Elbuktak Le Penék, a Macron-párt összeomlott

Szerző: Techet Péter
2021.06.27. 22:05

Egyetlen francia régió vezetését se szerezte meg a Nemzeti Tömörülés a francia helyhatósági választások második fordulójában. Az egyértelmű nyertes a jobbközép, Emmanuel Macron pártja már az első fordulóban elvérzett.

Elbuktak Le Penék, a Macron-párt összeomlott

Amint arról az Azonnali beszámolt: a múlt heti vasárnapi helyhatósági választásokon

+ egyrészről visszaesett

a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés, amely rosszabbul szerepelt, mint hat éve.

A pártnak csak egyetlen régióban, a délfrancia Provence-ban jött össze az első hely (de kevesebb szavazattal, mint hat éve);

+ másrészről Macron pártja összesen 11 százalékot szerezve csak az ötödik helyre tudott befutni.

A választások legnagyobb nyertese tehát a jobbközép volt, de megmutatkozott: legalábbis azon öt régióban, ahol eddig is a baloldal adta a régióelnököt, a baloldal első tudott maradni.

A második fordulóban a legnagyobb figyelem Provence-re összpontosult, mert ott a lepenista jelölt, az olasz bevándorló családból származó Thierry Mariani elsőnek futott be, és két másik széljobbos jelölt szavazataira is számíthatott a második fordulóra.

A lepenista előretörés azonban elmaradt:

miután a balközép visszalépett a jobbközép javára, a jobbközép tábor jelöltje, Renaud Muselier egyértelmű vereséget mért a Le Pen-pártra. Muselier 57 százalékot, míg Mariani csak 43 százalékot szerzett. Ez nagyobb győzelem, mint amit 2015-ben az akkori jobbközép jelölt, Christian Estrosi elért az akkori lepenista jelölttel, Marion Maréchal Le Pennel szemben.

EGYETLEN RÉGIÓBAN, PROVENCE-BEN VOLT LEGALÁBB MATEMATIKAI ESÉLYE A LE PEN-PÁRTNAK A SIKERRE. THIERRY MARIANI (KÉPEN) AZONBAN NAGYOBB ARÁNYBAN KAPOTT KI A JOBBKÖZÉPPEL SZEMBEN, MINT MARINE LE PEN UNOKAHÚGA HAT ÉVE. FOTÓ: TM / FB
Szintén örülhetett a baloldal vasárnap este:

mind az öt régióban – Új Aquitaine-ben, Occitanie-ban, Bretagne-ban, Centrum-Loire-völgyében és Bourgogne-Franche-Comtéban – megtartotta az első helyét és ezzel a régiók vezetését. A jobboldal is megőrizte pozícióját: a többi hét régió elnökét a jobbközép – a Republikánusok, a Szabadok, vagy a Függetlenek és Demokraták Uniója – adja. Korzikában pedig a bonapartista jelöltet legyőzték a helyi autonómisták.

A Macron-párt a második fordulóban már sehol sem volt versenyben, azaz

a regionális választásokon – a Macron-párt teljes összeomlásával és a Le Pen-párt gyengülésével – éppen azon két párt szorult vissza, amelynek jelöltjeit esélyesnek tartják a jövő tavaszi államfőválasztásokon.

A jobbközép sikeres szereplése miatt azonban különösen Xavier Bertrand – akit idén is nagy többséggel a lille-i Felső-Franciaországban régióelnökké választottak – ütheti ki Macront vagy Le Pent jövőre a második fordulós továbbjutástól. Ehhez persze nagy jobbközép egység kell. Jelenleg azonban még többen is szeretnének a jobbközépen államfő-jelöltek lenni – köztük két másik, most vasárnap sikeres régióelnök: a párizsi Valérie Pécresse és a lyoni Laurent Wauquiez.

A baloldalnak pedig a jelenlegi választás azt üzeni, hogy csak egységesen tudhat egyáltalán eséllyel indulni jövő tavasszal. Teljes egység azonban eleve csak a szocialisták, zöldek, kommunisták és radikálisok között képzelhető el, mert a nacionál-kommunista Jean-Luc Mélenchon – hiába szerepelt le az ő pártja is a mostani regionális választáson – bizonyosan elindul.

NYITÓKÉP: Macron és Le Pen elnökválasztási plakátjai 2017-ben / La Repubblica, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek