Az oroszok állítják: az indiai variáns ellen is véd a Szputnyik-vakcina

2021.06.29. 17:27

Ugyan valamelyest csökken a hatékonysága a deltának nevezett indiai variáns ellen, de a vakcinát gyártó cég szerint ez még nem szignifikáns.

Az oroszok állítják: az indiai variáns ellen is véd a Szputnyik-vakcina

Míg az eredeti, vuhani szekvencia ellen 92,

a korábban indiai variánsnak nevezett, de a WHO által a sajtóval átnevezni szándékozott delta koronavírus-variáns ellen 90 százalékban hatékony az orosz Szputnyik V-vakcina

tudósít róla a TASS orosz hírügynökség.

A hírt Denisz Logunov, az orosz vakcinát előállító Gamaleja Intézet igazgatóhelyettese jelentette be egy sajtótájékoztatón. A vakcinájuk delta variáns elleni hatékonyságát orvosi és oltási nyilvántartások alapján számolták ki, így jött ki a 90 százalékos hatékonyság. Az eredményt még tanulmányként nem publikálták, így az adatokat mások még nem ellenőrizték.

A sajtótájékoztatón Logunov azt is elmondta, hogy ugyan a szer az Indiából származó variáns ellen nem annyira hatékony, mint az eredeti, vuhani vírus ellen, de

a 2,6 százalékpontos különbség nem szignifikáns,

és emiatt továbbra is optimisták a vakcinájuk hatékonyságát illetően – véli Luganov.

Kikerülheti az immunitást, de inkább a nem oltottakat fertőzi a delta variáns

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a vírus mutálódása természetes folyamat, hiszen amikor egy sejtet megfertőz egy vírus, utána a vírus sokszorosítja önmagát, azonban előfordulhat, hogy a sokszorosítás folyamán nem tökéletesen megy végbe a folyamat, így pedig az eredeti vírustól eltérő variánsok jöhetnek létre.

Az először Indiában felfedezett delta variáns esetén két nagyobb eltérés figyelhető meg az eredeti, vuhani vírus tüskefehérjéjével szemben, ugyanakkor hiába nevezik sokan emiatt dupla mutánsnak,

a legtöbb vakcina ugyanúgy hatásos a koronavírus különböző variánsai ellen,

és leginkább csak a média fújta fel a variánsok körüli veszélyt. (Erről bővebben itt írtunk korábban.)

A legtöbb országban a különböző variánsok miatt erőre kapott járványok következtében leginkább oltatlanokat fertőzi meg a vírus, azonban ha valakit beoltottak és megfertőződne, a súlyos megbetegedést még így is elkerüli – azaz ahogy Kunetz Zsombor fogalmazott az Azonnalinak: a vakcina a fő célját, tehát a kórházi ellátórendszer leterhelésének csökkentését elérte.

Az orosz vakcinával az Európai Unióban Magyarországon kívül jelenleg csak Szlovákiában oltanak, mivel a legtöbb tagállam kivár, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi-e a Szputnyik használatát – bár mint korábban írtunk róla, a tagállamok hatóságai nem sértenek uniós jogot, ha saját maguk engedélyeznek bizonyos típusú vakcinákat; az EMA-nak ugyanis csak bizonyos fajta gyógyszerekre van kizárólagos engedélyezési jogköre, ami a koronavírus elleni vakcinák esetén az mRNS-alapú vakcinákra vonatkozik.

Ennek ellenére lassan halad a Szputnyik engedélyeztetése: ugyan május 10-én az EMA és az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megkezdte a vakcina közös vizsgálatát, azonban a Reuters információ szerint biztos, hogy késni fog az orosz szer engedélyeztetése, mivel a június 10-i határidőig az orosz gyártó nem minden dokumentumot nyújtott be az EMA-nak. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó forrás szerint emiatt

leghamarabb szeptemberre, de leginkább év végére várható, hogy az EMA zöld utat ad Szputnyik használatának.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek