Tele a szépségszalonok, kifogyott a hajfesték a boltokból: így ment Peru oltatni

Szerző: Soós Tamás
2021.07.13. 11:21

Ez volt az első, várva várt limai szombat, amikor vasárnap hajnalig is andaloghattak az utcán az ölelkező párok, feltéve, hogy forró latin vérüket még egy dózis Pfizerrel is felpezsdítették.

Tele a szépségszalonok, kifogyott a hajfesték a boltokból: így ment Peru oltatni

A múlt hétvége a világban a fociról szólt: szombaton a dél-amerikai kontinentális kupáért küzdöttek ennek a féltekének a nagyágyúi, vasárnap meg az öreg kontinens gigászai csaptak össze. Peru meg még a harmadik helyért is játszott, úgyhogy bőven volt mire behűteni a sört.

Ráadásul szintén a múlt hétvégén rendezték Peruban az ország történetének első oltási maratonját, a Vacunatónt is. Ez nem a kétnapos focimaraton kísérőeseménye volt, csak így jött ki a a lépés. A Vacunatón egy 36 órás, egész hétvégés, önfeledt össznépi oltakozás, amikor megállás nélkül spriccelt a Pfizer, és az oltópontokon mindenféle salsa- és cumbiazenekarok húzták a talpalávalót az oltásra váró perui tömegek szórakoztatására.

Jó pár fejlett ország mindenféle ajándékokkal és kedvezményekkel próbálja meg fecskendővégre csalni a hezitáló polgárokat, míg a fejlődésben mindörökre megrekedt államokban már önmagában az is hatalmas népünnepély, ha valamelyik vakcinanagyhatalom lepasszolja nekik a lejárat előtt álló, és máskülönben kidobásra ítélt oltóanyagot. Így került a baráti Egyesült Államokból kétmillió adag Pfizer Peruba, és a kormány ahelyett, hogy eltűnődött volna, hogy ők egész fazékkal esznek, meg talán még a tisztelet is kevés, inkább azzal kezdett foglalkozni, hogy minél gyorsabban, minél több honpolgár karjába tűt döfjön.

Peruban már csak a tavalyi év tragikus járványügyi mérlege miatt is elhanyagolható mértékű az oltásellenesség,

viszont annál nagyobb kihívást jelent a szakemberek és a felszerelés eljuttatása az Amazonas és az Andok nehezen megközelíthető, távoli vidékeire. A megbonthatatlan perui-amerikai barátságot szimbolizáló ampullaadomány minél gyorsabb vérbe juttatása érdekében a limai bölcsek operatív tanácsa úgy döntött, hogy hivatalosan is elmossa a szombatot és vasárnap közötti amúgy is képlékeny határvonalat, és megrendezi a fecskendők éjszakáját.

Annyi bökkenő azért volt, hogy még Peruban sem magától értetődő, hogy az emberek szombat éjszaka vagy vasárnap hajnalban oltópontokon eresszék ki a hét közben felgyülemlett gőzt, vagy éppen szurival ünnepeljék meg, hogy Messi végre nyer valami rendes nemzetközi ivóvázát is – amire már a hét elején is vagy 50 százalék esélye volt. Márpedig a hétvégére célul kitűzött kétszázezer oltáshoz a logisztikai kihívások megoldásán túl szükség volt a tömegek éjszakai mozgósítására is. Így született meg a nagy perui vacunatón (oltásmaraton), ami jó példaként szolgált arra, hogy a hagyományos fesztiválokon kívül egy nemzeti oltóprogram is széles tárháza lehet a különböző kulturális, művészeti, és szórakozási lehetőségeknek.

Persze ne egy Oltakozó Szigetet vagy Fecskendős Soundot képzeljünk el, ahol az emberek tömött sorokban vonulnak a limai oltópontok között, de a helyi szinten népszerű popzenészek, és a nem érdemtelenül teljesen ismeretlen amatőrök egyaránt hozzátették a részüket a felejthetetlen bulihoz.

A siker másik kulcsa pedig a járvány elleni szigorú intézkedések voltak. Tavaly március óta különböző időtartamú éjszakai kijárási tilalom van érvényben országszerte, így ez volt az első, várva várt limai szombat, amikor vasárnap hajnalig is andaloghattak az utcán az ölelkező párok, feltéve, hogy forró latin vérüket még egy dózis Pfizerrel is felpezsdítették.

A Vacunatón várható sikerét vetítette előre, hogy már szerdától telt házzal üzemeltek a szépségszalonok, csütörtökre a boltok kifogytak a hajfestékekből, és a több, mint egy éve a polcokon porosodó sminkkészletek jó része is vevőkre talált. Ha valaki frissen rakott frizurával vagy szemmel láthatóan vadonatúj ruhában hagyta el otthonát, akkor szinte biztos, hogy valamelyik oltópont lehetett a cél. A virtuális térben gombamódra szaporodtak a sikeres vakcinarandikra specializálódott csoportok és szakértők.

És bár Peru az utolsó percekben alulmaradt Kolumbiával szemben a Copa America harmadik helyezéséért vívott küzdelemben, az ilyenkor szokásos nemzeti gyászhangulatnak most alig volt nyoma. Az éjszaka fénypontja pedig minden bizonnyal az volt, amikor a miniszterelnök asszony, az oltópontos Club Rotation királynője, nem csupán jelenlétével emelte az oltakozás ünnepi hangulatát, hanem igazi latina módjára azonnal táncra is perdült az elsősegélysátrak között kijelölt táncparketten.

Visszavonhatatlanul és megkérdőjelezhetetlenül kitört a limai oltóláz – ahol mindenki őrült salsát ráz, aki nem cumbiára ropja –, aminek eredményeképpen

a kitűzött kétszázezer szurit az első becslések szerint legalább 10 százalékkal sikerült túlszárnyalni.

És persze ha egyszer beindul egy buli, akkor miért is kellene leállni vele: úgyhogy már a következő két hétvégére is készülhetnek a soron következő korosztályok partiarcai, de simán benne van a pakliban, hogy a hamarosan megérkező egymillió kínai vakcina, és az augusztusra ütemezett hárommillió Pfizer augusztusban újabb alkalmakat teremt a fergeteges szombat esti oltóláz folytatásához.

NYITÓKÉP: A peru egészségügyi minisztérium Twitter-oldala

Soós Tamás
Soós Tamás vendégszerző

2017 óta él Limában a perui feleségével, leginkább a különleges perui gasztronómia érdekli, és perui utazások szervezésével foglalkozik.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek