Izrael el tudta adni Dél-Koreának a hamarosan lejáró Pfizer-vakcináit

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.06. 15:03

Már jövő hétre 700 ezer Pfizer-vakcina érkezik a távol-keleti országba, amit az majd egy szeptember-októberi vakcinaszállítmánnyal kíván viszonozni.

Izrael el tudta adni Dél-Koreának a hamarosan lejáró Pfizer-vakcináit

Még júniusban történt, hogy Palesztina felmondta az Izraellel kötött, mintegy egymillió adag Pfizer-vakcináról szóló szállítási megállapodását – mint azt Mai Alkaila egészségügyi miniszter akkor indokolta, azért, mert az előzetesen várt július-augusztus helyett az izraeli vakcinák szavatossága már júniusban lejárt volna, ezért idő sem lett volna átoltani vele a lakosságot.

A palesztin eset azonban nem vette el a kedvét Dél-Koreának, hogy hasonló megállapodást üssön nyélbe az immáron Benjamin Netanjahu helyett a Likudnál is jobboldalibb Naftali Bennett vezette Izraellel.

Ennek értelmében Izrael napokon belül 700 ezer adag (a palesztinoknak szállítani kívántakkal természetesen nem azonos) hamarosan lejáró szavatosságú Pfizer-vakcinát fog leszállítani Dél-Koreának,

amit az reményeik szerint már egy hét múlva, július 13-tól el is kezdhet felhasználni.

A koreai Jóléti és Egészségügyi Minisztérium alatt működő Koreai Betegség Elleni Védekezési és Megelőzési Központ (KDCA) szerint erre szükség is lesz, tekintve, hogy Dél-Koreában június második fele óta ismét jelentősen romlanak a járványügyi statisztikák: az 51 millió lakosú országban a napi új esetek száma a június első felében tapasztalható 300-500 környékéről 700-800-ra emelkedett, az aktív esetek száma pedig hatezerről 8700-ra nőtt. Mindeközben a lakosság mindössze 30 százaléka kapta meg legalább az első adag koronavírus elleni oltását.

Ezért a beérkező izraeli szállítmánytól azt várja a távol-keleti állam, hogy a segítségével fel tudják gyorsítani a lakosság átoltását. A 700 ezer Pfizer-oltást Dél-Korea a fővárosban, Szöulban kívánja felhasználni, ahol a 20-30 éves korosztály is nagy mértékben kapja el a betegséget. Mint azt a KDCA kifejtette:

ebből a szállítmányból akarják beoltani a járványügyi szempontból kockázatos csoportokat, akikbe az utcákat tisztító személyzet, a futárok és a kiskereskedelmi alkalmazottak is beletartoznak.

Az izraeli segítségért cserébe Dél-Korea azt vállalja, hogy hasonló mennyiségű Pfizer-vakcina szállításával fogja viszonozni Naftali Bennették segítségét, már szeptemberben vagy októberben. Maga Naftali Bennett „win-win megállapodásnak” írta le az üzletet, ami segít betömni a lyukakat a vakcinákhoz való hozzáférés tekintetében.

Izrelben egyébként, ha egyelőre nem is súlyosan, de emelkedni kezdtek a koronavírusos esetszámok: míg április végétől gyakorlatilag megszűnt a közel-keleti országban a járvány, a WHO által deltának nevezett indiai variáns miatt június második felében ismét elkezdtek megszaporodni a pozitív esetek. Jelenleg napi 300-500 új esetet jelentenek az izraeli hatóságok, ami ugyan a márciusi adatokkal egyezik meg, azonban a közelében sincs a január-februári több ezres, akár tízezret is meghaladó esetszámoknak.

NYITÓKÉP: A repülő, ami az izraeli vakcinákat fogja szállítani Dél-Koreába. Naftali Bennett / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek