Egy skót függetlenségpárti lap szerint az olasz válogatott felszabadította Skóciát

2021.07.13. 11:04

A The National napilap szerint Roberto Mancini megérdemelne egy díjat Boris Johnsontól, és mellé Johnson megadhatná Skócia függetlenségét is.

Egy skót függetlenségpárti lap szerint az olasz válogatott felszabadította Skóciát

Július 11-én a 2020-as Európa-bajnokság londoni döntőjében Olaszország tizenegyesekkel legyőzte Angliát, így a 2006-os vb-győzelem után után az Azzurrinak is becézett (olaszul a kékek) válogatott most Európa trónjára is felülhetett.

A döntő előtt azonban sokan politikai ügyet faragtak a mérkőzésből: sokan úgy látták, hogy egy EU-tagállam legyőzheti az onnan 2021. január 1-jével kilépő angolokat, míg az angolok úgy vélték, a döntőben bebizonyíthatják, hogy 2016-ban megérte a kilépésre szavazniuk, és legyőzhetik az összes EU-tagállamot. 

Míg a legnagyobb skót függetlenségpárti újság,

a National egyenesen egy olyan címlappal jelent meg a mérkőzés napján, ahol az olasz szövetségi kapitányt A rettenthetetlen c. film egyik jelenetében ábrázolták azzal a felirattal: „Ments meg Roberto, te vagy az utolsó reményünk!”,

ami miatt az Egyesült Királyságban többen is kritizálták a lapot a skót újság szerint. A címlap hozzátette, ha az angolok győztek volna vasárnap, a skótok nem bírnának ki még 55 évnyi angol dicsekvést ezzel a címmel.

Az olasz válogatott focistái viszont valószínűleg nem a politikával foglalkoztak a mérkőzés alatt, ahogy a válogatott szövetségi kapitánya, a korábban a Manchester City-t is irányító Roberto Mancini sem a brexiten tűnődött el a csapat irányítása közben,

azonban, ahogyan az a National által megszerzett, hitelesített fotón is látható, Mancini a skót függetlenségpárti lappal együtt vitte haza a meghódított serleget.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón mind Roberto Mancini, mind a válogatott csapatkapitánya, Giorgio Chiellini azt nyilatkozta, hogy tetszik nekik a címlap, bár elég szűkszavúan reagáltak csupán. Az olasz szövetségi kapitány azt mondta, hogy azt szépnek találta, majd a döntőre rátérve úgy fogalmazott, hogy jól kell játszaniuk, és mindössze ezzel kellene foglalkozniuk. „ Végső soron ez egy focimeccs” – zárta gondolatát Mancini. 

Chiellini egy kicsit a részletekbe is belement. Elmondta például, hogy a National címlapja megmosolyogtatta, mert Skócia és Anglia rivalizálására gondolt – bár ezalatt vélhetően nem az Egyesült Királyságtól elszakadni vágyó skót függetlenségre utalt, hanem a két nemzet válogatottjai közötti rivalizálására: a skótok és az angolok Eb-n lejátszott 0-0-ás döntetlenje után örömünnep volt Anglián kívül az Egyesült Királyság több részén is.

Így vélhetően Mancini a képpel nem a Nationalt, illetve a skót függetlenséget akarta támogatni, mindössze tetszhetett neki, hogy az 1995-ös A rettenthetetlen c. film főszereplőjének, az angolok ellen küzdő skót nemzeti hőst, William Wallace-t játszó Mel Gibson testére varázsolták az arcát. 

Mindenesetre a lapnak nem kellett több: először a képpel gyűjtött új előfizetőket, mondván, az Eb-győztes Mancini is őket támogatja, illetve július 13-án megjelent számukban ismét Mancini került a címlapra, amiért a július 11-i Nationalt a repülőre is magával vitte.

Az újabb a címlapon a szerkesztőség arra kéri a skótokat, hogy fogadják Mancinit tiszteletbeli nemzettársukká.

 

A függetlenségpárti újság egyébként nem csak ennyivel akart borsot törni a brit miniszterelnök, Boris Johnson, illetve az angolok orra alá. Az angol vereség másnapján nyílt levelet írtak Johnsonnak, amiben arra kérték, hogy gratuláljon Roberto Mancininek, sőt, adjon át neki egy díjat is, amiért „Ön úgy is szeret hamis díjakat átadni a barátainak, úgy gondoltuk, hogy ugyanezt megtenné a nemzetünk egyik legkedveltebb futballfigurájával is”.

„Mi valami olyasmire gondoltunk, hogy Roberto, a Wembley-i Bruce (utalván I. Róbert skót királyra, akit angolul Robert the Bruce-nak neveztek, és 1328-ban a northamptoni szerződésben biztosította a skótok függetlenségét Angliától),

de az is illene, ha a győztes olasz csapatnak megadnák Skócia szabadságát”

– utalva I. Róbert uralkodásának legnagyobb eredményére, akit Skóciában mai napig nemzeti hősként tisztelnek.

A levelet úgy zárták, hogy Johnson pártjának, a Konzervatív Pártnak ugyan nem fognak adni adományt, „de reméljük, hogy ettől még megfontolja a kérésünket”, majd az alábbi módon búcsúztak:

Az Ön hívei (legalábbis a második skót referendumig),

The National.

Érdekel, hogyan fogadták az Egyesült Királyság többi részén Anglia vereségét? Összeszedtük! Érdekel, hogy a skótok miért szeretnének függetlenedni? Azt is elmagyarázzuk!

NYITÓKÉP: Az olasz szövetségi kapitány, Roberto Mancini (balra) és a válogatott csapatkapitánya, Giorgio Chiellini siet a serleggel az olasz elnökhöz. FOTÓ: Azzurri / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek