalom is úgy fogalmazott a közleményében, értékelésük szerint a Demokraták javaslata a kocsmák, éttermek és tömegközlekedés látogatásának valamiféle egészségügyi papírhoz kötéséről

nagyon korai felvetés, aminek szerintük a jelenlegi helyzetben nincsen értelme,

így egyelőre nem valószínű hogy a javaslatok többséget tudnának szerezni.

A kérdés tethát egymásnak ugraszthatja a pártokat, amit Matteo Renzi miniszterelnök nem szeretne, már csak azért sem, mert egy másik kérdés miatt is van esély egy kormányválságra.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Matteo Salvini 2019 májusában. Matteo Salvini / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek