Hol vagytok, feministák, amikor tényleg szükség lenne rátok?

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2021.07.08. 06:55

Ha a férfinak születő, férfiak erejével rendelkező, de nővé műtött sportolók megjelennek a női mezőnyben, jogosan fogja megkérdezni minden sportoló lány: minek csináljam, ha a férfiak között úgyse lesz esélyem?

2021-ben a női sportot és a női sportolókat soha nem látott veszély fenyegeti: a transzneműek megjelenése és versenyzése a szebbik nem sorai között. A női sportolók és sportok számos veszélyt több-kevesebb sikerrel leküzdöttek már: egyrészről valamikor a XX. század derekán el kellet fogadtatniuk a világgal, hogy bizony ők is sportolni fognak, később sok esetben az ő sporteseményeiket jellemző érdektelenséggel kellett megküzdeniük (és persze a kevesebb szponzori pénzzel, kisebb jegyeladásokkal, alacsonyabb televíziós jogdíjakkal), és kell megküzdeniük a mai napig is. Azonban

ha férfinak született, és mesterségesen nővé váló sportolókat rászabadítunk a női mezőnyre, az a sportág halálát fogja jelenteni, ráadásul olyan szintű igazságtalanságról van szó, melynél nagyobbat a sport világában nehezen lehetne elképzelni.

Ugyanis biológiai nemből kettő van, a férfi és a nő. Férfiak és a nők között pedig vannak egyértelmű anatómiai, élettani különbségek, átlagosan a férfiak izomereje harminc százalékkal magasabb, gyorsabbak, erősebbek, robbanékonyabbak, ezek olyan tények, melyeket ugyan figyelmen kívül lehet hagyni, lehet tagadni a biológiai és úgy általában a természettudományok létezését, csak éppen nem érdemes. Ha egy, vagy több férfit beengedünk a női mezőnybe, ott bizony a hölgyeknek vajmi kevés esélye marad arra, hogy eredményesek legyenek, hogy győzzenek, hogy a dobogó legfelső fokára felálljanak.

A transzneműek pedig erre készülnek, a tokiói olimpián rajthoz álló, férfiként eredményt alig elérő, majd nemváltó műtétje óta a női mezőnyben sikert sikerre halmozó Laurel Hubbard félő, hogy csak az első fecske, de nem az utolsó. Ha pedig az egyébként férfinak születő, férfiak erejével rendelkező, de nővé műtött sportolók megjelennek a női mezőnyben, akkor jogosan fogja megkérdezni minden sportoló lány:

minek csináljam, ha a férfiak között úgyse lesz esélyem?

Minek kezdjek el kosarazni, ha jön pár transznemű, nálam magasabb és erősebb játékos, aki óhatatlanul is kiszorít a pályáról?

Minek kezdjek el futni, ha jön pár transznemű, nálam fizikálisan erősebb, gyorsabb futó, aki le fog győzni engem, a nyilvánvaló biológiai különbségeknek hála?

Szívügyem a női sport, ha lehet, még jobban tisztelem a sportoló (és élsportoló) hölgyeket, mint az urakat: mi, férfiak nem menstruálunk, ami egy egész felkészülést boríthat (pláne a vizes sportok esetében), nekünk, férfiaknak nem kell betervezni a szülést (ne feledjük: a sportolói karrier és a teherbe esés potenciális időpontja jellemzően egybeesik), és bizony a mi mezőnyünkben nem túl meglepő módon nincsenek transznemű sportolók, vagy ha vannak/lesznek, nem sok vizet fognak zavarni. Egy nőből férfivé váló személy nem sok sót ehetne meg az erősebbik nem mezőnyében.

De miért nem hallom az ügyben sehol a radikális feministák hangját? Miért nem hallom a kiállást a női sportolók védelméért, azért, hogy transzneműek ne versenyezhessenek a nőnek születettek mezőnyében?

A topmenedzseri állások közötti női kvóták, és egy újabb tíz év után „kitálaló” színésznő védelme közé nem férne bele egy valóban fontos ügy felkarolása? Mert egyébként világszerte több tízmillió nőt és lányt érint ez a kérdés, az élsportoló vagy élsportra készülő hölgyek védelme kiváltképpe fontos feladatnak kellene lennie jelen körülmények között.

És félreértés ne essék, még mielőtt a kormánypárti média pajzsra emelne: az égadta világon semmi bajom nincs a transznemű emberekkel, sőt, szörnyű lehet az ő helyzetük is (elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet „rossz” testbe születni, de sejtem, hogy nem jó), azonban az nem járja, hogy biológiai értelemben férfinak született személyek indulhassanak a női mezőnyben.

Legyen külön transznemű liga, legyenek külön transznemű versenyek, de a sportoló lányainkat hagyják békén!

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől
Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek