Orbánék pont a szexoktatás kapcsán kezdtek el hinni az otthoni oktatásban?

2021.06.28. 08:10

A törvény inkább a melegekről értelmesen beszélő civil szervezeteket tiltaná ki az iskolákból azzal, hogy nem veszi őket nyilvántartásba. Érdekes módon hit- és erkölcstan kérdésében nem volt ennyire barátja a kormány az iskolán kívüli oktatásnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az elmondása szerint a „homoszexuális fickókat” elég sajátos módon, a házasságból, öröklésből és egy sor fontos intézményből történő kirekesztésükkel és a hozzá közel álló médiumok rendszeres homofób indulatkeltésének a – legnagyobb jóindulattal is – hallgatólagos támogatásával védő Orbán Viktor érdekes dologgal kezdte magyarázni, miért kellett a pedofilok szigorúbb büntetéséhez törvényt hozni arról is, hogy nehezebb legyen a diákoknak bármit is oktatni a melegekről.

Nevezetesen azt kezdte hangsúlyozni, hogy a szexuális nevelés kizárólag a szülőnek a dolga. Bár

abban, amit elmond, érzek egy frusztrált szülőt, aki attól félti gyermekei előtti megkopott tekintélyét, hogy a méhecskékről és a virágokról előadott középszerű prezentációja egy fokkal szakszerűbb konkurenciát kap az iskolában,

a törvény sem ezt írja és eddig valahogy nem ezt képviselte a Fidesz sem.

Melegekről beszélni nem szexedukáció

A vitatott törvényi részek alapvetően két dolgot tartalmaznak:

+ 18 éven aluliaknak tilos a homoszexualitást „népszerűsíteni” – jelentsen ez akármit is.

+ Illetve állami nyilvántartásba vétellel korlátozzák, hogy kik tarthatnak – többek között – szexuális nevelést.

Ez előbbi azzal egészül ki, hogy a nemátalakításról nem lehet 18 alatt beszélni, ami egy külföldön létező probléma – túl korai nemátalakító műtétek engedélyezése – struccpolitikaszerű megoldása, ráadásul a transzneműek elfogadásáról a szülőknek is lenne mit tanítani.

A homoszexualitás népszerűsítését pedig nehéz egyáltalán definiálni, mivel a nemi orientációnkat nem mi választjuk meg. Az ilyen megfoghatatlan dolgokat általában nem is lehet betartatni, szerintem maximum furkósbotnak lesz néha jó.

A második része viszont már sokkal egyértelműbb és világosabb, hogy miért káros. Először is a törvény ebben nem azt írja, hogy ez a szülők feladata, hanem a pedagógusoké, iskolai egészségügyi szakembereké és azoké, akiknek az állam erre engedélyt ad. Hogy ez mire lesz jó, az elég világos. Szinte biztos és a kormányközeli véleményformálók nem is titkolják, hogy a Melegség és megismerés és ehhez hasonló projekteket akarják kitiltani az osztályfőnöki órákról és egyéb iskolai foglalkozásokról, holott óriási szükség lenne a munkájukra.

Azért is furcsa, hogy Orbán a szexualitás otthoni nevelésével érvel, mert az ilyen jellegű oktatás nem a szexről szól.

 

Két éve elmentem megnézni egy ilyen szegedi bemutató órát. Akkor még csak a helyi kormánymédia és a Mi Hazánk kerített köré műbalhét. De bármekkora nemzetvesztő armageddont szerettek volna beleláttatni köré, nem történt más, mint hús-vér LMBT+ emberek elmesélték a történeteiket (a szüleik hogy fogadták, hogy melegek, mit szólt hozzá a környezetük, mikor jöttek rá, stb.), majd válaszoltak a diákok kérdéseire.

Ennyi, de annál hasznosabb annak érdekében, hogy ne kelljen ma is diákoknak a melegségük miatt szóbeli és fizikai bántalmazást elszenvedniük. Most pedig egyáltalán nem is titkolva ezeket akarják kitiltani az iskolákból, ami nagyon ártalmas és gonosz dolog.

De akkor már beszéljünk a szexről is

De ha már Orbán azzal érvel, hogy „a szexualitás nehéz és bonyolult kérdéskörével” a szülőknek kell megismertetnie a fiatalokat, térjünk ki erre is! Mondjuk használhatott volna rá pozitívabb jelzőket is, örülök, hogy nem a kopuláció szót használta, de hagyom a frusztrált szülős képet.

Nos, először is az iskolán kívüli oktatás nagy pártolása korábban nem látszott a Fidesz-kormányon. Például amikor a kötelező hit- vagy erkölcstan oktatást úgy erőltették be az iskolapadokba, hogy

az egyházak sem örültek neki, mert nehéz is volt megszervezni és le is morzsolta a plébániai közösségek egy részét.

De oké, higgyük el, hogy a Fidesz nem csak kapkodásszerű random bulshitekkel igyekszik törvényeket magyarázni, hanem hirtelen fontos lett számukra, hogy apró töredékekben felvillantsák nekünk, milyen lenne, ha az elmúlt évtizedben a polgári Magyarországot tényleg megpróbálták volna felépíteni, ahol önálló öntudatos polgárok szabadon tudják és akarják például a gyereküket nevelni otthon.

Nos, nem vagyok benne biztos, hogy ezt a szexuális nevelésnél kell elkezdeni. Mert bár én ebben a fajta szabadságban nagyon hiszek és elvben viszolygok attól, hogy az állam tanítson minket szépre és jóra, mégis látni kell, hogy ma Magyarországon a szexedukációval nem állunk jól. A szülők nagyon jelentős része nem tudja jól csinálni és bár az iskolákban ugyanúgy világszerte probléma, hogy a diákoknak tényszerűen rossz információkat tanítanak, elvileg ott könnyebb lenne ezen központilag segíteni.

Aztán igen, el lehetne érni egy olyan társadalmat, ahol jobban lehet arra alapozni a polgári önnállóságra például otthoni oktatás terén is – sajnos ennek minden nehézsége és ordító különbségei nagyon jól kiütköztek a távoktatás alatt –, csak hát azt nem lehet egyik hónapról a másikra elvárni, ahhoz sok éven át tartó szerves fejlődésre van szükség.

Úristen, majdnem azt írtam, érzékenyítésre.

Olvass még Tarnay Kristóf Ábeltől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől
Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek