A Jobbik-DK paktum miatt visszalép a Momentum javára az MSZP-Párbeszéd Szentendrén

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.12. 13:25

A Párbeszéd szerint komoly áldozatot hoztak a visszalépésükkel – cserébe a momentumos Buzinkay György vállalja, hogy helyben képviseli a Párbeszéd programját is.

A Jobbik-DK paktum miatt visszalép a Momentum javára az MSZP-Párbeszéd Szentendrén

„Fájó szívvel lépek vissza, mert a Párbeszéd régóta az előválasztás híve. De két ellenzéki párt alkuja olyan helyzetet teremtett, amire lépni kellett”

– így jelentette be a Párbeszéd Pest megye 3. választókerületi elnöke, Béres András, hogy az előválasztáson visszalép a szentendrei körzetben a Momentum jelöltje, Buzinkay György javára.

A két párt alkuja alatt a párbeszédes politikus minden bizonnyal a DK-t és a Jobbikot értette: a DK ugyanis még május elején besorolt a Jobbik jelöltje és szentendrei önkormányzati képviselője, Pál Gábor mögé. Pált mindemellett még az LMP is támogatja.

A jobbikos képviselőjelölt egyébként ekkor annak ellenére fogadta el a Jobbik támogatását, hogy korábban úgy nyilatkozott: Ha netán a Jobbik összeállna a DK-val – ami soha nem fordulhat elő –, én sem tudnék a tükörbe nézni”.

Így most némileg kiegyenlítettebbé vált a helyzet, Buzinkay György mögött is három szereplő sorakozik fel: az őt jelölő Momentum mellett a Párbeszéd és az MSZP is. Maga Béres azt is elmondta a visszalépését bejelentő Facebook-élőben, hogy a körzetben csináltattak nemrég egy közvélemény-kutatást, ami alapján sokan támogatták volna őt, azonban – mint hozzátette – „2022 nem az én politikai jövőmről szól”.

Buzinkay támogatásáról szólva elmondta, hogy ezt már csak azért is lépi meg, mert a Momentum alapértékei közel állnak a Párbeszédéhez, és a Momentum képviselője vállalta, hogy a Párbeszéd erre a választókerületre kidolgozott 12 pontos programját képviselni fogja.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt hangsúlyozta, hogy

Béres András a visszalépésével áldozatot hozott, és a kampányban Buzinkayval együtt fogják képviselni a zöld értékeket – tehát az MSZP-Párbeszéd ebben a körzetben tevékenyen fogja segíteni a talpon maradó momentumos jelölt kampányát.

Maga Buzinkay azt emelte ki, hogy az MSZP-Párbeszéddel kötött helyi szövetségük nemcsak kényszerházasság, hanem sok közös gondolatuk is van, és Béresék 12 pontos programját beépítve a kerületben leginkább egészségügyi, munkahelyi és közeledési problémákkal szeretne foglalkozni.

Abban az emlegetett közvélemény-kutatásban egyébként minden bizonnyal nemcsak ezt a két szereplőt mérték, tekintve, hogy előválasztási szempontból egy igencsak népes körzetről beszélünk: Buzinkay Györgyön és Pál Gáboron túl itt indul még a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom részéről a sváb közgazdász és vállalkozó, Kóder György, a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt részéről Stelli-Kis Sándor ügyvéd, továbbá az előválasztáson akár a pártok közös szabályrendszerének áthágását sem kizáró civil szervezet, a Civil Bázis részéről Katona Andrea.

Mint azt Béres egyébként elmondta, a közvélemény-kutatásban azt találták, hogy a Fidesz abszolút legyőzhető a szentendrei körzetben: ez a korábbi választási eredmények alapján lehetséges is.

Mind 2014-ben, mind 2018-ban a Fidesz-KDNP jelöltje, Hadházy Sándor nyert 46-47 százalék körüli eredménnyel, az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek azonban 2014-ben 0,73, 2018-ban pedig 0,78 százalékponttal több szavazatot kaptak nála.

Így a Pest megye 3. egyértelműen billegő körzetnek tekinthető 2022-ben, ahol kormánypárti és ellenzéki győzelemre is van reális esély.

Arról, hogy a Fidesz-KDNP ismét Hadházy Sándort indítja-e a szentendrei választókerületben, egyelőre nincs hír.

A Párbeszéd visszalépéséről szóló bejelentést alább lehet teljes terjedelmében megnézni.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Buzinkay György / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek