Tovább hízna az Európai Parlament alkalmazottainak létszáma, zúgolódnak a brüsszeli diplomaták

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.08. 10:17

Több mint 7000 ember dolgozik az EP-nek, ami a következő évben 322 fővel emelné az alkalmazottai létszámát. Egy nem hivatalos brüsszeli dokumentum arra utal: az EP ellenállásra számíthat.

Tovább hízna az Európai Parlament alkalmazottainak létszáma, zúgolódnak a brüsszeli diplomaták

Az Európai Parlament 2022-ben tovább növelné a működését támogató alkalmazottainak létszámát, méghozzá 322 fővel, amiből 142 „további alkalmazott” és 180 fő pedig külső alkalmazott lenne – írja a Politico brüsszeli hírlevele egy a lap által látott „non paper”-re, azaz egy nem hivatalos dokumentumra hivatkozva. (Uniós kontextusban ezek olyan dokumentumok, amik informális tárgyalásokon szoktak cirkulálni. Az ilyen non paperek célja, hogy egy adott ügyben a döntéshozatalt megkönnyítsék, illetve felmérjék a benne foglalt álláspontok támogatottságát.)

A dokumentum a Politico szerint kiemeli, hogy a Bizottság nem módosította az EP következő évi létszámra vonatkozó javaslatát – az már a Bizottság előző hónapban bemutatott uniós költségvetés-tervezetben már szerepelt –, csakhogy

míg az Európai Bizottság és a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa alkalmazottainak száma alacsonyabb, addig az EP-nek dolgozók száma magasabb, mint 2012-ben volt.

A dokumentum megemlékezik arról a még az 1970-es években köttetett „gentlemen's agreement”-ről, hogy a Tanács sem módosítja az Európai Parlament költségvetés-tervezetét, ami azóta is így működik,

ezúttal azonban sokakat felháborított az EP következő évre tervezett létszámnövelése.

Egy, a Politicónak nyilatkozó diplomata szerint ez „teljesen érthetetlen”, különösen azokban az időkben, amikor a tagállamok minden eurót „kétszer is felhasználnak”, hogy a gazdaságaikat a válság előtti szintre hozzák.

„Épp egy új szintet húznak az elefántcsonttornyukba”

– fogalmazott a diplomata. Egy másik diplomata pedig arra emlékeztetett, hogy az EP főtitkárságán és a frakcióknak körülbelül 7500 ember dolgozik, míg a Tanácsnak hozzávatőleg 3500 alkalmazottja van. (2019-ben az EP személyzetének létszáma 7820 fő volt az EP-képviselők asszisztensei nélkül.)

A létszámemelést a Zöldek/EFA-frakcióban ülő német EP-képviselő, Damian Boeselager terjesztette elő (Boeselager a Volt Europe nevű páneurópai, föderalista mozgalom tagja). A képviselő szerint erre azért van szükség, mert folyamatosan növekszik a munkaterhelés a Bizottság által alkotott egyre több jogszabály-tervezet miatt, miközben a közelmúltban az EP alkalmazottai között is voltak létszámleépítések, elmondása szerint évente öt százalékkal csökkent a számuk. Ez a német EP-képviselő szerint oda vezetett, hogy

a parlamenti bizottságok titkárságain kiégtek az alkalmazottak és egyre gyakrabban kellett szabadságra menniük.

Az EU 27 tagországát Brüsszelben képviselő nagykövetei szerdán megvitatták a Parlament követeléseit. A Politico úgy tudja, a zúgolódás ellenére úgy döntöttek, hogy „gentlemen's agreement”-hez ragaszkodva

nem utasítják vissza egyből kérést, hanem tárgyalnak róla.

NYITÓKÉP: Vidal /© European Union 2011 – European Parliament

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek