Joe Biden megtörné Amerikában a nagyvállalatok uralmát

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.09. 20:40

Az elnök szerint a nagy cégek túl sok adatra tesznek szert, amivel vissza is élnek, így akadályozva a piaci versenyt, az innovációt és a gazdasági növekedést.

Joe Biden megtörné Amerikában a nagyvállalatok uralmát

A nagy cégek „aláássák a versenyt”, és a kormányzat egészének arra kell törekednie, hogy az amerikai gazdaságban a versenyt, ezáltal pedig az innovációt és a gyorsabb gazdasági növekedést segítse elő – lényegében ezzel indokolja a Joe Biden amerikai elnök által pénteken kiadott rendelet, hogy miért van szükség a vállalati szféra újraszabályozására.

A „Rendelet a verseny ösztönzéséről az amerikai gazdaságban” nevet viselő dokumentum szerint a legfőbb probléma az a jelenlegi versenyszférában, hogy

a nagyvállalatok indokolatlanul nagy mennyiségű személyes adatot tudnak összegyűjteni a felhasználóikról, vásárlóikról, és ezeket az információkat használják arra, hogy kivásárolják a versenytársaikat, vagy tisztességtelen versenybe bocsátkozzanak a kisebb cégekkel.

A rendelet összesen 72 különböző felszólítást és ajánlást fogalmaz meg ezen tendencia visszaszorítása érdekében – ezek iránymutatásként szolgálnak a kormányzati szervek számára, amiknek ki kell dolgozniuk, hogy a rendeletben kitűzött részcélokat a gyakorlatban hogyan valósítsák meg.

Így a dokumentum például előirányozza:

  • a technológiai szektorban történő cégösszeolvadások alaposabb ellenőrzését;
  • egy új adatgyűjtési szabályrendszer megalkotását a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság részéről;
  • a versenytilalmi kitételek csökkentését a munkaszerződésekben, amik megnehezítik a munkahelyváltást;
  • a tisztességtelen verseny módszereinek megakadályozását az internetes piacokon, például az internetes szerződésektől való korai fogyasztói elállásért felszámított díjszabást.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamarának egyébként nem tetszenek túlzottan ezek a lépések, álláspontjuk szerint a rendelet „arra a hibás meggyőződésre épült, hogy a gazdaságunk túlságosan koncentrált, stagnáló, és nem tud létrehozni az innováció ösztönzéséhez szükséges magánberuházásokat”.

Neil Bradley, a kamara ügyvezető alelnöke ehhez még azt is hozzátette:

„A gazdaságunknak mind a nagy-, mind a kisvállalkozásokra szüksége van gyarapodáshoz – de nincs szüksége központosított kormányzati diktátumokra.”

Mint azt Neil továbbfűzte: szerinte számos iparágban a méret nem csupán a verseny miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel tudják a vállalatok megindokolni a nagy beruházási igényeiket.

NYITÓKÉP: Joe Biden / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek