Az LMP társelnöke mögé áll be a Jobbik Nagykátán

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.30. 15:37

Eddig Schmuck Erzsébet számára elég simának néz ki az előválasztás: a hatpárti szövetségből egyedül a Momentum nem támogatja, ellene pedig csak az Új Alternatíva párt jelöltje indul.

Az LMP társelnöke mögé áll be a Jobbik Nagykátán

„Ha dr. Schmuck Erzsébet nyer, az nem csak a kormányváltáshoz visz közelebb, de a térségben élőknek helytartó helyett végre valódi képviselőjük lesz a parlamentben” – írja Facebook-posztjában Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, így indokolva, hogy az előválasztáson pártja miért áll be az LMP társelnöke mögé a Pest megye 9-es, nagykátai körzetében.

Ezzel Schmuck Erzsébet szinte már a szájában érezheti a győzelem ízét, ugyanis már eddig is széles koalíció állt be mögé: az őt indító LMP mellett támogatja jelöltségét az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, és most már a Jobbik is.

Azaz a hatpárti szövetségből egyedül a Momentum nem állt be Schmuck Erzsébet mögé,

ők még nem neveztek meg jelöltet a körzetben.

Az LMP társelnökének egyetlen kihívója így eddig a korrupciómentességet és az új politikai kultúra megteremtését célzó, 2019-ben alapított Új Alternatíva Párt elnöke, Ujhelyi Sándor.

Maga a nagykátai körzet egyébként, ha előreláthatóan nehezen is, de nyerhető lenne az ellenzéknek 2022-ben:

mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Czerván György nyert itt, de míg az előbbi esetben még 30,57 százalékponttal verte a mögötte befutó szocialista jelöltet, addig 2018-ban már csak 16,79 százalékponttal a jobbikost.

A hatpárti összefogás szempontjából releváns jelöltek összefogás nélkül 2014-ben 2,84 százalékponttal, 2018-ban pedig 6,35 százalékponttal szereztek összesen kevesebbet, mint a fideszes Czerván György. A Republikon Intézet szerint emiatt a Nagykáta székhelyű választókörzet az immáron összefogott ellenzék számára a nehezen nyerhető körzetek közé tartozik, de egy jó kampánnyal ez a hátrány még akár meg is fordítható.

Schmuck Erzsébet maga egyébként 2014-ben és 2018-ban sem itt, hanem a budapesti 14-es körzetben indult: az Azonnalinak adott interjújában a váltást azzal indokolta, hogy szereti a kihívásokat, illetve

„azért ott indulok, mert nagykátai vagyok, nem egy »gyütt-ment«, akit csak oda ejtőernyőztek”.

Az interjúban azt is elmondta az LMP-társelnök, hogy szerinte a fideszes Czerván György is komoly ellenfélként tekint rá.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Jobbik korábbi megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy „a legátfogóbb megállapodást” egymás előválasztási jelöltjeinek támogatásáról pártjuk pont az LMP-vel kötötte, ami eddig nem igazán látszik beigazolódni:

Jakab Péterék összesen eddig 3 körzetben álltak be az LMP jelöltjei mögé

– még korábban jelezték, hogy Budapest 1-es választókörzetében az inkumbens Csárdi Antalt támogatják, de rajta kívül még Schmuck Erzsébet elődje, a korábbi társelnök Demeter Márta és Ungár Péter is élvezi a Jobbik támogatását. Most ehhez a listához csatlakozik Schmuck Erzsébet is. Ezzel szemben a DK-s jelölteket 15, a momentumosokat meg 10 helyen támogatják Jakab Péterék.

A Jobbik támogatása a gyakorlatban egyébként azt jelenti, hogy egyedi megbeszélés kérdése lesz az, hogy a támogatott jelöltek kampányához hozzá fognak-e járulni aktivistákkal, valamint vezető politikusok látogatásával.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Schmuck Erzsébet / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek