Tüntetők lezárták a komáromi határátkelőhelyet, hogy így tiltakozzanak a szigorúbb határátlépés ellen

2021.07.09. 11:03

Komáromban körülbelül száz ember állja el az utat már reggel 8 óta. Szlovákia más pontján is tüntetnek a július 9-én életbe lépett szabályok ellen.

Tüntetők lezárták a komáromi határátkelőhelyet, hogy így tiltakozzanak a szigorúbb határátlépés ellen

Július 9-én lépett életbe az új, szigorított határellenőrzést előíró szlovák szabályok, aminek értelmében

mindenki, aki Szlovákiába lép, kötelező karanténba vonulnia – kivéve, ha megkapta a koronavírus elleni oltását. 

Eddig korábban Szlovákiában csak azoknak írták elő a kötelező karantént, aki ún. piros vagy fekete országból érkezett – a szlovák szabályok értelmében zöld, piros és fekete színre osztják be a különböző országokat a járvány alakulása alapján –, azonban július 5-től már a zöld országokból is csak negatív teszttel vagy 14 napos karanténnal lehet belépni Szlovákiába –

és ez alól már a határ közelében lakó ingázók sem jelentenek kivételt.

Hegerék még hétfőn szigorítottak a határellenőrzéseken – például előírták, hogy minden határátlépő előzetesen regisztráljon az eHranica (eHatár) nevű oldalon, ahol meg kell adni a karantén helyszínét, illetve nyilatkozni kell a karantén alól mentesítő oltás vagy teszt meglétéről –, viszont a kisebb határátkelőhelyeket egyszerűen csak lezárták (erről bővebben itt írtunk).

A kialakult helyzet miatt a szerdai kormányülésen új szabályokat vezettek be, amik július 9-én pénteken léptek életbe. Ezek értelmében a hétfőn lezárt határátkelők péntektől újra kinyílnak, de az ellenőrzés szigorúbb lesz a határokon.

Az új szabályok ellen tiltakozva közel 70-100 tüntető lezárta a komáromi határátkelőhelyet.

A bumm.sk helyszíni riportere szerint délig fog tartani a demonstráció, addig testükkel képeznek blokádot. 

A határátkelőhelyet lezáró tömeg az ellen tüntet, hogy az új szabályok értelmében az ingázók sem mentesülnek a teszt- vagy a karanténkötelezettség alól – csak abban az esetben, ha be vannak oltva –, ezért azt követelik a jobboldali-populista OĽaNO-s miniszterelnöktől, Eduard Hegertől, hogy töröljék el a mindössze pár órája életbe lépett szabályokat.

De a tüntetők ugyanúgy blokkolják a pozsonyi Dunacsún-Rajka határátkelőnél a forgalmat, ahol ugyanúgy az új szabályok eltörlését követelik. 

A Heger vezette szlovák kormány azért döntött a belépési szabályok szigorításán, mivel Szlovákiában is megjelent a koronavírus először Indiában detektált  delta variánsa, és a céljuk, hogy a határellenőrzés szigorításával csökkentsék a mutáció terjedését.

Azonban ez önmagában több, mint valószínű, hogy nem lesz elegendő: Szlovákiában az átoltottság az uniós átlaghoz képest rosszabb: a lakosság mindössze 38,02 százaléka kapta meg legalább az első oltását, míg a teljes védettséget jelentő második oltást – vagy az egydózisú Johnson & Johnson-vakcina beadását követően letelt a 28 nap – 30,63 százaléknyian kapták meg.

Azonban a probléma, hogy a szlovák oltási kampány lassan eléri a plafonját.

Az Eurobarométer mérése szerint a szlovákok 49 százaléka vagy beoltotta már magát vagy minél hamarabb be szeretné oltatni magát, míg 14 százalékuk valamikor 2021-ben, további 12 százalék pedig majd csak 2021 után oltatná be magát egy koronavírus elleni vakcinával. A kutatás szerint Szlovákiában az egyik legelutasítottabb az oltás az uniós országok közül: a szlovákok 17 százaléka egyáltalán nem szeretné beoltatni magát, amivel csak Bulgária (23 százalék), Szlovénia (20 százalék), illetve Litvánia és Horvátország (18-18 százalék) előzik meg.

Így jelenleg többen is kritizálják a Heger-kormányt, hogy nem sok értelme van a határellenőrzések szigorításának, ugyanis leginkább az oltáskampányt kellene felpörgetni. Richard Kollár, szlovák matematikus szerint akkor lenne értelme a mostani új szabályoknak, ha azzal időt lehetne vele nyerni a kockázati csoportok célzott beoltására, ahhoz viszont ezen csoportok közreműködésére is szükség lenne. Ha nem tudjuk őket beoltani – mert nem akarják –,

nincs miért időt nyerni, így a határok lezárásának sincs értelme, hiszen ez nem állítja meg a vírust

– mondja a matematikus.

De mi ment félre a szlovák járványkezelésben? Utánajártunk. Miért ilyen alacsony az oltási hajlandóság? Annak is!

NYITÓKÉP: Így néz ki a blokád Dunacsún-Rajka határátkelőnél. FOTÓ: Slováci v Rajke a v okolí / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek