Kiszabadul a börtönből Amerika egykori kedvelt humoristája, Bill Cosby

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.30. 20:07

A Pennsylvaniai Legfelsőbb Bíróság szerint nem is lehetett volna szexuális zaklatásért vádat emelni a komikus ellen, így szabadon kell engedni.

Kiszabadul a börtönből Amerika egykori kedvelt humoristája, Bill Cosby

Bill Cosby sok-sok amerikait nevettetett meg pályafutása során: az 1937-ben született Cosby stand-up humoristaként kezdte pályafutását az 1960-a években, a legismertebb alkotása színészként pedig a két évadot megélt sitcom, az 1969 és 1971 között futott Bill Cosby Show volt, ahol Cosby egy középiskolai testnevelőtanárt alakított.

Később is televíziós és szórakoztató műsorokban tűnt fel – karrierjét az törte ketté, hogy

a 2010-es évek közepétől szexuális zaklatási botrányokba keveredett: az évek során több, mint hatvan nő vádolta meg Cosbyt.

A humoristát 2018-ban egy pennsylvaniai bíróság tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte azért, mert bűnösnek találták egy 2004-re datálható ügyben, amikor is a vádak szerint Cosby az egykori kosárlabdázót, Andrea Constandot bedrogozta és molesztálta.

Elítélését sokan a Harvey Weinstein filmproducer szexuális zaklatási botrányai nyomán létrejövő #metoo-mozgalom egyik meghatározó pontjaként aposztrofálták.

Cosby tehát azóta Philadelphia-közeli börtönben töltötte a napjait – záros határidőn belül azonban szabadulhat. A Pennsylvaniai Legfelsőbb Bíróság ugyanis talált egy olyan, Andrea Constandot képviselő korábbi ügyésszel történt megállapodást, ami alapján vád alá sem lehetett volna vonni a színész-humoristát. Továbbá a legfelsőbb bíróság határozatában az is szerepel, hogy a konkrét ügyhöz nem kapcsolódó vallomások negatívan befolyásolták a 2018-ban véget ért bírósági tárgyalást.

A legfelsőbb bíróság tehát nem azt állapította meg, hogy Cosby nem bűnös Andrea Constand molesztálása ügyében, hanem azt, hogy maga az ügy olyan szabálytalanságokat tartalmazott, ami alapján szabadon kell őt engedni.

Bill Cosby így 83 éves korában szabadul a börtönből.

NYITÓKÉP: Penn State / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek