Náci jelképeket magadra tetoválni hazaárulás

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2021.06.30. 15:05

Mit érez az – az önmagát „hazafinak” tekintő – fociszurkoló, aki egy idegen hatalom jelképeit tetováltatja magára, aki ennek az idegen hatalomnak az üdvözlési formáját alkalmazza?

Magyar szurkolókat Németországban többek között azért is vettek őrizetbe, mert SS-rúnát ábrázoló tetoválásuk volt, illetve a nácik ikonikus – ámde az ottani alkotmány szerint tiltott – karlendítését mutatták be.

De tegyük fel a kérdést: az SS-tetkók, a horogkeresztes tetkók vagy a náci karlendítés kimeríti a hazaárulás fogalmát? Az én olvasatomban mindenképpen.

Ezek idegen – Magyarországot is megszálló – hatalom jelképei voltak, a magyar honvédek tisztelegtek és tisztelegnek a mai napig, nem kart lendítenek, a magyar szimbólumok között sem az SS rúnái, sem a horogkereszt nem szerepel és nem szerepelt soha.

Ellenben ahol szerepelt, az az ország megszállta hazánkat, annak az országnak akkori vezetése alig tartott minket többre a szlávoknál, Hitler egyértelműen ágyútöltekékként tekintett a magyarokra, a doni katasztrófa és százezernél is több magyar honvéd halála nagyban köszönhető Hitlernek és a náciknak.

Mit érez az – az önmagát „hazafinak” tekintő – ember, aki ennek az idegen hatalomnak a jelképeit tetováltatja magára, aki ennek az idegen hatalomnak az üdvözlési formáját alkalmazza? Ez nem a Donnál elesett magyar honvédek kegyeletének a lehető legdurvább megsértése? Nem a német megszállás okán elhunyt magyar emberek emlékének a meggyalázása?

Hogy lehet valaki magyar hazafi és „nemzeti érzelmű”, ha más országok szimbólumait alkalmazza, és tekinti sajátjának?

Tulajdonképpen ennyi erővel vöröscsillagos tetoválása is lehetne ezeknek a szurkolóknak, és karlendítés helyett az elvtárs megszólítás sem lenne ördögtől való, nagy különbség amúgy sem volt a nácik és a kommunisták között, sőt. Mindkettő idegen hatalom volt, mindkettő megszállta és megnyomorította az országot, gazdaságpolitikailag egyébként mindkettő durván szélsőbaloldali volt, és értelmes ember egyikből sem kér.

De továbbgondolva a dolgot: a főleg jobboldali körökben igen népszerű lengyel-magyar barátság mellett hogyan fér meg a Heil Hitler és az SS-tetkó? Mert bár a nácik minket sem tartottak túl sokra, Hitler a lengyeleket egyenesen rabszolgasorsba taszította volna, már persze azokat, akiket éppen nem lövetett agyon, vagy gázosított el. Az a magyar szurkoló, aki náci jelképeket varrat magára vagy náci jelképeket használ, tulajdonképpen nemcsak a saját hazáját árulja el, hanem az évezredes – és valóban ápolandó – magyar-lengyel barátságot is.

Ugyanakkor az a kérdés is felmerül bennem, hogy a többi patrióta magyar drukker miért nem taszítja ki a soraikból azokat, akiknek a náci Németország fontosabb, mint a saját hazájuk?

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől
Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek