Az Európai Bizottság visszadobhatja a magyar kormány koronavírus-helyreállítási tervét

2021.07.07. 12:22

A Politico szerint a hivatalos indoklás az, hogy a magyar tervben nem elég jók a korrupcióellenes intézkedések.

Az Európai Bizottság visszadobhatja a magyar kormány koronavírus-helyreállítási tervét

Nem fogja elfogadni az Európai Bizottság Magyarország koronavírus-helyreállítási tervét a július 12-i határidőig

– így értesült a Politico.

A magyar kormány még május 12-én nyújtotta be a tervét, aminek keretében 7,1 milliárd euró, közel 2500 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást hívna le.

A tervet az Európai Parlamentben többen is kritizálták – igaz, nem amiatt, hogy azt mire fordítanák, hanem azért, mert szerintük nincs a tervben elég biztosíték arra, hogy a támogatások ne rossz kezekbe kerüljenek. Az Európai Parlamentből négy frakció – a Zöldek, az Egységes Európai Baloldal, a liberális Renew Europe és szociáldemokrata S&D – közös levélben kérte azt az Európai Bizottság német elnökétől, Ursula von der Leyenről, hogy különböző aggályok miatt ne fogadja el a magyar kormány tervét.

A Politico értesülései szerint a Bizottságnak az lehet a gondja a magyarok tervével, hogy

a magyar terv nem felel meg a korrupcióellenes intézkedésekkel kapcsolatos értékelési kritériumoknak.

Sajtóértesülések szerint Bizottság ezért hivatalosan arra kéri majd a magyar kormányt, hogy a korrupcióellenes keretet erősítsék meg a tervben, például a nyilvános információkhoz való hozzáférés javításával, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésével.

Az Európai Bizottság még 2020 májusában mutatta be a koronavírus utáni helyreállításra szánt tervét, aminek keretében 750 milliárd eurót osztana szét tagállamok között – egy részét vissza nem térítendő támogatásként, míg a jelentősebb részét közös hitelfelvétellel oldanák meg. A tagállamoknak szánt támogatások felét három kiemelt szektorra kellene fordítani: ilyen a kutatás és fejlesztés, a digitalizáció, illetve az éghajlatvédelem. Utóbbira a terv szerint a tagállamoknak a kapott támogatás 30 százalékát kell fordítaniuk.

Magyarország a 750 milliárd eurós alapból 8,1 milliárd euró támogatásra, illetve további 7 millió euró kedvezményes hitelre jogosult, azonban a magyar kormány még május 12-én benyújtott terve szerint a felvehető támogatásból csak 7,1 milliárd eurót, közel 2500 milliárd forintot költene el, míg a kedvezményes hitelt nem kérnénk. A Portfolio számításai szerint így összesen 3384 milliárd foritnyi EU-s forrásnak mondunk nemet, igaz a hitel később is lehívható. A Népszava információi szerint a magyar tervet májusban már egyszer elkaszálta a Bizottság, mivel szerintük az nem volt elég jó.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik meg az Európai Tanács június 24-i ülésére. FOTÓ: Európai Tanács 

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek