Szlovákia újra kinyitja a hétfőn lezárt kisebb határátkelőit, de a beutazási szabályokon is szigorít

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.07. 18:03

Nagy a felháborodás a lezárt határátkelőhelyek miatt, ezért a kormány inkább több embert küld a határokra, hogy segítsenek az ellenőrzésben.

Szlovákia újra kinyitja a hétfőn lezárt kisebb határátkelőit, de a beutazási szabályokon is szigorít

Szlovákia határellenőrzéssel küzd a korábban indiainak nevezett delta névre keresztelt koronavírus-variánssal: miután az országban az átoltottság továbbra is alacsony, a kormány

azzal igyekszik csökkenteni a koronavírus indiai mutációjának terjedését, hogy szigorított a határellenőrzésen.

Hétfő óta mindenkinek, aki befelé átlépi az országhatárt, regisztrálnia kell az eHranica (eHatár) nevű oldalon – ezen kell megadni a karantén helyszínét, illetve az oltás tényét, ez ugyanis mentesít a karantén alól. A szlovákok a határon ellenőrzik, hogy megtörtént-e a regisztráció, illetve az oltást igazoló dokumentumokat is – a magyar védettségi igazolvány is az elfogadott dokumentumok közé tartozik.

Az ellenőrzést nem minden határátkelőn vezették be;

a kisebbeket egyszerűen lezárták a forgalom elől, ami nagy felháborodást keltett a helyi ingázók körében.

A nyitva tartó határátkelőhelyeken pedig megnőtt a várakozási idő, volt, ahol dulakodás is kialakult: a cseh-szlovák határon fekvő Felsőszernyén, aminek határátkelőjét szintén lezárták, tüntetést szerveztek az intézkedések ellen, és a szélsőjobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) egyik parlamenti képviselője, Peter Krúpa

megütött egy rendőrt, amiért előállították és eljárás indul ellene.

A kormány a szerdai ülésén foglalkozott a helyzettel, és arra jutott, hogy fokozatosan újra kinyitják a lezárt határátkelőket.

Nem a lezárásukra van szükség, hanem az ellenőrzésükre,

idézi a Denník N a jobboldali-populista OĽaNO-s miniszterelnököt, Eduard Hegert.

Az ellenőrzéshez azonban emberek kellenek, így a kormány a határokon szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák mellett a pénzügyőrség és a büntetés-végrehajtási testület állományából is vezényelnek embereket a határra.

Július 9-től tovább szigorodnak a szabályok Szlovákia határain: míg jelenleg azok az oltatlanok kerülnek automatikusan karanténba, akik „piros” járványügyi besorolású országból érkeznek, péntektől minden határátlépő,

aki nincs beoltva, karanténba kell vonuljon függetlenül attól, hogy melyik országból érkezett.

A szabály alól kivételt képeznek

  • azok, akik egészségügyi ok miatt nem oltathatják be magukat,
  • a teherforgalmat bonyolítók,
  • illetve azok, akik az európai zöldigazolvánnyal igazolni tudják, hogy van érvényes negatív tesztjük, azt ugyanis elfogadja Szlovákia, ezzel külön megkavarva azon szándékukat, hogy teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a beoltott személyek léphessenek majd be Szlovákia területére.

Míg ősszel Magyarország keserítette meg a határmenti településeke lakóinak életét azzal, hogy lezárta a határait, június 24-vel megszüntette a határellenőrzést a schengeni határain, ezúttal Szlovákia próbál a határok lezárásával küzdeni a koronavírus-járvány következő hulláma ellen.

Bár ennek egy a Denník N-nek nyilatkozó matematikus, Richard Kollár szerint akkor lenne értelme, ha időt lehetne vele nyerni a kockázati csoportok célzott beoltására, ahhoz viszont ezen csoportok közreműködésére is szükség lenne. Ha nem tudjuk őket beoltani – mert nem akarják –,

nincs miért időt nyerni, így a határok lezárásának sincs értelme, hiszen ez nem állítja meg a vírust

– mondja a matematikus.

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek