Fegyverpárti, konzervatív exzsaru vezeti a New York-i polgármesteri előválasztást

2021.06.24. 14:10

A Black Lives Matter-mozgalom kitermelte saját ellenzékét a városban: a brooklyni polgármester, Eric Adams szerint a tavaly George Floyd halála miatt tüntetőknek alapvetően igazuk van, de a külvárosi bűnözés és fegyveres erőszak ugyanakkora probléma, mint a rasszista rendőr.

Fegyverpárti, konzervatív exzsaru vezeti a New York-i polgármesteri előválasztást

Az elsődleges szavazatok 84 százalékos feldolgozottságánál 31,7 százalékkal nyerte az elsődleges rangsorú szavazatok versenyét Eric Adams brooklyni kerületi polgármester, volt állami szenátor és exrendőr a New York-i demokrata polgármesterjelölti előválasztáson. 

A versenyt a városi tanács korábbi döntése nyomán először tartják úgy, hogy minden előválasztó rangsorolhat öt polgármesterjelöltet a szavazólapon.

Most még csupán az elsődleges preferenciaszavazatokat számolták ugyan össze, de azok alapján nagy meglepetésre a rendpárti, konzervatív exrendőr, Eric Adams vezeti a versenyt. A korai esélyes volt elnökjelölt és techvállalkozó Andrew Yanget a new yorkiak csúnyán elutasították, csak a negyedik legtöbb szavazatot szerezte meg, ami 84 százaléknál 11,7 százalékos eredmény. Yang ezért helyi idő szerint a kedd esti órákban beismerte vereségét, és bejelentette, így már biztosan nem lesz polgármester.

Még nála is nagyobbat bukott Scott Stringer, aki eredetileg a progresszív baloldaliak és a szakszervezetek jelöltje volt, de korán szexuális zaklatási botrányba keveredett, így támogatói csendben kihátráltak mögüle, ő az eddig megszámolt szavazatok 5 százalékot szerezte meg.

Az összes többi preferenciaszavazat végleges összesítése, és így az előválasztás hiteles eredménye a rendkívül bonyolult folyamat miatt csupán július közepére várható.

Még a Fox News is dicsérte

A demokrata előválasztás már csak azért is fontos az Egyesült Államok legnagyobb városában, mert republikánus kihívónak csak matematikai esélye lehet elnyerni a városvezetői posztot, mióta Rudy Giuliani volt polgármesteri terminusa lejárt 2001-ben, azóta a város szavazói túlnyomó többségben a Demokrata Pártba regisztrálnak szavazóként, és itt döntenek a polgármester személyéről is.

Adams pedig a kínálatból, ami eleve csak demokratákat vonultat fel, a lehető leginkább rendpárti, konzervatív opciónak számított.

Az interneten széles körben felkapott Yanggel szemben, az afroamerikai és régebben a városban rendőrként dolgozó Adams jól kaphatta el a város nagyobb közbiztonságra és az erőszakos bűnözők elleni fellépésre vágyó szavazók hangulatát. Azzal is sok embert megnyerhetett, hogy korán lenyilatkozta, polgármesterként mindenhová fegyverrel az övében járna, mert egyrészt a város veszélyes, másrészt ez minden amerikai elidegeníthetetlen joga.

Adamsnek az is jót tehetett, hogy a Biden-korszakban a legnépszerűbb szélsőjobbos televíziós megmondóemberré vált Tucker Carlson a Fox Newson dicsérte őt, olyan jelöltnek mutatva be, mint aki akár egy Trump-szavazó számára is elfogadható, dacára annak, hogy demokrata.

Carlson protréja persze inkább volt propagandisztikus, mint valóságos. Brooklyn polgármestereként Adams ugyanis tavaly nyáron alapvetően kiállt a George Floyd meggyilkolása ellen tüntetők mellett, beszédet is mondott a demonstrációkon. Maga Adams pedig elutasította a Fox News támogatását, mondván, Carlson személyében „nem igényli rasszisták és bevándorlásellenesek támogatását” a programjához.

Később egy interjúban leszögezte, egyetért azzal a megállapítással, hogy a New York-i rendőrség továbbra is faji megkülönböztetést alkalmaz, sőt, ezt fekete rendőrként a bőrén is érezte a testületben.

Azonban az erősen rendpárti kampányt folytató Adams szerint a városban az utóbbi években Bill de Blasio polgármester alatt a bűnbandák vették át uralmat, főleg Brooklyn, Bronx és Queens kevésbé jómódú részein,

erről az egyik legnagyobb problémáról pedig Adams szerint a politikai korrektség miatt senki sem beszél, hiszen nagy részben fekete és latino etnikai bűnbandákról van szó.

ADAMS LEGFONTOSABB SZAVAZÓBÁZISA A MULTIKULTURÁLIS VÁROSI MUNKÁSOSZTÁLY VOLT, ITT PÉLDÁUL A MANHATTANI, HOSSZÚ FEKETE- ÉS LATINOELLENES SZEGREGÁCIÓJÁRÓL ISMERT WASHINGTON HEIGHTS NEGYEDBEN KAMPÁNYOLT. FOTÓ: ERIC ADAMS, TWITTER

Programja ezért úgy fogalmaz, „a városi bűnözési hullám egy betegség. De legyőzhető. Ehhez azonban a rendőrségre is szükségünk van!”

Egyes jobboldali bulvárlapok nagy körítéssel közölték azt is, hogy a választás előtt két nappal, június 20-án Adams egyik kampányoló önkéntesét Bronxban jégvágóval le is szúrták, kórházba került. Noha a New York Post cikke akár ezt is sugallhatja, az azért nem derült még ki az incidensről, hogy köze volt-e az aktivista politikai véleményéhez.

Valós problémára reagált, amiről senki más nem mert beszélni

Adams polgármesterjelölt annyiban valóban erős jelölt, hogy olyan várospolitikai problémára hívta fel a figyelmet, ami a pandémia kitörése környékén ismét az évekkel ezelőtti szintre ugrott vissza, ez pedig az erőszakos, fegyverrel elkövetett bűncselekmények és lövöldözések száma New York Cityben. De Blasio előtt minden polgármester büszke volt arra, hogy 2014. január 1-i megválasztása után mintegy négy évvel, 2018-ban az összes erőszakos fegyveres bűncselekmények számát rég nem látott, évtizedes rekord alacsony számra, 950 esetre vitte le a hivatalos statisztikák szerint. Ezzel szemben a 2020-as járványévben már 1967 ilyen incidenst regisztrált a New York-i rendőrség, ami a 2011-es adattal azonos, és megközelíti a még annál is rosszabb, 2006-os számokat,

tehát a fegyveres bűnözés a járvány alatt évtizede nem látott rekordokat döntöget.

A LŐFEGYVERES INCIDENSEK ALAKULÁSA ÉVENTE, 2006 ÉS 2020 KÖZÖTT. / FORRÁS: NYC OPEN DATA VIZUALIZÁCIÓ

Mindez pedig olyasmi, ami főleg a szegényebb kerületekben (borough-kban) élő, kispénzű, multikulturális munkásosztályt zavarhatja. Manhattan sokszor többdiplomás és gazdagabb lakóinak szólt például Andrew Yang kampánya az alapjövedelemről és a techinnovációról. Utóbbiról Adams is sokat beszélt az utóbbi hetekben, de inkább csak reagálva a többiek kampányára, ők azonban nem, vagy csak nagyon későn hozták fel kampányukban a közbiztonság helyzetét, ami amúgy is hitelesebb volt a exrendőr brooklyni vezetőtől, mint másoktól.

Noha először úgy tűnt, és erről mi is írtunk, hogy Yang lehet az esélyes, május és június folyamán világossá vált, hogy még csak Adams kihívója sem ő lesz, hanem Maya Wiley, aki De Blasio egyik volt tanácsadójaként indult el az előválasztáson – ő a végső szavazatszámláláskor akár még az élre is kerülhet, akárcsak a mahattani befutó, Kathryn Garcia volt kórházi ápoló és egészségügyi városi hivatalnok, aki sok társával ellentében kifejezetten jól kezelte a Covid-19 alatt rábízott feladatokat, például a rászorulók számára szervezett ételkiszállítási programot. A New York Times például eleve Garcia mellé állt be, a teljes, 12 milliós nagyvárosban azonban Adams 31 százaléknyi első helyével szemben ő lemaradt, és 19,7 százalékon áll.

Még ennél is fontosabb lehetett a városi munkásosztálynak, hogy a közbiztonságon kívül Eric Adams a lakhatási válság felszámolásáról és a belvárosi nyomornegyedek felemeléséről hosszasan kampányolt és szólt a programjában.

Egyik alaptétele szerint a koronavírus megmutatta, hogy New York City politikai vezetése képtelen szembenézni a várost sújtó vészhelyzetekkel, nem elég jól szervezett, túl bürokratikus és szegényellenes is – ezeken is mind változtatna, főleg technokrata, számítógépes rendszerek bevezetésével.

Szocialista polgármestere lesz Buffalónak

Ugyan a polgármesterválasztást a New York-i baloldal alaposan elpuskázta Stringer kezdeti támogatásával, a demokratákhoz kötődő, de náluk balosabb New York-i Demokratikus Szocialisták (DSA) jelöltjei több, városi tanácsnoki helyre is esélyesek, kettőt pedig már meg is szereztek: Queensben Tiffany Cabán jelöltjüket már győztesnek is hirdették a 22-es körzetben, egyik Brooklyni jelöltjük, Alexa Avilés pedig ugyancsak vezet saját kerületében.

De ennél is nagyobb meglepetés volt, hogy a New York állam északi részén, a kanadai határ mellett fekvő, eléggé hátrahagyott 

Buffalo város polgármesteri címét meg éppen a DSA jelöltje, a nyíltan szocialista India Walton szerezte meg,

akit a demszocokon kívül egy másik jelentős baloldali szervezet, a Dolgozó Családok Pártja is indított.

A keddi voksoláson a városi választási bizottság szerint mindösszesen 191 ezer városlakó adta le szavazatát, nagy többségük személyesen, de ugyancsak jó részük levélben szavazott. A novemberi polgármester-választáson a végső győztes ellenfele a republikánus előválasztást megnyerő Curtis Sliwa lesz, aki arról lett híres, hogy a nyolcvanas években piros egyenruhás önkéntes polgári védelmi osztagot szervezett a New York-i éjszakában a bűnözők ellen „Őrangyalok” néven. Ők főleg az afroamerikaiakra csaptak le, és hírük – az elég rasszista hozzáállás miatt – olyan lett, mint Magyarországon Tomcaté és a Tolvajkergetőké. Ez azonban mindegy is, mert a mostanra erős Trump-támogató Sliwának nem nagyon van esélye győzni a többségében Joe Bidenre szavazó városban.

NYITÓKÉP: Eric Adams / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek