A kihagyott büntetőért igen, a bőrszínéért nem kér elnézést az angol válogatott csatára

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.13. 08:05

Marcus Rashford szerint az Eb-döntőben mutatott teljesítményéről egész nap tudja fogadni a kritikákat, de bőrszíne és származása miatt soha nem lesz hajlandó bocsánatot kérni.

A kihagyott büntetőért igen, a bőrszínéért nem kér elnézést az angol válogatott csatára

A 2020-ról a koronavírus-járvány miatt idénre halasztott Eb döntője vasárnap volt: a győztes Olaszország lett – hogy milyen volt ezt olasz helyszínről megélni, Bukovics Martin meg is írta.

Az olaszok ellenfele a döntőig menetelő Anglia volt, akik végül az 1-1-es döntetlen eredményt követő tizenegyespárbajban véreztek el az olaszok ellen: a három kihagyott büntetőt Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka lőtte az angolok részéről – így nyerték végül az olaszok a büntetőpárbajt 3:2-re.

Azon túl, hogy mind az angol válogatott tagjai, egy dolog közös még ebben a három emberben: a sötét bőrszínük – több sem kellett ahhoz, hogy a közösségi médiában rasszista alapon kezdjék el támadni a büntetőjüket kihagyott játékosokat.

Ezzel kapcsolatban szólalt meg Twitter-oldalán az egyik érintett focista, a válogatott mellett a Manchester United csatára, Marcus Rashford, akit Gareth Southgate edző a döntő hosszabbításának végén küldött be a pályára.

Mint azt Marcus Rashford írja, a tizenegyes rúgásakor valami nem érződött jól számára, valószínűleg önbizalomhiánnyal állt fel lőni a büntetőt, a nekifutás során hezitált is, „és az eredmény sajnos nem az lett, amit akartam.”

Rashford szerint egy tizenegyest álmából felkelve is be tud lőni, és nem érti, hogy miért pont ezt az egyet nem tudta. Mint írja, úgy érzi, a csapattársait és mindenkit cserbenhagyott, azóta is újra és újra lejátszódik a jelenet a fejében, „és valószínűleg nincsen rá szó, ami megközelítőleg jól leírja, hogy ez milyen érzés. (…)

Minden, amit mondani tudok, hogy bocsánat. Bárcsak másképp alakult volna.”

Ezt követően tér ki a csatár az őt és csapattársait ért rasszista támadásokra: mint írja, ő úgy nőtt bele a sportba, hogy elolvas mindent, amit írnak róla, még akkor is, ha a bőrszínéről teszik ezt.

„A teljesítményemmel kapcsolatos kritikát egész nap tudom fogadni, a büntetőm nem volt elég jó, jobban kellett volna sikerüljön, de soha nem fogok bocsánatot kérni azért, aki vagyok és ahonnét jöttem.

Soha nem éreztem magam olyan büszkének, mint abban a pillanatban, amikor azt a három oroszlánt viseltem a mellkasomon (az angol válogatott szimbóluma – a szerk.), és láttam a családomat szurkolni nekem egy tízezrekből álló közönségben.”

Az Angliában és Walesben a hivatásos és profi labdarúgók szakszervezeteként működő Hivatásos Labdarúgó Szövetség (PFA) egyébként össze is számolta, hogy Twitteren hány kifogásolható tartalmú bejegyzést írtak a felhasználók az Eb-döntő kapcsán.

Összesítésükben több, mint 850 ezer bejegyzést elemeztek: ezek 0,2 százaléka, 1913 tweet volt potenciálisan gyalázkodó – ezek főleg a büntetőjüket a döntőben kihagyó három angol játékost, valamint Gareth Southgate edzőt kritizálják. Az 1913-ból is 167-et kategorizált úgy a PFA, hogy azok „magas kockázatú” gyalázkodó bejegyzések voltak.

Mint arra a szövetség kitért, a tweetek jó részét már törölték, azonban a fiókokat a közösségi platform nem függesztette fel határozott időre. A Twitter azt közölte, hogy több, mint ezer posztot törölt és jó néhány felhasználói fiókot fel is függesztett az elmúlt 24 órában a közösségi szabályaik megsértéséért.

A Marcus Rashfordot és társait érő rasszista kritikákat egyébként Gareth Southgate mellett Rashford csapata, a Manchester United, az angol labdarúgó-szövetség és Borish Johnson brit miniszterelnök is elítélte. Mindemellett megszólalt az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane is, aki Twitter-oldalán azt írta, hogy három játékostársa támogatást érdemel, nem pedig olyan aljas rasszista vádakat, mint amiket kaptak. Ahogy Kane folytatja:

„Ha bárkit bántalmazol a közösségi médiában, nem vagy Anglia szurkolója, és nem is akarunk téged!”

NYITÓKÉP: Marcus Rashford a kezébe temeti az arcát az olaszok ellen az Eb-döntőben kihagyott tizenegyese után. Marcus Rashford / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek