Így készült és ilyen lett: itt az új Azonnali!

2021.06.30. 00:20

Számunkra is szinte hihetetlen, de kész: itt a friss és ropogós, új Azonnali. Mutatjuk, hogyan készült, és hogyan használd!

Így készült és ilyen lett: itt az új Azonnali!

Szép az, ami érdek nélkül tetszik

– szól a német filozófusnak, Immanuel Kantnak tulajdonított mondás. Itt van hát, amire mi, az Azonnali újságírói és munkatársai (meg persze remélhetőleg titkon olvasóink is) olyan régen vártunk: főnixként támad fel hamvaiból az új Azonnali. Ha hallgatunk Kantra, az új Azonnali persze nekünk sosem lehet eléggé vagy igazán szép: természetesen a szerkesztőség minden tagjának elemi érdeke fűződik ahhoz, hogy az új Azonnali jól működjön – vagy legalább működjön.

Amiben pedig csak reménykedni merünk, hogy nektek, olvasóknak tetszik majd – vagy legalább megszokjátok.

Ebben a cikkben egyrészt szeretnénk bepillantást engedni az olvasóknak abba a hosszú, nehézségektől sem mentes folyamatba, ami a dizájnváltást, és annak a terméknek a megszületését, amit most olvastok, megelőzte. Másrészt mutatjuk, mik szerintünk az új Azonnali legjobb funkciói a régi oldalunkhoz képest.

De ki felelős ezért?

Az Azonnalinak azt a formáját, amit most láttok, Bukovics Martin és Bakó Bea főszerkesztők álmodták meg, Vitárius Bence UX-designer kollégánk tervezte és rajzolta, és a szombathelyi Design2Code fejlesztette le, az új logónk pedig Papp Zsófia grafikus munkája. Én, Szűcs Donát operatív vezetőként egyfajta projektmenedzseri szerepben próbáltam koordinálni a megújulás előrehaladását, a fejlesztők és az újságíróink közötti kommunikációt – néha több, néha kevesebb sikerrel.

Kelemen Imola, az Azonnali CEO-jának féltő noszogatása és a fejlesztés folyamatának olajozása nélkül pedig valószínűleg csak jövő ilyenkorra lett volna kész az új Azonnali. Az Azonnali újságírói pedig az új szerkesztőségi rendszerünk és az oldal tesztelési folyamatban vettek részt intenzíven.

Hogyan készült, miért ilyen lett?

Kisebb-nagyobb megszakításokkal, több mint egy év alatt, amiben voltak könnyebb és nehezebb időszakok. Egy online újság fejlesztése azért is nehéz dolog, mert ez nem egy statikus, hanem még az internet világához képest is egy igencsak dinamikus valami: naponta sok cikk jelenik meg rajta, a címlap értelemszerűen többször változik. Mi az Azonnalinál azt gondoltuk, hogy a címlapunk akkor fog jól működni, ha

  • moduláris, variálható, jól testreszabható az újságíróknak;
  • áttekinthető, könnyen kezelhető az olvasóknak;
  • sokféle tartalmat (podcastokat, fotóriportokat, írott anyagokat) tudunk szépen mutatni rajta;
  • és jól elkülöníti a véleménycikkeket a ténycikkektől.

Azt reméljük, hogy az új Azonnali szerintetek is ilyen. A fenti követelményeknek ugyanis a korábbi, blogszerű Azonnali már nem felel meg, eljárt fölötte a kor.

Most akkor minden más lesz?

Nem! Az újságíróink, az állandó szerzőink, az igazán közép-európai tartalom, a podcastok, a szigorúan szerkesztett, sokszínű véleménycikkek ugyanúgy maradnak. Az új dizájntól csak annyit remélünk, hogy azokat a képességeket, nézőpontokat, kérdéseket és válaszokat, amik az Azonnaliban és a környékünkön eddig is megvoltak, most már rendesen, 21. századi köntösben tudjuk nektek megmutatni.

Ami viszont fontos: az új Azonnali egészen biztosan nem tökéletes még. A finomhangolásban pedig rátok, olvasókra is számítunk: minden visszajelzést, esetleges hibát, bosszantó dolgot, amit észrevesztek, jelezzétek nekünk a hello@azonnali.hu-n! 

De miért lesz jobb nekem, olvasónak?

Egy rögtönzött és korántsem kimerítő Azonnali-listában próbáljuk mutatni.

  • Normális szerzői oldalak
  • Külön véleményblokkok
  • Teljesen világosan különváló vélemény- és ténycikkek
  • Kereső és címkék
  • Kvázi-rovatok

Szóval így: szépen, csendben megújultunk, készen az előválasztási kampányra, a német szövetségi választásokra, 2022-re, a koronavírus negyedik, ötödik, ötvenedik hullámára, és bármire, amiről úgy gondoljuk, hogy az olvasóinkat érdekelheti.

Most már 21. századi köntösben.

NYITÓKÉP: A végleges tervek a főbb oldalakra / Azonnali-screenshot

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek