Teljes a balhé az Öt Csillagban, senki nem tudja, hogy Grillo vagy Conte nyeri-e a csatát

Szerző: Techet Péter
2021.07.01. 11:20

Noha Beppe Grillo idén már a volt kormányfőre, Giuseppe Contére hagyta az Öt Csillag Mozgalmat, most mégis kéri azt vissza. Grillo nem ért egyet Conte számos ötletével, ezzel viszont akadályozza, hogy a párt újjászerveződhessen. Grillo több nyílt támadást is intézett a volt miniszterelnök ellen, aki viszont kész otthagyni az egész mozgalmat, és egy új pártot alapítani. Mi zajlik most az Öt Csillagnál?

Teljes a balhé az Öt Csillagban, senki nem tudja, hogy Grillo vagy Conte nyeri-e a csatát

A 2006-ban még mindenellenes mozgalomként létrejött Öt Csillag 2018 óta gyakorlatilag az olasz politika centrumában ül. Noha azóta három különböző színű kormány is volt, a grillóista párt mindegyikben résztvett: 2018 és 2019 között Giuseppe Conte alatt a szélsőjobboldallal, majd ugyanazon Conte alatt a balközéppel, most pedig Mario Draghi kormányában a balközéptől a széljobbig mindenkivel együttműködik.

Conte színrelép

Az, hogy az Öt Csillag elitellenes pártból ilyen könnyen a politikai elit részévé válhatott, sok mindennel magyarázható:

  • egyrészről a pártnak nem volt kidolgozott programja – éppen ezért még azt sem lehetett nagyon eldönteni, hogy jobb- vagy balpopulista alakulat-e –, ami persze megkönnyítette az idomulást is az éppen aktuális szövetségeshez,
  • másrészről a mozgalomalapító Beppe Grillo komikus még csak nem is tagja az Öt Csillagnak (állítólag még mindig a rivális Demokrata Pártban érvényes a tagságija), azaz formálisan kevés befolyása van, még ha a pártnak nem is sikerült mellette (vagy ellene) új vezetőt választani. A jelenlegi pártelnök, Vito Crimo gyakorlatilag súlytalan.

A párt ideológiai összevisszaságára és vezetőnélküliségére jelenthetett volna megoldást, ha – amint arról az Azonnali beszámolt – elindulnak egy progresszív ökopárttá válás felé, és Giuseppe Contét teszik meg új vezetőjüknek. Conte professzor ugyanis nem vonult vissza a politikából, amikor Matteo Renzi, volt kormányfő sikeresen megbuktatta idén, hanem kiállt az Öt Csillag mellett – egyben azt is bejelentette: a német Zöldekhez hasonló EU-párti, zöld, progresszív erőt akarna kreálni a mozgalomból. Noha a grillóistákról az embernek nem azonnal a német Zöldek jutnak az eszébe, azért ez sem teljesen irreális út:

  • a mozgalom szellemi bázisát ugyanis eleve baloldali-anarchista körök adták – maga Grillo is a baloldalról jön –, ennyiben a szellemi háttér még hasonlatos is ahhoz, ahonnan az 1980-as években a német Zöldek megszülettek;
  • a környezetvédelem kérdése – persze erős baloldali gazdaságkritikával társulva – mindig ott volt a grillóisták között;
  • több politikusa is kiállt progresszív ügyek mellett (a párt által delegált jelenlegi agrárminiszter, Stefano Pattuanelli még 2018-ban például azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy az Öt Csillag kötelező menekültkvótával oldaná meg a menekültkérdést, és megvonná azon országok támogatását, amelyek ebben nem akarnak résztvenni).

A párt áramvonalasítása és Conte megjelenése azonban nem ment zökkenőmentesen. A párt radikális szárnyát képviselők fellázadtak, a párton belüli népszavazások lebonyolítására szolgáló Rousseau-honlapot Davide Casaleggio – aki a mozgalmat Grilloval közösen megálmodó, mostanra elhunyt Gianroberto Casaleggio fia – elvette Contééktól, akik pereskedve próbálják legalább az ott tárolt adatokat megszerezni.

Mivel az Öt Csillag hivatalosan nem is párt – azaz párttagsága sincs –, a Rousseau-plattform szolgált a hívek összefogására és összesítésére. Casaleggio viszont a Rousseaut-t éppen egy alternatív politikai projektre akarja használni – bár ennek eszmei alapjai még kuszábbak lennének, mint az Öt Csillagé, mert Casaleggio többek között egy gandhista pártot akarna (jelentsen is ez bármit az olasz kontextusban).

Emellett a pártnak hátat fordított a radikális populista Alessandro di Battista is – ő most a balpopulista Il Fatto Quotidiano napilap publicistája –, de legalább nem szított lázadást, holott Draghi kormányfővé választásakor még az is felmerült.

Grillo nekimegy Conténak

A mozgalom körüli viharokat elcsendesíteni látszott, hogy Beppe Grillo maga is Contére akarhatta hagyni az Öt Csillagot – Grillo kezdetben egyetértett a zöldpárti fordulattal, és azzal, hogy gyakorlatilag a még mindig népszerű egykori kormányfő pártja legyen az Öt Csillag.

Ennek az idillnek azonban hamar vége lett, és jelenleg teljes háború zajlik Conte és Grillo között.

Ennek egyik oka lehet az is, hogy Grillo érezhette: már eleve nem övé a mozgalom. Ez megmutatkozott akkor is, amikor a mozgalom legtöbb politikusa elhatárolódott a komikustól, mert az egy videóban szó szerint őrjöngve védte a nemi erőszakkal megvádolt fiát. (Amint arról az Azonnali írt: egy milánói egyetemistalány azt állítja, hogy Beppe Grillo fia többedmagával a komikus szardíniai villájában leitatta és megerőszakolta volna. Grillo szerint csak hülyéskedésről volt szó – és felajánlotta, hogy fia helyett ő ítéljék akkor inkább el –, de a mozgalom megszólaló politikusai mind elítélték, hogy Grillo relativizálni akarta a nemi erőszak vádját, és az áldozatot hibáztatta.)

Június elején gyorsultak fel az események.

Grillo gyakorlatilag visszavonulót fújt – mármint a saját visszavonulásának tekintetében,

és Contével szemben elsődleges és több hatalmat akart a mozgalomban. A komikus múlt héten a grillóista képviselők és szenátorok előtt lépett fel – valódi Grillo-showról volt szó, ahol a politikus önkivületi állapotban ordibált, zokogott, fenyegetőzött, ahogy azt színházi fellépésein is szokta. Az itteni produkciója nem szólt másról, mint Conte totális betámadásáról. Azt mondta, hogy Conte javaslata – amivel kitessékelné őt a napi politikából – „seggfejt” csinálna belőle:

„De én nem a mozgalom seggfeje, hanem garanciája vagyok”

Grillo szerint nem ő van ráutalva Contére, hanem Conte őrá – azaz bármikor kipöccintheti a volt kormányfőt, ha úgy hozza a kedve. Grillo szerint Conte javaslatai – amelyek alapján az Öt Csillag végre egy szervezetileg és programjában is normális párttá válna – elfogadhatatlanok – holott pár héttel korábban még Grillo is támogatta azokat –, azaz „Conte nem érti, mi az, hogy mozgalom”. Igaz, Grillo se mondta el, mi is az, de szerinte az Öt Csillag nem lehet egy normális párt.

Grillo szerint ő egy hatalmas látnok, vizionárius, és az Öt Csillagnak most is egy ilyen tehetségre van szüksége, nem egy jogászprofesszorra. Odaszúrt Conténak, aki szerinte „nem ismeri az utca a világát”, és azt mondta: a volt miniszterelnöknek „még sokat kell tanulnia”.

A gyerekek lázadása az apa ellen

A vita lényege az, hogy jelenleg zajlik az Öt Csillag alapszabályának kidolgozása, amely bevezetné a „politikai főnök” (capo politico) titulusát. Ez nem feltétlenül az elnököt jelenti, hanem gyakorlatilag az új vezért – Grillo szerint azonban ez a titulus eleve őt illeti. Grillo azt állította, hogy Conte átverte őt, mert eleve kihagyta volna az alapszabályból, amit elkészített. A komikusnak az a problémája, hogy az új alapszabály szerint őt az egyes döntések kapcsán pusztán „informálni”, „meghallgatni” kell –

erre kelt ki magából Grillo, hogy „és ez mit is jelent, kedves ügyvéd úr?”

Neki az a javaslata, hogy mindenről ketten – Grillo és Conte – közösen döntsenek, de a végső szót a tagság mondhassa ki. Utóbbit azonban nehezíti, hogy – amint feljebb írtuk – Davide Casaleggio magával vitte a párt népszavazásos platformját és a hívek listáját.

Conte se hagyta szó nélkül Grillo múlt heti támadásait, és a héten megüzente neki: döntsön, hogy „jólelkű szülő” (genitore generoso) vagy „uralkodó apa” (padre padrone) akar-e lenni – ha utóbbi, akkor Conte ezt meg akarja akadályozni. A politikus ugyanis azt szeretné, hogy – maradva a családias hasonlatoknál –

Grillo megkaphatja a szülőknek kijáró tiszteletet – elvégre ő „szülte” a mozgalmat –, de a grilloisták már „felnőttek”, azaz engedje őket szabad útjukra.

Conte a mozgalmat választás elé állította: vagy megkapja a teljes hatalmat, vagy ő nem vállalja, arrivederci. Ahogy mondta: nem akar dekoráció lenni Grillo oldalán. Mindazonáltal azt mondta: nem várja el Grillótól, hogy a múlt heti őrjöngéséért elnézést kérjen. „Szerencsére értem az iróniát” – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Nyílt háború, lehetséges pártszakadás

Grillo erre még inkább bevadult, és kedden a blogján közzétett egy nyílt hadüzenetet Conte ellen. Itt azt állítja: a mozgalom számos politikusa úgy viselkedik, mintha drogos lenne, és abban hisz, hogy majd Conte minden problémát megold. Grillo szerint azonban Conte semmilyen problémának nem a megoldása – inkább azok tünete.

Grillo egyértelműen kijelentette: „Sajnálom, de Conte semmilyen problémát nem tud megoldani, mert nincs víziója és vezetési képessége.”

Majd megüzente az egész mozgalomnak: „remélem, hogy ti is megértették ezt”.

Grillo szerint elfogadhatatlan, hogy a bázisdemokratikus alapokon létrejött Öt Csillagnak Conte egy olyan alapszabályt akar adni, ami őt a 17. századra – azaz az abszolutizmusra – emlékezteti. Grillo javaslata az, hogy az egész alapszabályt bázisdemokratikusan írja újra a tagság. Azt persze ő is elismeri, hogy ehhez vissza kéne szerezni a Rousseau-plattformot. Grillo azt állítja: beszélt Casaleggioval, aki hajlandó visszaadni egy szavazás erejéig a honlapot. Ha ez igaz, akkor az azt is jelenti, hogy Grillo a lázadó Casaleggióval szövetkezik. Grillonak jól jöhet a Rousseau-plattform, ha komolyan gondolja a lázadást Conte ellen.

Grillo javaslatát azonban a mozgalom több politikusa is elveti. A teljesen lényegtelen hivatalos pártelnök, Vito Crimi azt mondta: nem fogja hagyni, hogy a Rousseau-n bármilyen szavazás történjék – igaz, nem sokakat érdekel, hogy Crimi mit hagy vagy nem hagy. Grillo erre megfenyegette Crimit: „Vagy engeded a szavazást, vagy te leszel személyesen felelős a következményekért” – bár egyelőre nem tudni, hogy Grillo mire készül.

A párt több politikusa is jelezte: adatvédelmi okokból se lehet többet a Rousseau-t használni, még ha Casaleggio vissza is adná azt a pártnak. Sőt, a párt legfelsőbb testülete – a Garancia Bizottság – arra is kész lehet, hogy amennyiben Grillo bármilyen népszavazást lebonyolít a Rousseau-n, akkor minden jogától megfosztják. Erre az Öt Csillag szabályzatának 8. pontja már most is lehetőséget ad. A Garancia Bizottság arra is hajlandó, hogy visszalép –

ezzel teljes anarchiába és vezetőnélküliségbe süllyedne a mozgalom. A bizottság abban bízik, hogy egy ilyen helyzetből Conte tudna aztán győztesen kijönni.

Jelenleg tehát teljes a káosz a pártban. Miközben a politikusok többsége Conte mellett van, Grillo láthatóan a régi bázisdemokratikus eszközöket akarja mozgósítani. Ha azonban tényleg megrendez egy szavazást úgy az alapszabályról, hogy azt a párt nem kérte tőle, az végső esetben szakadáshoz is vezethet: ezzel egy külön Grillo- és egy külön Conte-párt jönne létre. A belső helyzetet mutatja, hogy Roberto Rossini, grilloista politikus egy belső chatben azt írta:

„Gyerekek, ennek vége, a teljes őrületben vagyunk.”

Miközben több vezető politikus – többek között a már említett Pattuanelli – Conte mellett van, Grillonak is vannak hívei, ráadásul a párt két legfontosabb politikusa – Luigi Di Maio külügyminiszter és Roberto Fico parlamenti elnök – nem döntötte el, ki mellé álljon a csatában. Olasz sajtóinformációk szerint

Conte jövő hétfőn végleg otthagyhatja az Öt Csillagot

– és a hozzá lojális többséggel egy új mozgalmat szervezhet. Többen is azt állítják: Conte megelégelte az együttműködést Grillóval, már nem bízik egy közös projektben. Azaz vagy megszervezi a saját pártját – vagy végleg bedobja a törölközőt és otthagyja a politikát.

NYITÓKÉP: Ötcsillagos zászló / Beppe Grillo, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek