A híres adóparadicsomok belemennek a globális minimumadókba, Magyarország és Írország kimarad belőle

2021.07.01. 21:41

A világ GDP-jének túlnyomó többségét termelő államok immár egységesen 15 százalékkal adóztatnák a nagy cégeket. Lesznek egyenlők és egyenlőbbek is azonban.

A híres adóparadicsomok belemennek a globális minimumadókba, Magyarország és Írország kimarad belőle

A BBC News beszámolója szerint megszületett az a megegyezés, amelynek értelmében az fejlett gazdaságokat tömörítő OECD 130 országa egységesen, 15 százalékban rögzítené a társasági adót. A kezdeményező amerikai kormány péznügyminisztere, Janet Yellen a megegyezés után úgy fogalmazott

„Történelmet írtunk a gazdasági diplomácia terén.”

A megegyezés valóban a történelemben eddig nem látott egységet ért el, és fő célja a multinacionális cégek adóelkerülési gyakorlatának megfékezése és megállítása volt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely a most megegyezéssel záruló tárgyalásokat vezette, annak megszületése után kiemelte, mintegy 150 milliárd amerikai dollár extra beszedett adóbevételt várhatnak a megegyező államok az új tervtől. A megegyezésnek része az is, hogy egy országban elért profit után a multi innentől a megegyezésben résztvevő országok közül nem a székhelyén fizet adót, hanem pontosan abban az államban, ahol a profitot megtermelte. Ez a szervezet számításai szerint mintegy 100 milliárd dollárnyi hasznot érinthet világszerte.

Azonban az OECD sajnálatát fejezte ki, hogy összesen két tagország, Magyarország és Írország nem írta alá az egyezményt, miközben olyan legendás adóparadicsomok, mint a Luxemburgi Nagyhercegség, Panama, Ciprus, Szingapúr és Hongkong, simán aláírták azt.

Írország kimaradása azért lehet például fontos, mert a Google és a Facebook teljes európai műveleti központja is régóta Dublinban van, ott pedig a multicégeket érintő kivételes adókedvezmények következtében 2,2-4 százalék között adóztatják csak őket. A tavalyi, Ausztráliában bevezetni tervezett új szabályon, ami a Facebookot egyes hírportáloknak a megosztott hírekért történő fizetését írta elő, viszont tavaly áprilisban már Leo Varadkar volt liberális miniszterelnök is belengette, igaz, eddig ebből semmi sem lett.

Magyarország pedig, egykulcsos, 9 százalékos társasági adójával ugyancsak lefelé lóg ki a tendenciából, a megegyezés után pedig akár adóparadicsom is lehet Orbán Viktor rendszeréből.

Az ötletet Joe Biden amerikai elnök kormányzati emberei még a cornwalli G7-találkozón, június 11-én lengették be, miután Biden tervei szerint mintegy 21 százalékra nőne az amerikai társasági adó is, az ott elővezetett tervből igen korán lett OECD megegyezés most.

Az azonban már ugyancsak kiderült erről, hogy a főleg Párizsban és Londonban székhelyüket tartó pénzügyi szolgáltatók az adóterv első fázisa alól mentességet kapnak. Mindez pedig Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és a franciák közösen érték el, mivel attól féltek, a gazdaságuknak legfontosabb szektort a koronavírus és a brexit után az új adóztatási terv kivégezné.

De egyáltalán mi is ez a javaslat? Korábban itt jártuk körbe! És mit jelentene a globális társasági adó bevezetése a fogyasztókra nézve? Isztin Péter közgazdász elmondja!

NYITÓKÉP: Pixabay

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek