Lassan a fél szlovák elit rács mögött: amit a szlovák politikáról ezen a héten tudni kell

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.09. 07:48

Itt a pénteki Reggeli fekete!

Lassan a fél szlovák elit rács mögött: amit a szlovák politikáról ezen a héten tudni kell

Jó reggelt kívánok!

Irgalmatlan hőség van és uborkaszezon, amit a magyar kormány a legújabb óriásira növesztett elképzelt ellenséggel szemben vívott harc tör meg – a miniszterelnök már azt vizionálja, hogy Brüsszel LMBTQ-aktivistákat akar küldeni a magyar iskolákba, és ha hozzátenné, hogy a Hétszünyű Kapanyányimonyókkal fogjuk ettől megvédeni az iskoláinkat, az egy cseppet sem változtatna a mondanivalójának nívóján. Vagy hát egy kicsit javítana rajta.

Közeleg a nap, amikor Ficónál kopogtat a NAKA

Bezzeg Szlovákiában – sőt: Bezzegszlovákiában – egészen más dolgok állítják fejtetőre az uborkaszezont. 

Hétfőn az egyik legjelentősebb lap, a jobboldali-konzervatív Denník N vezető anyaga sokáig egy arról szóló cikk volt, hogy amikor a tizenkilencedik-huszadik század fordulóján Amerikába kivándorolt szlovákok otthoni népviseletben sétálgattak New Jersey utcáin, indiánoknak nézték őket.

Kedden azonban felpezsdült az uborkaszezon, amikor kiszivárgott az egyik korrupció miatt letartóztatott korábbi magas beosztású állami funkcionárius, a pénzügyőrség korábbi vezetőjének, František Imreczének a vallomása.

Ebben Imrecze arról mesélt, hogy a Robert Fico korábbi jobboldali-populista miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter személyesen adtak utasítást a Norbert Bödör oligarcha vezette, a rendőrség teljes felsővezetését magába foglaló bűnszervezetnek, hogy gyűjtsenek kompromittáló adatokat Andrej Kiska államfőről és Igor Mativovičról.

Kiska Fico nemezise volt akkoriban: amikor Fico 2014-ben szerette volna a miniszterelnöki székét az államfőire cserélni, Kiska nagy arányban győzte le az elnökválasztáson. Fico azzal is számolhatott, hogy Kiska a ciklusa lejárta után, 2019-ben nem indul újra az államfői székért, hanem belép a pártpolitikába, ahol újra szembekerülnek, és Kiska újra diadalt arathat Fico fölött.

Ez végül nem így történt: Fico 2018-ban lemondani kényszerült kormányfői székéről a Kuciak-gyilkosság miatt, Kiska pedig valóban nem indult újra az államfői székért és valóban belépett a politikába, megalapítva a Za ľudí (Az Emberekért) nevű jobbközép-liberális pártot, végül – ahogy a többi szereplő is a választási kampányban – ő is elhalványult a már évek óta korrupcióellenességben utazó és a Kuciak-gyilkosság miatti felháborodást leginkább meglovagolni tudó Igor Matovič jobboldali-populista OĽaNO-jának (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) lehengerlő performansza mellett. A Za ľudí végül épp hogy csak bejutott a parlamentbe, Kiska pedig fel se vette a képviselői mandátumát, a pártot otthagyva visszavonult. Ezzel kezdetét is vette a Za ľudí agóniája, ami azóta is tart. 

Fico és Kiska harca tehát elmaradt, lett helyette Matovič – úgy látszik, Fico azt legalább helyesen mérte fel, hogy a karikatúrákban gyakran bohócként ábrázolt nagyszombati fenegyerek veszélyt jelenthet rá, amikor a róla szóló kompromat összeállítására adott utasítást.

És ezt most az egyik korábbi emberük vallja, amit ha a rendőrség más bizonyítékkal is alá tud támasztani, Ficónak és Kaliňáknak végleg befellegzett, és értük is elmegy a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a szlovák rendőrség különleges egysége).

Emlékezettek a gyalázatra

Ők ketten ugyanis a legfőbb jelképei a szlovák maffiaállamnak, és ők a legfőbb politikai felelősei a legnagyobb gyalázatnak, ami Szlovákia önállóvá válása óta történt: Jan Kuciak oknyomozó újságíró és a menyaszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának. 

A szlovákiai magyaroknak pedig külön lenne okuk a satisfactionre, ha kettejüket rács mögött látnák. Régen volt már, és rengeteg minden történt azóta, de emlékezzünk rá: amikor 2006-ban – miután Fico Smer-SD-je (Irány-Szociáldemokrácia) megnyerte a választást, és koalícióra lépett a kilencvenes évek két legrosszabb emlékű politikusával, a Szlovákiát káoszba és kis híján nemzetközi elszigeteltségbe taszító Vladimír Mečiar korábbi kormányfővel és a szélsőségesen magyarellenes Ján Slotával – Nyitrán az utcán megvertek egy magyar diáklányt, Malina Hedviget. 

Fico és Kaliňák voltak azok, akik kiálltak a nyilvánosság elé, és elmondták, hogy a lány kitalálta az egészet, saját maga firkálta össze az ingét és saját magának okozta a sérüléseket.

Nem a rendőrség tájékoztatta a nyilvánosságot, hanem maga a miniszterelnök és a belügyminiszter, végül Malina Hedviget vádolták meg hamis tanúzással.

És ebben a ciklusban történt az indokolatlanul brutális dunaszerdahelyi szurkolóverés, Sólyom László szívatása a komáromi határátkelőn, a Trianon-emlékoszlop felállítása ugyanitt (amit azóta visszhang nélkül távolítottak el), és a Cirill-Metód-szobor felállítása szintén ugyanebben a városban.

Annál szánalmasabb volt, amikor Bugár Béla sikerprojektnek indult vegyespártja, a Most-Híd 2016-ban összeállt Fico Smerjével és az akkor már Slota nélküli Szlovák Nemzeti Párttal, és még a Kuciak-gyilkosság után sem lépett ki a koalícióból. A Híd már elnyerte a büntetését: 2020-ban nemhogy a parlamentbe nem jutott be, de még az állami támogatást jelentő három százalékot sem ugrotta meg, a maradéka pedig épp egy közös szlovákiai magyar pártba betagozódva próbál túlélni a korábbi főellenség MKP-val és az együttműködés előmozdításának szándékával létrejött Összefogással. Az új párt neve Szövetség lesz, a bejelentésén már túl vannak, a létrehozása még várat magára.

Pellegrininek is gondja akadt

Imrecze kedden Ficóról és Kaliňákról mondta ki a nyilvánvalót, szerdán azonban már a vallomásának a Ficot követő kormányfőt, Peter Pellegrinit érintő része szivárgott ki. Eszerint Pellegrini 2013-2014-ben még pénzügyi államtitkárként 150 ezer eurónyi (körülbelül 50 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el, hogy egy vállalkozóra szabott közbeszerzésnek biztosítja a „politikai támogatást”.

Pellegrini 2018-ban váltotta a miniszterelnöki székben a Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerülő Ficót, és azzal szerzett magának elismerést, hogy minden várakozás ellenére nem lett Fico bábja, képes volt függetleníteni magát tőle. A 2020-as választást követően pedig ott is hagyta a Smer-SD-t, és saját pártot alapított eléggé hasonló névvel: Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia), amibe több húzónév is követte a Smerből. Még leköszönő miniszterelnökként Pellegrini volt az, aki gyors és határozott lépésekkel megkezdte a 2020 tavaszán berobbanó koronavírus-járvány elleni védekezést, aminek köszönhetően Szlovákia világviszonylatban is kevés megbetegedéssel és áldozattal úszta meg az első hullámot. 

Ahogy az Igor Matovič vezette kormány kaotikus, indulatoktól, meredek ötletektől és vitáktól fűtött válságkezeléséből egyre inkább elegük lett az embereknek, úgy nőtt Pellegrini népszerűsége, és szinte semmit nem is kellett tennie ahhoz, hogy az ország egyik legnépszerűbb politikusává, a Hlas-SD pedig a legerősebb párttá váljon.

Most azonban úgy tűnik: utána nyúl a súlyos smeres örökség: az őt állítólag lefizető vállalkozó azt vallotta: a 150 ezer eurót 500 eurós bankjegyekben, egy kifejezetten drága pezsgő díszdobozában küldte el Pellegrininek.

Nekünk ilyen téren a nokiás doboz jutott, úgyhogy senki ne mondja, hogy nincs helye a bezzegszlovákiázásnak!

Nagyon szerettek volna előrehozott választást, de nem lesz

A Kuciak-gyilkosság után megindult megtisztulási folyamat, ami a kormányváltással újabb lendületet kapott, már 2020 októberében utolérte a korábbi országos rendőrfőkapitányt, aki a belügyminiszter közvetlen beosztottja. Efölött a szint fölött már tényleg csak a csúcspolitikusok vannak, köztük Kaliňák volt belügyminiszter, Fico és Pellegrini volt miniszterelnökök.

Nem csoda, hogy mind érdekeltek az előrehozott választásban és a kormányváltásban, amire a Matovič-féle kormányzás válságkezelése szolgáltatna is okot. Pellegrini még januárban aláírásgyűjtésbe kezdett egy népszavazás kiírásáért, ami az emberek arról szavaztak volna, hogy legyen-e előrehozott választás. Az aláírásgyűjtésbe Robert Fico Smerje is beszállt, össze is gyűlt több mint félmillió aláírás. A népszavazást az államelnök írhatja ki, Zuzana Čaputová azonban – ahogy azt kezdettől fogva tudni lehetett –, továbbította a népszavazási kérdést az Alkotmánybíróságnak. 

A választott képviselők mandátumának idejét ugyanis alkotmányellenes korlátozni, így az nem lehet népszavazás tárgya – ezt szerdán ki is mondta az alkotmánybíróság, így nem lehet népszavazás az előrehozott választásról. Pellegrini szerint ez volt „a szlovák demokrácia fekete napja”, Fico szerint pedig minden felelősség Čaputovát terheli.

A legfurcsább azonban Igor Matovič reakciója. A Szputnyik-beszerzésbe belebukó volt kormányfő, jelenleg pénzügyminiszter és a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO elnöke szerint az embereknek joguk van népszavazáson kifejezni, hogy akarnak-e előrehozott választást. 

Legendás Facebook-oldalán azt írta: mélyen nem ért egyet Čaputová elnökasszony rosszindulatú eljárásával. Szerinte Čaputovának eszébe sem jutott volna továbbítani a kérdést az AB-nak, ha az aláírásokat az ő „progresszív csoportocskája” gyűjti össze, azonban azokat olyan emberek szedték össze, akiket „őfelsége” megvet, és ellopta a jogukat arra, hogy kifejezzék a véleményüket. „Alávaló és alattomos. 600 ezer ember szembeköpése” – írta az államfő lépéséről Matovič, aki

nem létezhet ellenség nélkül, és már a miniszterelnöksége alatt is előszeretettel reagált „progresszívozással” és „liberálisozással” a vádakra. 

Hogy miért pont Čaputovát tette meg az ellenségének, arra talán egyik fontos szövetségesének, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjének, Gyimesi Györgynek a szavai világítanak rá: Gyimesi szerint Matovič lemondatása egy liberális összeesküvés volt, aminek fő aktora a Momentum szlovák testvérpártja, az egyébként parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia, illetve Zuzana Čaputová, aki a PS jelöltje volt az elnökválasztáson.

Tehát további izgalmak várhatók Szlovákiából.

NYITÓKÉP: Robert Fico / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek