Ingyenes PCR-teszteket adna Ujhelyi István, de csak a keleti vakcinával oltottaknak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.01. 10:22

A szocialista EP-képviselő szerint erre azért van szükség, mert a csütörtökön bevezetésre kerülő uniós zöldigazolványokat ezek az emberek az oltásuk alapján nem tudják igényelni.

Ingyenes PCR-teszteket adna Ujhelyi István, de csak a keleti vakcinával oltottaknak

Július 1-jétől, csütörtöktől vezetik be az uniós tagállamokban a hivatalos nevén „digitális covidigazolványokat”, azaz az uniós zöldigazolványokat, amik segítségével az edigi határzárokhoz és járványügyi korlátozásokhoz képest megkönnyebbül az utazás az EU-n belül.

Utazni persze enélkül az igazolvány nélkül – ami nem egyenlő a magyar állam által kipostázott védettségi igazolványokkal – is lehet, csak éppen sokkal macerásabban:

például az uniós igazolvánnyal nem rendelkezőket negatív teszt bemutatására vagy hatósági karanténra kötelezhetik a tagállamok az országba történő belépést követően.

Az uniós zöldigazolványt három esetben lehet igényelni a tagállami hatóságoktól (Magyarországon papíralapon a kormányablakokban, elektronikusan ügyfélkapun keresztül):

  • ha valaki beoltatta már magát a koronavírus ellen,
  • ha igazoltan átesett a fertőzésen,
  • vagy ha negatív PCR-teszttel igazolni tudja, hogy nem fertőzött.

Igaz, augusztus 12-ig a tagállamoknak kötelező elfogadniuk egymás védettségi igazolványait is, vagyis az EU eleve úgy kalkulál, hogy az új kártyára való átállás nem lesz zökkenőmentes.

Erre jön még rá az a szabály, hogy kiállítani az igazolványt csak azon oltást kapott igénylőknek kötelező, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikével oltottak – akiket mással, ott a tagállamok közötti megállapodás függvényében dől el, hogy az illető élhet-e az uniós zöldigazolvány nyújtotta előnyökkel, elfogadva az adott vakcinát.

Pont ez az, amiben Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint hibázott a magyar kormány: szerinte most csütörtökön potenciálisan mintegy kétmillió – a képviselő szóhasználatában – „keleti vakcinával oltott honfitársunk” kénytelen szembesülni azzal, hogy addig nem igényelhetik az uniós zöldigazolványt, amíg a kormány bilaterális alapon meg nem állapodik annak a tagállamnak a kormányával, ahova az illető utazni szeretne.

Ezért aztán Ujhelyi szerint egyetlen kiskapu maradt a kínai Sinopharmmal vagy az orosz Szputnyik V-vel oltottak számára: PCR-tesztet kell végeztetniük az utazás előtt, hogy megkaphassák az uniós zöldigazolványt – ez viszont pénzbe kerül (a PCR-tesztek hatósági ára 19 500 forint, a teszt ára ennél kevesebb lehet, több viszont nem).

A szocialista EP-képviselő ezért most azt követeli a kormánytól:

azonnal indítson ingyenes PCR-tesztelési lehetőséget a Sinopharmmal és a Szputnyik V-vel oltottak számára.

Mint azt Ujhelyi kifejtette, erre anyagi forrás is lenne, ha a kormány nagyon akarná: pont ő kezdeményezte az EP-ben, és aztán az Európai Bizottság is elfogadta, hogy létrehozzanak egy 100 millió eurós (több, mint 35 milliárd forintos) alapot, amiből a tagállamok a PCR-tesztjeiket finanszírozhatják. Ujhelyi meg is kérdezte a Facebook-élőjében, hogy a magyar kormány igényelt-e forrást ebből az alapból.

Az EP-képviselő szerint az ingyenes PCR-tesztelési lehetőség a „keleti vakcinával” oltottak számára elsősorban nem a nyaralni vágyóknak lenne fontos, hanem a külföldre munkavállalás vagy tanulmányi célból ingázók, valamint a külföldön élő rokonaikat meglátogatni akarók számára.

Gulyás Gergely még egy májusi kormányinfón egyébként az Azonnali kérdésére azt válaszolta, hogy a magyar kormány nem fog adni ingyenes PCR-tesztelési lehetőséget ahhoz, hogy valaki a magyar védettségi igazolvány hiányában így vehesse igénybe a védettségi igazolvány nyújtotta előnyöket (merthogy a PCR-teszt eredménye nem ad akkora bizonyosságot a védettségről, mint a beadott oltás) – kérdés, hogy az uniós zöldigazolvány esetében is ezen logika mentén gondolkozik-e a kormány.

Akik idén nyáron Olaszországba mennének, de nincs és nem is lesz se oltásuk, se zöldigazolványuk, azoknak viszont jó hír, hogy Olaszország a gyorstesztnek nevezett antigéntesztet is elfogadja belépésnél (nem összekeverendő az antitestvizsgálattal), ami jelentősen olcsóbb a PCR-tesztnél. Éppen ezért érdemes megnézni a magyar konzuli szolgálat vagy az adott ország covidinformációs honlapján, mely ország pontosan milyen teszteket kér.

Az uniós zöldigazolvánnyal kapcsolatban felmerülő kérdéseket és válaszokat itt szedtük össze részletesen.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek