Olajipari lobbipénzek miatt engedélyezhettek új fúrótornyokat az Északi-tengeren Boris Johnsonék

Szerző: Rédl Boglárka
2021.06.24. 20:40

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Olajipari lobbipénzek miatt engedélyezhettek új fúrótornyokat az Északi-tengeren Boris Johnsonék

Olaj- és gáziparban érdekelt magánszemélyek és vállalatok több mint 400 ezer fontot (közel 164 millió forintot) adományoztak az elmúlt egy évben a brit konzervatív pártnak, írja a Guardian.

Mindezt úgy, hogy közben

a brit kormány éppen a károsanyag-kibocsátás csökkentésének bejelentése után mégis újabb olajtartalékok feltárását engedélyezte az Északi-tengeren.

Az adományozók között volt Amjad Bseisu, az északi-tengeri érdekeltségű kőolajkitermelő cég, az EnQuest vezérigazgatója, aki több mint 10 millió forintnak megfelelő összeggel támogatta a konzervatív pártot. Az adományozók listáján a Balmoral Group Holdings neve is előkerült: az olaj- és gáztechnológiával foglalkozó vállalat 200 ezer fontot (81 millió forintot) adományozott a pártnak. Érkezett egy 155 ezer fontos (63 millió forintos) adomány is az olaj- és gázüzemek leszerelésével foglalkozó Well-Safe Solutions elnökétől is, valamint egy ugyancsak 10 millió forintnak megfelelő summa a gázturbinákat gyártó Centraxtól is.

Mint kiderült, a lobbiösszegeket március végéig folyósították a brit kormánypártnak, az pedig éppen ugyanekkor, március 24-én hozott döntést arról, hogy új földgáz- és kőolajfeltárásokra ad majd engedélyt, az engedélyeket a kormánnyal közös beruházásban, tendereken lehet majd elnyerni.

„Ez egy hatalmas kudarc. Az Egyesült Királyság bolondot fog csinálni magából” – nyilatkozta Mel Evans, a Greenpeace munkatársa a BBC-nek még akkor, amikor március 24-én az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy engedélyt ad újabb északi-tengeri olajtartalékok feltárására. A brit kormány álláspontja szerint az engedélyek megadása része a fosszilis anyagokról való óvatos átállásnak.

Az óvatos átállás jegyében a kormány felajánlotta, hogy egy 16 milliárd fontos (656 milliárd forintos) közös beruházással támogatja az északi-tengeri olaj- és gázipart, hogy meg tudjon őrizni 40 000 munkahelyet. Az olaj- és gázipar pedig megígérte, hogy az évtized végére a felére csökkenti a kibocsátását.

Az újabb északi-tengeri gáz- és olajtartalékok feltárásához ugyan a kormány megígérte, a „klímakompatibilitást” is ellenőrizni fogják a résztvevő társaságok esetében, az nem világos, hogy egy fosszilis energiát kitermelő cég esetében egyáltalán hogyan lehet bármi is eléggé kompatibilis a környezetvédelemmel.

A brit kormány bejelentését máris számos kritika érte, főleg azért, mert

ugyanebben az időszakban Franciaország és Dánia is bejelentette, hogy el fogja utasítani az olajfúrásra vonatkozó új engedélykérelmeket.

Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy az új engedélyek megadásáról szóló döntés könnyen alááshatja az Egyesült Királyság pozícióját az ENSZ novemberi klímakonferenciáján – tekintve, hogy a konferenciának éppen az Egyesült Királyság lesz a házigazdája.

Sokak szerint a Cop26 néven ismert klímakonferencia az utolsó esély arra, hogy a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban foglaltak betartsa a nemzetközi közösség. Ennek jegyében az Egyesült Királyság által szervezett konferencián szorgalmazni fogják az üvegházhatású gázok drasztikus csökkentését és a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való áttérést.

A Johnson-kormány április 20-án egyébként arról beszélt, hogy 2035-re az Egyesült Királyság szénhidrogén-kibocsátását 78 százalékkal fogják csökkenteni, főleg megújuló forrásokból származó elektromos árammal, elektromos autókkal, kevés széhidrogént használó fűtési rendszerek kiépítésével, sőt a hús- és tejtermékek visszaszorítását is belengették. A Guardian által feltárt információk azonban kétségbe vonhatják, mindez mennyire lehet komoly terv.

NYITÓKÉP: DrillingContractor.com / Flickr

Rédl Boglárka
Rédl Boglárka gyakornok

Nemzetközi tanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató, akit egyre jobban elvarázsol az újságírás világa. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek