Miért menesztette a szlovák oktatási miniszter a magyar államtitkárát?

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.24. 18:52

Szerdán váratlanul visszahívta a szlovák kormány Filip Mónika oktatási államtitkárt. A minisztériumot a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt vezeti, ami az utóbbi hónapokban megkapta a magyarellenes jelzőt, és erre ráerősíthet Filip visszahívása is. De mi volt ennek az oka, és miért lettek a magyarok szemében soviniszták a libertariánusok?

Miért menesztette a szlovák oktatási miniszter a magyar államtitkárát?
Szerdán váratlanul menesztette a szlovák oktatási minisztérium Filip Mónika államtitkárt

 

– számolt be róla szerdán a szlovák és a szlovákiai magyar sajtó. 

Filip a kisebbségi és inkluzív oktatásért felelt; és a vállalásai között az is szerepelt, hogy megreformálja a szlovákiai magyar iskolákban a szlovák nyelv oktatásának módszertanát, ami a jelenlegi formájában megnehezíti a magyar diákoknak a szlovák nyelv elsajátítását – erről az Azonnalinak adott októberi interjújában is mesélt.

Filip Mónika volt a szlovák kormány egyetlen magyar nemzetiségű tagja, amit felértékelt az a tény, hogy a 2020-as választáson nem jutott be magyar vagy magyar vonatkozású párt a szlovák parlamentbe. Rajta kívül az Igor Matovič-féle jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) van két magyar nemzetiségű képviselője, de csak az egyikük, Gyimesi György foglalkozik a magyar kisebbséget érintő kérdésekkel.

Azt mondta, hogy nem dolgozom

 

A minisztérium nem indokolta meg Filip Mónika elbocsátását.

 

Emögött nem kell különösebb okokat keresni, nem volt felhőtlen a kapcsolatunk a miniszter úrral

 

– mondja az Azonnalinak Filip Mónika, akit telefonon sikerült utolérnünk. Filip elmondása szerint akkor romlott meg a kapcsolata főnökével, az SaS-ben politizáló Branislav Gröhlinggel, amikor kiderült, hogy a miniszter szakdolgozata plágium, Filip pedig négyszemközt bírálta emiatt. Innentől fogva nem volt gördülékeny a kommunikáció és az informáciáramlás, hiába próbálta Filip többször megbeszélni a helyzetet Gröhlinggel. 

Már a kormányválság után, amikor újjáalakult a kabinet, Gröhling nem szerette volna, ha folytatom államtitkárként, de nem talált senkit a helyemre – mondja Filip az Azonnalinak. A kormányválság után azonban sikerült elfogadtatni egy fontos törvényt, ami Filip munkája volt és jelentős előrelépés, így az államtitkárt váratlanul érte, amikor a miniszter pénteken magához hívatta és közölte vele, hogy le fogja mondatni.

 

„Azt mondta, hogy nem dolgozom”

 

– fogalmaz Filip, aki szerint ez különösen meglepő egy olyan időszak után, amikor jelentős eredményei voltak a munkájának. 

Több magyar iskolákat, magyar pedagógusokat és a szlovák nyelv oktatási módszertanát érintő dokumentum április óta hever a miniszter asztalán, nem hajlandó aláírni őket – mondja Filip, de szerinte ennek is az ő személye az oka. Filip hangsúlyozta az Azonnalinak, hogy

 

menesztése mögött is személyes okok vannak, és nem volt hozzá köze a nemzetiségének.

Az SaS megítélése a magyarok körében azonban jelentősen átalakult az utóbbi hónapokban, ami az államtitkár menesztésének értelmezését is befolyásolhatja.

 

Az SaS egy ideje nem jön ki a magyarokkal 

Filip Mónikát a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt jelölte az államtitkári pozícióra, ahogy az oktatási minisztert, Branislav Gröhlinget is. Az SaS a szlovákiai magyar közéletben az utóbbi hónapokban megkapta a „magyarellenes” és „soviniszta” jelzőt is, elsősorban a párt által vitt külügyminisztérium megnyilvánulásai miatt:

+ Ivan Korčok külügyminiszter többször is bírálta a magyar kormány álláspontját 2020 végének legforróbb témájában, a jogállamisági vitában.

A kettős állampolgárságot szabályozó, a magyarokat diszkrimináló törvény körüli egyik televíziós vitában a külügyi államtitkár, a szintén SaS-es Martin Klus párhuzamot vont a posztszovjet országokban élő szeparatista oroszok és a magyar állampolgárságot felvevő szlovákiai magyarok között, biztonsági kockázatnak beállítva őket ezzel.

Korčok bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet, miután Szijjártó Péter az állampolgársági törvényről is tárgyalt Gyimesi György OĽaNO-s képviselővel, amikor Komáromba látogatott, hogy a szlovákia magyar politikusokkal találkozzon.

Egy nappal a menesztése előtt Filip Mónika még pont a Klus mellett az SaS „magyarellenességének” emblematikus figurájává vált Ivan Korčokkal vett részt egy csallóközi biciklitúrán, aminek Korčok részéről bevallottan az volt a célja, hogy bizonyítsa: nem magyarellenes. (Ez már egy korábban leszervezett program volt, amin Filip Mónika annak ellenére részt vett, hogy tudta: másnap leváltják.)

Ebbe a kontextusba érkezett Filip Mónika menesztése.

A magyarok egy része a sovinizmus megnyilvánulásának veszi 

Vannak olyan értelmezések, hogy ez egy magyarellenes lépés – mondja az Azonnalinak Tokár Géza felvidéki politikai elemző.

 

Az oktatás, a kisiskolák helyzete és az oktatás módszertana egy különösen érzékeny terület magyar szempontból – magyarázza Tokár –, ezért különösen fontos, hogy legyen valaki az oktatási minisztériumban, aki képviseli a magyarokat. Ez az ember a 2020-as kormányváltás után Filip Mónika volt, ő volt a legmagasabban jegyzett magyar nemzetiségű tisztviselő az oktatásügyben – mutat rá a politikai elemző, hozzátéve: hogy Filip szakmailag mennyire értékelhető programokat dolgozott ki, arról nem alakult ki konszenzus, de magyar nemzetiségűként

 

a szlovákiai magyarok a „saját emberüknek” tekintették, így a menesztését is támadásként értékelhetik.

Azonban az elemző is úgy látja: nem valószínű, hogy Filip Mónika menesztése összefüggene a nemzetiségével. Tokár szerint Filip Mónika nyilatkozataiból az látszik, hogy emberi konfliktus volt közte és Branislav Gröhling között, erre szerinte legfeljebb ráerősíthetett, hogy Filip Mónika kimondottan magyar témákkal foglalkozott. 

Az SaS magyarok közötti megítélésén Tokár szerint minden bizonnyal rontani fog Filip eltávolítása.

 

Bár az SaS-nek 2018-2019-ben volt egy nyitási kísérlete a magyarok felé, amikor a párt a közösségi médiában elkezdett kétnyelvűen kommunikálni, a libertariánus SaS számára a nemzetiségi kérdések mindig is sokadrendűek voltak.

Nem is értik a kisebbségi témát

A főleg Martin Klus szerencsétlen kijelentései és az ennek nyomán közte és Gyimesi György között kialakult éles vita miatt került az SaS-re a „magyargyűlölő” stigma, ez azonban Tokár szerint nem feltétlenül indokolt. Az SaS nem a klasszikus nacionalista vonalat viszi – mondja a politikai elemző –, hanem inkább arról van szó, hogy a párt vezette szlovák külügy szerencsétlenül – és valóban felháborító módon – helyezte bele az állampolgársági törvényt és a szlovákiai magyarokat a dezinformációkkal vívott kelet-nyugat ideológiai harc kontextusába. 

Tokár biztos benne, hogy

 

Gröhling oktatási miniszter nem ért a kisebbségi kérdésekhez

 

és nincs is tisztában azzal, hogy Filip Mónika menesztésével indulatokat szíthat a magyarok között. A politikai elemző azt gyanítja, hogy a miniszter az államtitkár menesztéséről még párton belül sem konzultált, bár Tokár szerint akkor sem feltétlenül lett volna, aki szóljon, hogy ez milyen üzenetet küld a magyar kisebbség irányában. Mivel a minisztert és az államtitkárt is az SaS delegálta, az államtitkár leváltása a párt belügye, így a koalíciós tanácson nem került elő, ahol esetleg az OĽaNO Gyimesi György javaslatára felszólalhatott volna ellene.

Filip Mónika is úgy látja, hogy az SaS-nek nem a magyar választók a célcsoportja, így hiába jelezte a pártnak, hogy próbáljanak építeni az ő magyarságára. Bár semmiképp nem tartja magyarellenes lépésnek a menesztését, sajnálja, hogy ezt követően nem lesz magyar nemzetiségű tagja a kormánynak. 

A menesztett államtitkár helyét csütörtökön Svetlana Síthová veszi át, aki eddig a tárca inkluzív oktatásért felelős osztályát vezette. Síthová speciális pedagógusi végzettséggel rendelkezik, és sokéves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Filip, mielőtt kinevezték volna oktatási államtitkárrá, a belügyminisztériumban dolgozott. Mint az Azonnalinak elmondta, visszatér a belügybe – amit jelenleg az OĽaNO-s Roman Mikulec vezet –; a visszahívásának módja miatt sem az oktatási tárcával, sem az SaS-szel nem tudja elképzelni a további együttműködést.

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek