Egy éjszakára egész Skócia olasz tartománnyá változott az Eb-győzelem után

2021.07.12. 12:25

Kitörő örömmel fogadták a skótok, a walesiek és az írek, hogy Anglia csapata nem lett Európa-bajnok vasárnap. Előtte pedig a dánoknak is képesek voltak szurkolni csak azért, hogy ne az angol drukkerek örüljenek a végén.

Egy éjszakára egész Skócia olasz tartománnyá változott az Eb-győzelem után

Ugyan mind a skótok, mind pedig a walesiek kijutottak a 2020-as Európa-bajnokságra, sokáig nem húzták, vasárnap este azonban Skóciában, Walesben és Írországban is tömegek ünnepelték meg, hogy régi riválisuk, a döntőig menetelő Anglia végül elvérzett a tiznegyeseken.

A glasgowi kocsmák már jóval a döntő előtt olasz zászlókra cserélték le az addigi dán zászlókat a kocsmák előtt.

Miután az olaszok Federicho Bernardeschi belőtt tizenegyese után végül bajnokok lettek, skót futballdrukkerek tódultak ki az utcákra, és az angol szurkolók „It's coming home” rigmusát az „It's not coming home” (nem megy haza a futball), majd később az „It's coming (to) Rome” (Rómába megy) rigmusokkal kezdték el kifiugrázni, majd ünnepelték az angol vereséget.

Később Glasgow fő terén, a George Square-en kezdődött a helyi olasz közösség és a kárörvendő skótok óriási bulija is.

Egy Glasgow Southside negyedében található olasz pizzériából pedig még tűzijátékot is fellőttek a döntő tiszteletére.

Az, hogy többről van szó, mint az angol válogatott egyszerű, klasszikus és hagyományos gyűlölete a Nagy-Britanniához tartozó kelta nemzetek nagyobb részének körében, mutatta, hogy

ezúttal nem csupán a nagy arányban az elszakadást is támogató skótok (akik amúgy a Wembleyben ugyancsak döntetlent, 0-0-t játszottak a csoportkörökben), de Cardiffban a walesiek, sőt, még a belfasti, katolikus írek is megünnepelték a döntő eredményét.

Cardiffban, Walesben így:

Belfastban pedig, mintegy válaszolva az Angliát támogató északír protestánsok vasárnapi máglyáira pápának öltözött szurkolóval ugráltak együtt.

A katolikus többségű Nyugat-Belfastban annak a rigmusnak, hogy a kupa idén nem Londonba, hanem Rómába megy, különös, szimbolikus jelentősége is lett.

Londonban eközben az angol drukkerek randalíroztak

Míg a britek hagyományos, szigetországi ellenfelei igen vidám éjszakát tudhatnak maguk mögött, addig Londont elárasztották a vereség miatt dühös angol drukkerek. Ők már a meccs után, a Wembley kijáratánál megtámadták a skandáló olasz szurkolókat:

Később az összecsapások pedig városszerte az utcán is folytatódtak:

A helyi sajtó arról is beszámolt, hogy mivel az angol tiznegyeseket három fekete bőrű játékos, Marcus Rashford, Bukayo Saka és Jadon Sancho hagyták ki, ez sok rasszista drukkert felbátorított, akik ezek után arra szólítottak fel, hogy feketéket is verjenek meg az utcán. Boris Johnson a fajgyűlölő, uszító felhívásokat, és egyes angol drukkerek viselkedését is mélyen elítélte, és kiállt a válogatott játékosai mellett is.

NYITÓKÉP: Olasz zászlódíszben várta a július 11-i Eb-döntőt a glasgow-i Star & Garter kocsma, ahogy a város legtöbb hasonló intézménye is. / FOTÓ: FrSerieA, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek