Az MSZP-Párbeszéd hivatalosan is Jámbor Andrást támogatja az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.04. 10:59

A bejelentés nagy meglepetést nem okozott: Jámbor eleve a Párbeszéd frakciójába ülne be megválasztása esetén, és korábban Karácsony Gergely is őt ajánlotta Budapest 6-os választókerületében.

Az MSZP-Párbeszéd hivatalosan is Jámbor Andrást támogatja az előválasztáson

Nem okozott nagy meglepetést az MSZP-Párbeszéd szövetség, amikor vasárnap délelőtt bejelentette:

Jámbor Andrást, a Mérce volt főszerkesztőjét támogatja az előválasztáson a VIII. és a IX. kerület egy részét lefedő Budapest 6-os számú egyéni választókerületében

– maga Jámbor egyébként függetlenként, egy új baloldali mozgalom, a Szikra külső támogatásával méretteti meg magát.

A bejelentés már csak azért sem érhetett minket váratlanul, mert Jámbor már az előválasztási indulási bejelentésekor leszögezte: ha megnyeri az előválasztást, majd utána az országgyűlési választást, 2022-től a Párbeszéd frakciójába fog beülni (korábban a Párbeszéd munkáját a háttérben segítette is). Maga Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, valamint a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje is elismerően szólt még korábban, áprilisban Jámborról, őt ajánlva a választókerületieknek az előválasztáson.

A Budapest 6-os körzetben egyébként előzetesen izgalmas versenynek nézünk elébe: Jámbor Andráson túl ott indul

  • Csordás Anett, az otthonápolás munkaként való elismeréséért küzdő aktivista, akit a 2019-es önkormányzati választáson győztes Pikó Andrást is jelölő C8 indít – de Csordást támogatja a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Momentum is;
  • Demeter Márta, az LMP korábbi társelnöke, akit az LMP túl a Jobbik is támogat;
  • valamint a DK színeiben Manhalter Dániel.

Maga a körzet a korábbi választási eredmények alapján billegőnek tekinthető 2022-ben:

ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a Fidesz jelöltje tudott győzni – igaz, az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelölte 2014-ben még 20,34, 2018-ban már viszont csak 2,91 százalékponttal, de többet szereztek az aktuális fideszes jelöltnél.

2018-ban a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője, Kocsis Máté indult és nyert – ő viszont, mint kiderült, nem fog újraindulni 2022-ben, helyette a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottal, Sára Botonddal kell majd szembenéznie az előválasztás győztesének 2022-ben.

A Závecz Research és az IDEA Intézet közös közvélemény-kutatása egyébként még májusban Budapest 6-ban azt találta, hogy Manhalter Dániel és Demeter Márta fej-fej mellett álltak akkor, míg Csordás Anettnek és Jámbor Andrásnak nagy hátrányt kell ledolgozni hozzájuk képest.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek