Újabb nyolc körzetben áll be egymás mögé a Jobbik és az LMP az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.01. 13:21

A Jobbik egyetlen LMP-s jelölt, Hohn Krisztina mögé állt be most – ezzel négyre emelkedett azon körzetek száma, ahol Jakabék az LMP-t támogatják. Cserében az LMP már 22 körzetben sorolt be a jobbikos jelöltek mögé.

Újabb nyolc körzetben áll be egymás mögé a Jobbik és az LMP az előválasztáson

Újabb nyolc egyéni választókerületben kötött megállapodást a Jobbik és az LMP: ebből a Jobbik egy helyen biztosította az LMP-t jelöltjének támogatásáról, míg az LMP hat körzetben a jobbikos, egyben pedig a Jakab Péterék által is támogatott civil jelölt mögé sorol be.

A Jobbik az előzetesen 2022-ben billegőnek számító Pest megye 6-os, gödöllői választókerületében támogatja az LMP-vel még a 2018-as parlamenti választásokkor szövetséget kötött Új Kezdet párt elnökét, Hohn Krisztinát.

Ezzel a Jobbik – ami korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy az LMP-vel kötötték az előválasztásra „a legátfogóbb megállapodást” – már összesen négy helyen biztosította az LMP-s jelölteket a támogatásáról: Budapest 1-es választókörzetében az inkumbens Csárdi Antalt is támogatják, továbbá Pest megye 9-ben Schmuck Erzsébet társelnök, Budapest 6-ban Demeter Márta és Vas megye 1-ben Ungár Péter is élvezi a Jobbik támogatását.

Az LMP eddig egyébként 15 helyen indít jelöltet az előválasztásra, tehát a Jobbik jelöltjeiknek 26 százaléka mögé állt be idáig.

A mostani megállapodás alapján az LMP a következő, előzetesen billegőnek tekinthető körzetekben állt be a Jobbik jelöltjei mögé:

  • Békés megye 1. számú választókerületében a Jobbik országgyűlési képviselőjét, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökét, Stummer Jánost;
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú választókerületében Farkas Péter Barnabást;
  • Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületében a Jobbik által támogatott Hegedűs Péter civil jelöltet;
  • Komárom-Esztergom megye 3. számú választókerületében Szanyi Gábort támogatja a zöld párt.

Továbbá megkapja az LMP támogatását az olyan, előzetesen fideszesnek tekinthető körzetekben:

  • Salamon Gergely Hajdú-Bihar megye 3. számú választókerületében;
  • a jobbikos parlamenti képviselő Lukács László György Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. számú választókerületében;
  • Bencze János Tolna megye 3. számú választókerületében.

Ezzel az LMP az összesen eddig bejelentett 32 jobbikos jelöltnek majdnem 69 százalékát, 22 jelöltet támogat már.

Kérdés persze, hogy a támogatás mit jelent: az LMP részéről azt, hogy a helyi alapszervezetek valamilyen módon be fognak segíteni a párt által támogatott jelöltek előválasztási kampányába, a Jobbik esetében pedig azt, hogy egyedi megbeszélés kérdése lesz az, hogy a támogatott jelöltek kampányához hozzá fognak-e járulni aktivistákkal, valamint vezető politikusok látogatásával.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

MONTÁZS: Hohn Krisztina és Stummer János Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek