Otthonában, kommandósok gyilkolták meg Haiti elnökét

2021.07.07. 13:05

Jovenel Moïsére szerdán kommandósok törtek rá, kivégezték, utóda már be is jelentkezett a helyére.

Otthonában, kommandósok gyilkolták meg Haiti elnökét

Július 7-én, helyi idő szerint hajnali 1 óra tájban (magyar idő szerint hajnali 6 körül), eddig azonosítatlan, fegyveres kommandósok törtek be a karib-szigeteki Haiti elnökének, Jovenel Moïsének a magánlakosztályába, és ott meggyilkolták. Az eseményről órákkal később Claude Joseph, kormányának eddigi idieglenes miniszterelnöke számolt be a nemzetközi hírügynökségeknek egy közleményben, amelyben azt is bejelentette

a miniszterelnök lelövése után ideiglenes kormányfőként most egyedül ő vezeti tovább az országot, az államfői teendőket is ellátva.

Miután embertelen és barbár tettnek minősítette, ami Moïsével történt, Joseph nyugalomra és csendre intette az ország lakosságát, és hangsúlyozta, mostanra a hadsereg és a rendőrség már ismét kezükbe vette a helyzetet, így szerinte mindenki biztonságban van. 

Az eredetileg autóalkatrész-árus Jovenel Moïse 2017 februárban lépett hivatalba, miután 2016-ban 55 százalékkal, második kör nélkül választották elnökké. Ő volt az, aki Haiti első szabadkereskedelmi zónájának létrehozásában segédkezett: egy banántermelő nagybirtok kapta meg ezt a státuszt. Moïse pártja, a Tèt Kale (kreol nyelven: kopasz fej) jobbközép, piacpárti politikát javasolt és folytatott az országban.

Claude Josephet a most meggyilkolt elnök április 14-én nevezte ki ideiglenes kormányfővé, miután Joseph Jouthe kormánya, amelyben Joseph még külügyminiszterként szolgált, benyújtotta lemondását, miután képtelen votl kezelni az amúgy is szegény ország mély gazdasági válságát a koronavírus-járvány után. Akkor Moïse még későbbre ígért előrehozott parlamenti választásokat.

NYITÓKÉP: Jovenel Moïse (balra) találkozója Paul Kagame ruandai elnökkel (jobbra) 2018 júniusában. / FOTÓ: Paul Kagame, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek