Egy pezsgő díszdobozába rejtve 50 millió forintnyi kenőpénzt fogadhatott el Peter Pellegrini szlovák exminiszterelnök

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.07. 13:23

A pénzt egy pezsgő díszdobozában adta át egy oligarchán keresztül Pellegrininek egy azóta korrupció vádjával letartóztatott vállalkozó – legalábbis ő ezt vallotta a rendőrségnek.

Egy pezsgő díszdobozába rejtve 50 millió forintnyi kenőpénzt fogadhatott el Peter Pellegrini szlovák exminiszterelnök

150 ezer eurós (körülbelül 50 millió forintnyi) kenőpénzt fogadhatott el Peter Pellegrini korábbi balközép szlovák miniszterelnök a szlovák pénzügyőrség letartóztatott korábbi vezetőjének vallomása szerint – írja az Aktuality.sk.

Pellegrini jelenleg a Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) nevű baloldali párt elnöke, és Szlovákia egyik legnépszerűbb politikusa: korábban Robert Fico szociálpopulista Smer-SD-jének (Irány-Szociáldemokrácia) tagja volt, ő követte 2018-ban Robert Ficót a kormányfői székben, miután Fico lemondani kényszerült a Kuciak-gyilkosság miatt, majd a 2020-as választás és kormányváltás után otthagyta Fico pártját, és saját pártot alapított.

Közvetlen kapcsolat Robert Fico és a maffia között

A pénzügyőrség volt vezetőjét, František Imreczét februárban tartóztatták le közbeszerzési eljárás manipulálásának gyanújával, és ő együtt is működik a rendőrséggel. Kedden szivárgott ki a vallomása, ami szerint még Robert Fico miniszterelnöksége alatt Fico titkos találkozón egyeztetett Robert Kaliňák akkori belügyminiszterrel, Tibor Gašpar akkori országos rendőrfőkapitánnyal, Norbert Bödör oligarchával és Ľudovít Makóval, a pénzügyőrség bűnügyi hivatalának vezetőjével arról,

hogy hogyan gyűjtsenek kompromittáló adatokat Andrej Kiska akkori államfőről és az akkor még ellenzékben politizáló későbbi jobbközép miniszterelnökről, Igor Matovičról.

A találkozó résztvevői közül Makó, Gašpar és Bödör már rács mögött vannak: mint arról az Azonnali is beszámolt, Norbert Bödör egy pozsonyi lakásból irányította a rendőrséget, aminek teljes vezetőségét novemberben tartóztatta le a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a szlovák rendőrség különleges egysége) egy összehangolt akcióban.

A rendőrség legmagasabb szintű vezetőiből álló bűnszervezet legkésőbb 2012 óta működött, és nehezen elképzelhető, hogy Gašpar közvetlen felettese, a Kuciak-gyilkosság után a miniszterelnökkel együtt bukó Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök ne tudott volna róla.

Imrecze vallomásával azonban most már

közvetlen kapcsolat is van a Bödör-féle bűnszervezet és Robert Kaliňák, illetve Robert Fico között, akik természetesen tagadnak minden vádat.

Kedden ez volt a legforróbb hír Szlovákiában; a jobbközép-liberális Denník N főszerkesztője, Matúš Kostolný A nap, amikor bezárják Robert Ficót című publicisztikájában azt írja, hogy

Ficónak vége, itt az újabb bizonyíték arra, amit eddig is lehetett tudni: hogy keresztapaként irányította az országot,

és ha rendőrség bizonyítékokkal is alá tudja támasztani Imrecze vallomását, akkor tényleg börtönbe fogják zárni Robert Ficót. (Matúš Kostolnýval szeptemberben interjút is készítettünk, amiben arról is mesélt, hogyan vett részt a sajtó a Kuciak-gyilkosság felgöngyölítésében, és hogyan vezetett ez a munka az egyre magasabb beosztású állami funkcionáriusok letartóztatásáig.)

A Roederer-csúcspezsgő díszdoboza lesz a szlovákok nokiás doboza?

A szerda forró témája pedig Peter Pellegrini. A Topky.sk értesülése szerint Imrecze és egy szintén letartóztatásban lévő vállalkozó, Michal Suchoba is vallott arról, hogyan fizették le 2013-2014-ben Peter Pellegrinit, aki akkor pénzügyi államtitkár volt.

Az Imrecze vezette pénzügyőrség akkoriben döntött a virtuális pénztárgépek bevezetéséről, ami egy 5,5 millió eurós (1,9 milliárd forintos) üzlet lett volna, és Suchoba cége szállított volna hozzá az informatikai hátteret. Ezek bevezetéséhez azonban törvényt is kellett módosítani, így Suchoba Imrecze közvetítésével a pénzügyi államtitkár Pellegrinihez fordult politikai támogatásért.

Imrecze a vallomása szerint egy pozsonyi belvárosi étteremben találkozott Pellegrinivel, aki elmondta neki, hogy a kormány adóelkerüléssel szembeni akcióprogramja már készen van és az élesítésre vár, ezért nagyon körülményes lesz módosítani a törvényt, széleskörű politikai támogatást kell biztosítani. Imrecze szerint

Pellegrini megkérdezte tőle, hogy Suchoba hajlandó-e anyagilag is támogatni azt, hogy megvalósuljon a törvénymódosítás,

később egy közvetítőn keresztül az összeget is megüzente: 150 ezer eurónyi (50 millió forintnyi) támogatást vár. A pénzt nem közvetlenül Pellegrininek adták át, hanem egy Robert Ficóhoz közel álló oligarchának, Miroslav Výbohnak. Suchoba

a 150 ezer eurót 500 eurós bankjegyekben a Champagne-i Roederer egyik pezsgőjének díszdobozába csomagolta,

az átadásra Výboh irodájában került sor az elegáns pozsonyi Carlton hotelben. Imrecze, Suchoba és Výboh pár nap múlva újra találkoztak ugyanitt, és az oligarcha tájékoztatta a pénzügyőrség vezetőjét és a vállalkozót, hogy „az ügy el van intézve” és „Pelle köszöni”.

A szükséges törvényt a szlovák parlament 2014 végén módosította, 2015-ben pedig a pénzügyőrség megkötötte a szerződést Suchoba cégével.

Pellegrini tagadja a vádakat, szerinte a legerősebb ellenzéki párt elnökélnek befeketítéséről van szó. Azt nyilatkozta a Topky.sk-nak: fogalma sincs, ki vagy mi vezette Imreczét arra, hogy ilyen hazugságot állítson róla, és csak bízni tud abban, hogy Imrecze nem így áll bosszút rajta azért, hogy nem nevezte ki őt pénzügyminiszternek.

NYITÓKÉP: Peter Pellegrini / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek