Plagizálással vádolják a német Zöldek kancellárjelöltjét

2021.07.01. 09:13

Egy osztrák médiakutató azzal vádolta meg Annalena Baerbockot, hogy a júniusban megjelent könyvében többször is hivatkozás nélkül vett át bekezdéseket más írásokból. A német sajtó egy része arra kéri a zöld kancellárjelöltet, hogy kérjen bocsánatot, míg a Zöldek beleálltak a harcba, és szerintük egy lejáratókampány zajlik Baerbock ellen – idén már nem először.

Plagizálással vádolják a német Zöldek kancellárjelöltjét

Nem túl jó heteken van túl a német Zöldek társelnöke/kancellárjelöltje, Annalena Baerbock. Annak ellenére, hogy 2021-et jól kezdték – az ökopárt támogatottsága folyamatosan nőtt, és úgy tűnt, hogy a Merkel-érát szeptemberben lezáró CDU/CSU-val fognak megmérkőzni az első helyért a Bundestag-választáson, ezért történelmük során először még kancellárjelöltet is állítottak – az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a támogatottságuk.

Ennek oka, hogy a programjuk túlzottan elriasztja az alapvetően polgári, konzervatív értékeket valló németeket. 

Mint az Azonnali korábban már megírta: a túlzottan progresszív és zöld programpontok nem teljesen nyerik el az alapvetően konzervatív beállítottságú németek tetszését: ilyen az új ökoadó, a belebegtetett korlátozások a családi házak építése kapcsán, de még a párt energiaprogramját is kritizálják, mert sokan úgy vélik: ha a Zöldek programja valósulna meg, növekednének a háztartások fűtés- és egyéb számlái. (Mindezekről bővebben itt írtunk.)

Emiatt a májusban még az akkor még a kancellárjelöltség körüli utóharcokkal foglalkozó CDU/CSU-nál is nagyobb támogatottságot magáénak tudható Zöldek mögül folyamatosan távoznak a szavazók a közvélemény-kutatások szerint: egy részük az Olaf Scholz vezette SPD mögé áll át, ahogy a CDU/CSU is megfordította támogatottságának csökkenését. Így egyre valószínűbb, hogy a szeptemberi választások nem arról szólnak majd, hogy a Zöldek le tudják-e győzni az Armin Laschet vezette CDU/CSU-t, hanem hogy a mostani koalícióban is résztvevő SPD vagy az ellenzéki Zöldek szerzik meg a második helyet – bár addig még sok víz lefolyik az Elbán, és az utóbbi időben az SPD is megtorpant: a legújabb közvélemény-kutatásokon a CDU/CSU-t 30, a Zöldeket 20, míg a szociáldemokratákat 14 százalékra mérik, míg a lockdownellenességet sikeresen tematizáló jobboldali, liberális FDP-t 14 százalékra.

Újabb botrány a Zöldeknél

Annak ellenére, hogy eddig leginkább baloldalról – és leginkább a szélsőbaloldali die Linke részéről – jött támadás a Zöldekkel szemben, most a német média jelentős része címlapokon foglalkozik azzal:

a plágiumvadásznak hívott osztrák médiakutató, Stefan Weber plagizálással vádolta meg Annalena Baerbockot, akinek idén jelent meg egy kampánykönyve.

Weber egy blogposztban írt vádjáról, amit eleve úgy kezd, hogy noha Baerbock nem disszertációt, hanem egy könyvet írt, de ez nem mentség a plagizálására, ami etikailag eleve elfogadhatatlan. 

Weber posztjában több példát is hoz, és azt állítja: Baerbock Michael Ebmeyerrel írt közös könyve többször hivatkozás nélkül vesz át bekezdéseket más könyvekből, de a kutató szerint online elérhető újságcikkekből és Wikipédia-szócikkekből is hivatkozás nélkül, szinte szóról szóra megegyező bekezdéseket találni a 240 oldalas könyvben. 

Igaz, a vád nem teljesen megalapozott,

ugyanis Weber példaként sokszor olyanokat hoz, hogy épületek méreteit, vagy az extrém időjárás következtében okozott gazdasági károk összegét nem hivatkozza le Baerbock.

Ennek ellenére a Tagesspiegel azzal a címmel jelentette meg cikkét, hogy Baerbock könyvét az internetről szedte össze, de a vádról ugyanúgy írt a Spiegel, a FAZ, a Zeit, és a Welt is, vagyis a legnagyobb német lapok. Míg a Bild több cikket is áldozott a témának: a bulvárlap főszerkesztője, Paul Ronzheimer kommentárban írt arról, hogy ez Baerbock hitelességét kezdi ki, és szerinte Baerbocknak nem ügyvédet kellene fogadnia, hanem bocsánatot kellene kérnie – ha igaz a vád, ha nem.

A Zöldek beleálltak a harcba 

Ronzheimer szerint a Zöldek most pánikolnak, és felidézte, hogy Baerbocknak nemrégiben pontosítani kellett az önéletrajzán – mint arról korábban írtunk, valójában arról szól a vita, hogy hívhatja-e magát nemzetközi jogásznak, ha Németországban nem tanult jogot, de a londoni LSE-n részt vett egy egyéves mesterképzésen –, illetve egy 25 ezer eurós, pártjától származó jövedelemmel nem számolt el a Bundestag felé.

A legnagyobb német bulvárlap, az Axel Springer-konszern zászlóshajója, a Bild főszerkesztője szerint a helyes döntés az lenne Baerbocktól, ha nyilvánosság elé állna, és elmagyarázná vagy tisztázná, ez hogyan történhetett meg. Szemére veti a zöld kancellárjelöltnek, hogy Baerbock ehelyett ügyvédet fogadott. 

Baerbock ügyvédje szerint pedig egy lejárató kampány zajlik védence ellen, és szerinte se plágium, sem szerzői jogok megsértése nem történt,

ugyanis a kritizált részek nyilvános információnak számítanak, így a plagizálási vád nem megalapozott. 

Hasonló a hivatalos álláspontja a Zöldeknek is. A Zöldek kampányszóvivője szerint a #Bearplag – ami Bearbock neve és a plágium szó összemosása egy szóban– egy karaktergyilkossági kísérlet, és visszautasítanak minden olyan állítást, miszerint a szerzői jogot megsértve járt volna el Baerbock.

A német média megosztott a témában: a Köln-székhelyű regionális közmédia,

a WDR egyik újságírója szerint a mostani plágiumbotránynak az a célja, hogy tematizálják a közbeszédet és még napokig negatív szalagcímekkel rombolják Baerbockot és pártját,

ami miatt az eleve inkább jobbos Bild azzal vádolta meg a WDR-t, hogy elfogult a Zöldek kapcsán. Mások azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy egészen szokatlan ez a fajta agresszív reakció a Zöldek részéről: ők eddig többnyire belátták és elnézést kértek, ha hibáztak, ennyire kampányüzemmódba kapcsolt védekezést még nem láttak tőlük.

A vád kapcsán eddig Baerbock nem szólalt meg, ahogy a szeptemberi választásokon a versenytársai, a CDU/CSU kancellárjelöltje, Armin Laschet és az SPD-s Olaf Scholz sem.

NYITÓKÉP: Annalena Baerbock és Karácsony Gergely beszélget Berlinben. FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek