A szlovákok háromnegyede pozitívan ítéli meg Ferenc pápát

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.05. 17:41

A szlovákiai magyarok között alacsonyabb ez az arány. Az egyházfő szeptember 12. és 15. között látogat Szlovákiába.

A szlovákok háromnegyede pozitívan ítéli meg Ferenc pápát

Már március óta tudni lehetett, hogy Ferenc pápa ősszel Budapestre és Szlovákiába látogat: a magyar fővárosban ő celebrálja majd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét, és mivel közel van a magyar fővároshoz, Szlovákiába is ellátogat – nyilatkozta még március 8-án. Ezt vasárnap a pápa megerősítette, és az is kiderült, hogy Szlovákiában négy napot tölt majd: Pozsony mellett felkeresi a nyugat-szlovákiai búcsújáróhelyet, Sasvárt, és két kelet-szlovákiai várost, Kassát és Eperjest is.

A pápa látogatása alkalmából a Postoj nevű konzervatív lap készíttetett egy felmérést Ferenc pápa szlovákiai megítéléséről, 

ami szerint a szlovákok 32,3 százaléka egyértelműen, 41,5 százalékuk pedig inkább pozitívan ítéli meg Ferenc pápát, vagyis 73,8 százalék viszonyul pozitívan a katolikus egyházfőhöz.

A felmérés rákérdezett a pártpreferenciára is: a pápa a (jelenleg parlamenten kívüli, de az utóbbi időben már 5 százalék fölé mért) kereszténydemokrata KDH választói között a legnépszerűbb: 86,1 százalékuk egyértelműen, 11,6 százalékuk inkáb pozitívan ítéli meg a pápát. 

Szinte az összes párt szavazói viszonyulnak pozitívan a pápához, egy kivétel van: a Republika nevű szélsőjobboldali párt, amit az ĽSNS-t (Mi Szlovákiánk Néppárt) januárban otthagyó radikálisok alapítottak. Az ő szavazóik 58,8 százaléka egyértelműen vagy inkább negatívan ítéli meg a pápát szemben a 35,1 százaléknyi Ferenchez pozitívan viszonyuló Republika-szavazóval.

Bár maga a párt még nem jött létre, a felmérésben már szerepel a három magyar párt által létrehozandó Szövetség (szlovákul Aliancia) is: az ő szavazóik 71,4 százaléka gondolkodik pozitívan Ferenc pápáról. Nemzetiség szerint azonban alacsonyabb ez az arány:

míg a szlovák nemzetiségűek 75,4, addig a magyar nemzetiségűek 62,4 százaléka ítéli meg pozitívan az egyházfőt.

A pápához világnézettől függetlenül szinte azonos mértékben viszonyolnak pozitívan a megkérdezettek: a liberálisoknál 76,3, a konzervatívoknál 74 és a „centristáknál” pedig 73,5 százalék ez az arány.

A felmérésből az is kiderül, hogy

a pápát a leginkább a görögkatolikusok ítélik meg pozitívan (94,8 százalék), őket követik a római katolikusok és az evangélikusok (80,6, illetve 77,1 százalék).

A más vallásúak 56,4, a nem vallásosak 50,3 százaléka ítéli meg pozitívan a pápát. A nők nagyobb arányban szimpatizálnak Ferenccel, mint a férfiak: előbbiek 80, utóbbiak 67 százaléka tekint pozitívan a római katolikus egyházfőre.

Magyarországon hasonló felmérés még nem készült, így nem tudjuk, hogy az egyházfő megítélésére milyen hatással lehettek a kormányközeli médiában is megjelenő, gyakran kimondottan negatív vélemények Ferenc pápáról. Az egyházfő ugyanis teljesen másként gondolkodik a bevándorlásról, mint a magyar kormány, és a pápa márciusi bejelentése után egy lengyel lap értesülése szerint az őszi látogatása alkalmával nem akart hivatalosan találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János államfővel, azonban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a konferencia zárómiséje előtt végül sor kerül ezekre a találkozókra. 

Bár a pápa programja még nem ismert, a többnapos szlovákiai látogatása során bizonyára találkozik majd a hívő katolikus kormányfővel, Eduard Hegerrel és Zuzana Čaputová államfővel is, aki meghívta a pápát Szlovákiába.

NYITÓKÉP: Catholic Church England and Wales / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek