Vissza a nagyszínpadra

Balogh Gábor

Szerző:
Balogh Gábor

2021.06.25. 08:30

Raktározzuk el jól a lelkünkben az elmúlt napok eufóriáját. Ilyen csodát jó ideig nem fogunk újra átélni. És éppen ez a legfontosabb, egyben legörömtelibb tanulság, amelyet levonhatunk a válogatott Eb-szerepléséből.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A 2016-os kontinenstornára való kijutásunkat kitörő örömmel ünnepeltük, hiszen előtte negyven éven át nem sikerült kvalifikálni magunkat Európa legjobbjai közé. A részvétel már önmagában akkora szenzációnak számított, hogy érdemi elvárásokat a legtöbben nem is támasztottunk a csapattal szemben. A nyolcaddöntőbe kerülés pedig egyenesen a tündérmesék birodalmába repített minket, ahonnan ugyan nem volt kellemes visszazuhanni a szürke valóságba – de már a rövid kirándulást is a sorstól kapott váratlan ajándékként éltük meg.

Az idei Európa-bajnoksági részvételt kiharcoló, Izland elleni győzelem a lehető legjobbkor jött a karanténos-járványos novemberi depresszióban. Amikor kiderült, hogy az UEFA abszurd szabályainak köszönhetően behajítottak minket egy csoportba az aktuális és az előző világbajnokkal, illetve az Eb-címvédővel, a vérmes remények szertefoszlottak. A maximális elvárás a tisztes helytállás lehetett, sok társaságban születtek „ha egy pontot szerzünk…” kezdetű, azóta boldogan megbánt fogadkozások.

Merthogy szereztünk. Kettőt is. És te Jóisten, hogyan! Majdnem végig pariban a portugálokkal, ikszelve a franciákkal és a németekkel. Ha valamire illik a „legszebb álmainkban sem” közhely, hát erre tökéletesen. Az utolsó meccs utolsó negyedórája keserves csalódás volt ugyan, de

ennek a csapatnak az értékét nem a magyar búcsúkönnyek, hanem a német örömkönnyek mutatják meg igazán. Az, hogy Németország önfeledten ünnepel egy Magyarországgal játszott döntetlent.

De nem csak az eredményekről van szó. Sőt, elsősorban nem azokról.

Amikor gyerekkoromban apámmal néztük a tévében a kilencvenes évek nagy tornáit, ámulattal figyeltük a sztárok játékát. Egy-egy halálpontos átadás, merész beívelés, szemtelen cselezgetés vagy precíz gólpassz után gyakran csattant fel keserűen: „Na, ilyet a magyaroktól nem látsz!” Igen, mi ebben nőttünk fel. Hogy van a komoly csapatok, a komoly focisták, a komoly játék világa – és vagyunk mi, magyarok. És ebbe a komoly világba mi az üveg túloldaláról tekinthetünk csak be.

Már irigykedni is lassan elfelejtettünk, hiszen természetes adottságnak tekintettük, hogy mi nem vagyunk ott. Nincs ott helyünk.

Minket arra nevelt a magyar foci, hogy komolytalanok vagyunk. És a mögöttünk álló nyolc nap legfontosabb eredménye, hogy ez megváltozott. Ez a csapat nem helytállt, nem böcsülettel szenvedett, nem hősi halált halt – játszott. Nemcsak a góloktól kerültem eufórikus hangulatba, hanem akkor is, amikor azokat a megmozdulásokat, megoldásokat láttam tőlük, amelyek azokon a gyerekkori nyári estéken a televízió előtt olyan elérhetetlen messzeségben voltak.

A nagy futballfesztiválokra évtizedeken át el se jutottunk. Most volt két egymást követő, remekül sikerült kisszínpados fellépésünk. A következő a nagyszínpadon lesz. Egyelőre még csak a délutáni matinésávban – de már a komoly bandák között. És éppen ezért nem lesz már csoda és népünnepély, ha legközelebb is ott leszünk.

Mostantól ez a természetes, mostantól akár már elvárásaink is lehetnek.

És ebben bizony benne van annak a kockázata is, hogy nem élünk át ilyen földöntúli pillanatokat, esetleg csalódunk is, hiszen, aki állt már a siker kapujában, annak legközelebb már nem csak a részvétel a fontos. Dehát ez a méltóság ára. Ezt kaptuk vissza a fiúktól. Hála és köszönet érte! Az éjjel véget ért. Varázslatos éjszaka volt, amelynek éppen az a jutalma, hogy kiléphetünk a napfényre. Ha úgy focizunk, mint ezen az Eb-n, itt sem vallunk szégyent.

A szerző Bencsik Jánosnak, a Polgári Válasz országgyűlési képviselőjének kommunikációs tanácsadója, az Azonnalin hetente jelentkezik véleménycikkekkel. Olvass még tőle! Vitáznál vele? Írj!

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől
Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek