Kövér László egy napon belül Gyurcsány Ferencet és Szabó Tímeát is pénzbüntetéssel sújtja

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.01. 14:58

A DK elnökét azért, mert szégyennek nevezte, hogy Kövér a házelnök, a Párbeszéd társelnökét meg azért, mert a Fidesz logójával összemontírozott kínai zászlóval tiltakozott a Fudan Egyetem ellen.

Kövér László egy napon belül Gyurcsány Ferencet és Szabó Tímeát is pénzbüntetéssel sújtja

Aki azt hitte, hogy mert véget ért a parlamenti szezon, ezért az ellenzéki képviselők megregulázását céljának kitűző Kövér László házelnök is megpihen, az nagyot tévedett: július 1-jén sikerült két ellenzéki pártelnököt is – házelnöki minőségében – pénzbüntetéssel sújtania parlamenti viselkedésük miatt.

Egyrészt büntetést kap Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: mint az az érintett Facebook-posztjába kirakott házelnöki indoklásban szerepel, a június 14-i ülésen Gyurcsány Ferenc Dömötör Csaba parlamenti államtitkár felszólalását zavarta meg a bekiabálásaival, majd amikor emiatt Kövér László azzal próbálta fegyelmezni, hogy „a házszabályi rendelkezések alapján” az ülést még ő vezeti,

Gyurcsány azzal vágott vissza: „Elég szégyen ez az Országháznak!”

A DK elnöke ezek miatt kap Kövér Lászlótól pénzbüntetést – igaz, azt Gyurcsány nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi a büntetése, és hogyan kívánja azt kifizetni.

Ellentétben a Párbeszéd társelnökével, Szabó Tímeával, akit Kövér László meg azért büntetett meg, mert a június 15-i ülésen (akkor, amikor a parlamentben megszavazták a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény mellett a Fudan Egyetem megépítését a Diákváros eredeti területén előkészítő törvényjavaslatokat is) egy olyan zászlóval a kezében szólalt fel, ami a Fidesz logóját és Kína zászlaját montírozta össze.

Szabó Tímea már elárulta, hogy mekkora a büntetése: 9,6 millió forintot kell fizetnie.

Ezzel Szabó megosztott első helyre lépett fel a kövéri pénzbüntetések terén: ez a legmagasabb összeg, amit eddig a házelnök kiszabott, és eddig egyedül Jakab Péter, a Jobbik elnöke kapott pont ekkora büntetést – ő azért, mert egy parlamenti felszólalásában leficsúrozta a fideszes képviselőket.

És hogy hogyan kívánja a Párbeszéd társelnöke kifizetni a büntetést? Mint Facebook-posztjában írja, a választókhoz fordul ez ügyben:

„Mi nem vagyunk közpénzzel kitömött NER-szervezet, mi csak a ti támogatásotokra támaszkodhatunk az orbáni elnyomás és az elhallgattatás elleni harcunkban! Ha tudtok, akár csak pár ezer forinttal is támogatni minket ebben, azzal ezt a küzdelmet segítitek!”

Meg is adta a képviselő ehhez a Párbeszéd bankszámlaszámát, a közleménybe pedig az „adomány” szót várja a párt.

Arról már Szabó nem beszél, hogy esetleg a képviselői fizetéséből, a neki járó költségtérítésből, a Párbeszédet megillető frakciókeretből, a pártnak járó állami támogatásból vagy a pártalapítványi pénzekből ki tudnák-e gazdálkodni a fenti összeget.

MONTÁZS: Gyurcsány Ferenc és Szabó Tímea Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek