Három napon át másodfokú hőségriasztás lesz életben: mit jelent ez?

2021.07.12. 17:28

A riasztás kedd éjféltől csütörtök éjfélig fog tartani.

Három napon át másodfokú hőségriasztás lesz életben: mit jelent ez?
„Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. július 13-án (kedd) 0.00 órától 2021. július 15-én (csütörtök) 24:00 óráig”

– ezzel a szöveggel jelentette be közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, hogy

július 13-a és július 15-e között másodfokú hőségriasztást rendeltek el.

Mint a közleményükben írják, másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, amikor legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius fokot. (A középhőmérsékletet az adott napon meghatározott időpontokban mért adatok számtani közepét jelenti.)

Közleményében a NNK és a katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy

mindenki fogyasszon elegendő folyadékot, lehetőleg kerüljék a kávét, az alkoholt, illetve a magas koffein- és cukortartalmú italokat.

Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy fokozottan ügyeljünk a bőrünkre, és lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon.

Azt ajánlják, hogy bő, jól szellőző ruhákat hordjunk, naptejjel védjük a bőrünket, és a gyerekeket és az állatokat ne hagyjuk az autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ezentúl a közleményükben még arra is felhívták a figyelmet, hogy a légkondicionáló berendezéseket 27 foknál hűvösebbre ne állítsuk, és a ventillátorokat is csak szakaszosan, azaz ne folyamatosan használjuk, mivel ellenkező esetben megfájdulhatnak az ízületeink, míg a ventilátor esetén – mivel az a belső meleg levegőt forgatja, jobban kiszárítja az embert, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Ezenkívül arra is felhívják a figyelmet, hogy június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, és a dohányzóktól azt kérik, hogy a tüzek megelőzése érdekében az egő csikket ne dobják el, mert a száraz növényzet könnyen meggyulladhat.

NYITÓKÉP: Pixabay

 

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek