Karácsony Gergely pártja a lengyel ellenzékkel együtt kéri a Bizottságtól a jogállamisági mechanizmus elindítását

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.07. 13:55

A Párbeszéd a hozzá hasonló minipártokkal közös levelében azt írja, meg kell vizsgálni a jogállamisági feltételeket Magyarországon és Lengyelországban, és a jogsértéseket az EU költségvetésének szemszögéből is értelmezni kell.

Karácsony Gergely pártja a lengyel ellenzékkel együtt kéri a Bizottságtól a jogállamisági mechanizmus elindítását

Szerdán tartja plenáris ülését (a nyári szünet előtt az utolsót) az Európai Parlament, ahol hangsúlyos téma lesz a magyar pedofiltörvény is, ami a pedofíliát összemossa a homoszexualitással és a nemváltással.

Nyíltan nincs kimondva, hogy ennek apropóján, de a Párbeszéd mindenesetre pont a vita napján tartotta szükségesnek (ahogy az az Azonnalinak küldött sajtóközleményükben szerepel), hogy nyílt levelet írjanak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek több jelenleg ellenzéki lengyel párttal közösen. Így az aláírók között van a Małgorzata Tracz vezette Lengyel Zöld Párt, a liberális, Adam Szłapka vezette Modern Párt, valamint a Barbara Nowacka vezette középbalos Lengyel Kezdeményezés is.

A fenti lengyel pártok egyébként finoman szólva sem éppen a legrelevánsabbak még a lengyel ellenzéken belül sem,

parlamenti képviseletük a 460 fős Szejmben mindössze 15 főben merül ki, ami a 224 fős ellenzéki kisebbségben is igencsak elenyészőnek számít.

Az Európai Parlamentbe egyedül a lengyel zöldek jutottak be ezekből a pártokból 2019-ben, a közvélemény-kutatásokban gyakorlatilag mérhetetlen pártokról beszélünk.

Mindenesetre a négy párt által jegyzett levél arra kéri az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy – tekintettel „az Unió pénzügyi érdekei védelmének és a jogállamiság tiszteletének fontosságára”, valamint a 2021. január 1-jén hatályba lépett jogállamisági mechanizmusra –

a Bizottság „a jogállamiság tiszteletben tartásának elvét kapcsolja össze az Unió költségvetésének hatékony végrehajtásával”, illetve alkalmazza magát a jogállamisági mechanizmust Magyarországon és Lengyelországban.

Ugye itt nem a gyakorlatilag halott hetes cikkelyes eljárásra kell gondolni – aminek felpörgetése mellett most a pedofiltörvény apropóján Dacian Cioloş, a liberális Renew Europe-frakció román vezetője kardoskodik –, hanem arra a tavalyi EU-s költségvetési tárgyalásokon zöld utat kapott mechanizmusra, amiben a Bizottság az EU-költségvetés következő hétéves szakaszában a kifizetéseket a tagállamok jogállamisági helyzetéhez kötheti.

Igen ám, csakhogy főszabály szerint az – mint azt ebben a cikkünkben részletesen is elemeztük –, hogy Magyarországon például sérülnek az LMBTQ-emberek jogai a pedofiltörvény miatt, nem minősül összefüggőnek az EU-költségvetéssel, márpedig

a jogállamisági mechanizmus csupán az EU pénzügyi érdekeinek védelmében teszi lehetővé a kifizetések visszatartását – ennek felülvizsgálatát kéri most a Párbeszéd a lengyel ellenzéki pártokkal közösen.

Igaz, arra konkrétumot, hogy az esetleges jogállamisági aggályok hogyan veszélyeztetnék az EU pénzügyi érdekeit, nem tartalmaz a levél.

A levél azt is sürgeti, hogy egyúttal induljon is meg Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamisági mechanizmus, ami ellen viszont pont e két tagállam keresetet nyújtott be az Európai Bíróságnál, Ursula von der Leyen pedig megígérte:

a döntésig biztos nem kezdeményez jogállamisági eljárásokat, hogy ne legyenek jogi viták a kérdésben. Márpedig az, hogy az Európai Bíróság mikor fog ebben ítéletet hozni, egyelőre nem ismert.

Mindenesetre a négy párt képviselői előre gondolkodtak, és arra is kérik von der Leyent, hogy ha netalántán valóban összeköti a Bizottság a jogállamisági kérdéseket az uniós pénzügyekkel, és így találnak is olyan jogsértést a két országban, ami miatt – a jogsértés mértékével arányosan – büntetőintézkedéseket foganatosítanak, akkor emiatt a végső kedvezményezettek, azaz a helyi és a regionális önkormányzatok, a civil szervezetek, a kis- és középvállalkozások ne szenvedjenek kárt, és ők a tagállami kormány megkerülésével közvetlenül kaphassák meg az uniós pénzeket.

Mint az a levél indoklásában szerepel:

„szeretnénk rámutatni, hogy a jogállamiság helyzete Lengyelországban és Magyarországon azonnali áttekintést kíván az Európai Bizottság részéről. (…) Sürgetőleg kérjük az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a jogállamisági feltételeknek való megfelelést Lengyelország és Magyarország esetében.”

NYITÓKÉP: Jávor Benedek volt EP-képviselő, a Párbeszéd uniós tanácsadója, aki közreműködött a nyílt levél megfogalmazásában. Jávor Benedek / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek