Szent a béke az Öt Csillag Mozgalomban, jön is az új olasz kormányválság

Szerző: Techet Péter
2021.07.12. 18:21

Nemrég még úgy nézett ki, hogy az Öt Csillag Mozgalom vezetésért Beppe Grillo és Giuseppe Conte között annyira elmérgesedik a viszony, hogy szükségszerű lehet a pártszakadás. A két politikus azonban megegyezett, jöhet az új alapszabály, és Grillo végre elfogadta: a mozgalom új vezére a volt kormányfő Conte professzor lesz. Miközben azoban Grillo és Conte kibékült, Conte kormányválságot robbanthat ki, mert nemet mondott a Draghi-kormány igazságügyi reformjára.

Szent a béke az Öt Csillag Mozgalomban, jön is az új olasz kormányválság

Amint arról az Azonnali beszámolt:

az Öt Csillag Mozgalom átalakulása nem ment botrányok és hangos veszekedések nélkül.

A 2006-ban a komikus Beppe Grillo által mindenellenesként alapított mozgalom 2018 óta folyamatosan a római kormánypolitika egyik legstabilabb tényezője lett – mármint abban az értelemben, hogy 2018 óta mindhárom kormánynak tagja volt. 2019-ig a szélsőjobboldali Legával, 2019 és 2021 között a balközéppel és idén tavasztól Mario Draghi, egykori európai jegybankelnök vezette kormányban gyakorlatilag majdnem mindegyik párttal – a neofasiszták és a szélsőbaloldal kivételével – együtt ülnek egy kormányban.

A mozgalomnak – amely hivatalosan a mai napig se párt – Beppe Grillo csak szellemi vezére volt, de még tag se lett (egyes hírek szerint még mindig érvényes a konkurrens balközép Demokrata Pártban a tagságija). Grillo maga azonban nem vállalt közpolitikai szerepet, nem is indult sohasem a választásokon – ami azzal is összefügg, hogy még 1981-ben halálos autóbalesetet okozott, amiért el is ítélték, és az Öt Csillag alapszabálya szerint nem indulhat a listájukon olyan ember, aki ellen bármikor is volt büntetőeljárás. Éppen ezért

az Öt Csillag a parlamenti munkában sokszor valós vezető nélkül maradt,

egy ideig Luigi Di Maio jelenlegi külügyminiszter volt a párt elnöke, jelenleg pedig Vito Crimi tölti be ezt a posztot, de különösebb hatalma és befolyása nincs.

Grillo és Conte: ki legyen a papa?

Éppen ezért egyre inkább Giuseppe Conte jogászprofesszor kezdett el az Öt Csillag legfontosabb politikusává válni – noha maga sem tag egyelőre –, hiszen 2018-ben az akkor a nyilvánosság számára teljesen ismeretlen, pugliai származású, de Firenzében oktató jogászprofesszort a miniszterelnöki székbe az Öt Csillag javasolta. Noha úgy tűnhetett kezdetben, hogy – mint mondjuk Mario Monti idejében – megint egy kívülről jött értelmiségi veszi át ideiglenesen a kormányrudat, aki majd úgyis felörlődik a kaotikus római politikában,

Conte professzor igen hamar vérbeli politikussá érett:

  • 2019 nyarán sikeresen cselezte ki az akkor még vele kormányzó Matteo Salvinit, aki – felbuzdulva a 2019-es jó EP-választási szereplésén – kormányt akart buktatni, hogy jöjjenek az előrehozott választások. Azok helyett azonban egy második, immáron tisztán baloldali Conte-kormány jött, Salvini pedig nemcsak ellenzékben találta magát hirtelen, de azóta népszerűsége is jelentősen csökken, és már fej-fej mellett versenyzik a jobbközép vezérségéért a neofasiszta Giorgia Melonival és annak Olaszország Fivérei pártjával;
  • 2021-ben pedig ugyan Matteo Renzi, volt kormányfő végül sikeresen kirúgta Conte alól a kormányfői széket – a politikus régóta irigy volt Contére, amiért annak összejött az (mármint egy relatíve stabil kormányzás), ami Renzinek nem –, Conte nem tűnt el a süllyesztőben, ahol feltűrte az ingujját, és az Öt Csillag élére akar állni. A célja az, hogy a német Zöldekhez hasonlatos zöld-progresszív erőt faragjon a grillóistákból.

Conte tehát jogászprofesszorból a még mindig 15-17 százalékra mért Öt Csillag vezetője lehet. Ezt

a tervet Beppe Grillo alapító is kezdetben teljességgel támogatta, az elmúlt hetekben azonban elszabaultak az indulatok a két politikus között.

Conte ugyanis saját szakértőivel kezdett bele egy új alapszabály kidolgozásába, ami gyakorlatilag neki teljes hatalmat, Grillonak meg amolyan szimbolikusat biztosítana csak. Ezt már Grillo nem tűrhette, és június végén szenvedélyes – értsd: ordítva őrjöngő – beszédet tartott az Öt Csillag megszeppent képviselőinek és szenátorainak, amiben azt mondta, hogy Conte tervei alapján ő csak a mozgalom seggfeje maradhatna.

Contét azzal vádolta, hogy nem érti, mi egy mozgalom lényege, és megfenyegette: bármikor kitessékelheti a hatalomból. Azt is hozzátette, hogy

nem tetszik neki, ahogy a grillóisták drogosként követik Contét, ugyanis Grillo szerint csak ő az igazi vizionárius, Conténak még sokat kell tanulnia, mert nem érti az utca emberét és nyelvét.

Gillo azt követelte ekkor, hogy az alapszabályról bázisdemokratikusan szavazzon a mozgalom. A bökkenő azonban az, hogy az ilyen szavazásokra szolgáló Rousseau-platformot magával vitte Davide Casaleggio – a mozgalmat Grilloval közösen alapító Gianroberto Casaleggio fia – egy vita után, azaz nem férnek hozzá az ötcsilagosok. Jelenleg is zajlik a pereskedés, hogy legalább az ott tárolt adatokat adja vissza, elvégre a mozgalomnak – nem lévén párt – más kimutatása nincs is a saját tagságáról és híveiről.

Conte se hagyta annyiban, ő azt mondta, hogy Grillonak el kéne döntenie, hogy jólelkű szülő vagy uralkodó apa akar-e lenni, és szerinte

Grillónak el kéne engednie a grillóisták kezét, elvégre már felnőtt emberek. Persze Conte célja is egyértelmű: ő lenne a mozgalom új apja.

Grillo és Conte újra barátok

A június végi, július elejei csörte olyan éles volt, hogy az olasz sajtó már azt találgatta: mikor lesz Contének az egészből elege, és lép le egy új pártot alapítani. A jogászprofesszor ma is népszerű, azaz egy önálló Conte-párt is megállná a helyét. Noha semmi ilyet nem jelentett be, a felmérések szerint már így is

Conte 10 százalékra lenne esélyes egy pártszakadás után, a Beppe Grillonál maradt mozgalom pedig csak 7 százalékot kapna.

Végül azonban nem lett szükség ilyen felmérésekre, mert Conte és Grillo a hétvégén kibékült egymással. Vito Crimi pártelnök vasárnap jelentette be, hogy

Conte és Grillo találkozott egymással, ahol megállpodtak egy új alapszabályról – igaz, nem annak tartalmáról, csak formájáról és elfogadásának menetéről.

Conte és Grillo a napokban újra találkozni fog egymással, ahol már az új Öt Csillag Mozgalom tartalmi kérdéseiről is beszélni fognak. Ezzel azonban az is eldőlt, hogy Conte lehet tényleg az új politikai vezér – a capo politico egy új poszt lenne, amit neki hoznának létre –, miközben azonban Grillónak is maradna szellemi vezérként beleszólása az ügyek menetébe. A megállapodás értelmében Grillo maradna a garancia a mozgalom fő irányvonalát tekintve, de Conte venné át a napi politikai irányítást – és ezzel a tényleges programadást is.

Conte és Grillo kibékült, azaz lett idő kormányválságra

Közben azonban kormányválság is kezd kibontakozni, mert Conte az Öt Csillag nevében nemet mondott arra az igazságügyi reformra, amit a Draghi-kormány dolgozott ki, és amire múlt héten a kormányülésen valamennyi ötcsillagos miniszter is rábólintott.

A reform a büntetőjogot érinti, ahol az Öt Csillag már korábban azt akarta elérni, hogy hosszabbodjék az elévülési idő, és több olyan bűncselekmény legyen, ami eleve nem évül el. Erre már a második Conte-kormányban – ahol még az Öt Csillag adta az igazságügyi minisztert – volt kísérlet, de többek között Matteo Renzi volt kormányfő ellenállásán az megbukott. Jelenleg a szélsőjobboldali Lega adja az igazságügyi minisztert, és ő éppen az elévülés kérdését ki akarja venni a büntetőtörvénykönyv reformjából. Conte azonban megüzente – mintegy a javaslatra igent mondó ötcsillagos miniszterek feje felett –, hogy így a javaslat számára nem elfogadható.

Az elévülés szigorításának kérdése éppen olyan ügy, amiben Conte és Grillo egyetért egymással, és az Öt Csillag hívei között is nagy a támogatottsága

– azaz Conte sikeresen tud egyfajta populista, elitellenes nyelvezettel a politikában tematizálni. Az Öt Csillag ugyanis éppen azért volt mindig is az elévülés (vagy legalábbis annak szerintük túl rövid időtartama) ellen, mert az szerintük azon köröknek kedvez, akik el tudják kapcsolataik révén hosszú ideig tolni a vádemelést.

Alfonso Bonafede, volt ötcsillagos igazságügyi miniszter is kiállt Conte mellett, és hétfőn elhibázottnak nevezte a Draghi-kormány terveit – ami csak azért sajátos, mert azokra a grillóista miniszterek igent mondtak. Miközben az ötcsillagos miniszterek – köztük Luigi Di Maio – mérsékelnék egy esetleges kormányválság lehetőségét, a mozgalom képviselői és szenátorai – az immár nagybarát Conte és Grillo támogatásával – megüzenték:

ellen fognak állni a parlamentben, nem érdekli őket, hogy tagjai a kormánynak.

Az ügy azonban vitát válthat ki a mozgalmon belül: egyesek a kormánnyal tartanának, mások egységesen elutasítanák a reformokat, egy harmadik tábor pedig kompromisszumként azt javasolja: mindenki majd úgy szavazzon, ahogy akar.

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte / Fb

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek